Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2025

Είσοδος σε συναυλία του Xατζηγιάννη με αυτόγραφα!

spot_img
Η συναυλία συγκέντρωσε περισσότερα από 4.000 άτομα, διοργανώθηκε από τον τοπικό πολιτιστικό σύλλογο Εμπωνας Αρχαγγέλου και όπως ερευνούν τα στελέχη του ΣΔΟΕ, οι διοργανωτές αντί για θεωρημένα από την Εφορία εισιτήρια έδιναν αυτόγραφα (!) του δημοφιλούς καλλιτέχνη. Υστερα από καταγγελίες πολιτών το ΣΔΟΕ ανέλαβε δράση, κάλεσε τους διοργανωτές να του προσκομίσουν εντός πέντε ημερών, όπως προβλέπει ο νόμος, τον λογαριασμό όπου κατατέθηκαν τα έσοδα από την εκδήλωση, το ιδιωτικό συμφωνητικό με την αμοιβή του καλλιτέχνη και τον συνολικό αριθμό των «μαύρων» εισιτηρίων που κόπηκαν.
Στελέχη του ΣΔΟΕ αναφέρουν στο «ΘΕΜΑ» πως έχει ήδη ξεκινήσει ο έλεγχος και σε πολλές άλλες συναυλίες μεγάλων ονομάτων τις οποίες φέρεται να διοργάνωσαν μικρά σωματεία στην Περιφέρεια με πρόφαση την οικονομική τους ενίσχυση. «Μιλάμε για συγκεκριμένες συναυλίες μέσα στον Ιούλιο και τον Αύγουστο», υποστηρίζουν.
Η καταγγελία στο Νησί των Ιπποτών 
Το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, στο δημοτικό στάδιο της Ρόδου, πραγματοποιήθηκε συναυλία που αποτέλεσε σημείο αναφοράς για τα καλλιτεχνικά δρώμενα του φετινού καλοκαιριού. Δεν είναι λίγο, στο πλαίσιο της καλοκαιρινής του τουρνέ, ο Μιχάλης Χατζηγιάννης, στην καρδιά του Αυγούστου, να συγκεντρώνει και να αποθεώνεται από 4.000 άτομα, τα οποία πλήρωσαν 15 ευρώ για να παρακολουθήσουν τη συναυλία του. Κάποιοι από τους παρευρισκομένους διαπίστωσαν πως τα εισιτήρια δεν ήταν θεωρημένα και απόρησαν.
Οι διοργανωτές… αγρίεψαν
Μάλιστα, όταν ζήτησαν εξηγήσεις από τους διοργανωτές, όχι μόνο δεν πήραν απάντηση, αλλά οι ίδιοι έδειξαν να μην έχουν καμία διάθεση να συνεχίσουν την κουβέντα. Οταν, λοιπόν, τα αίματα άρχισαν να ανάβουν, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που τηλεφώνησαν στο ΣΔΟΕ για να καταγγείλουν ότι αντί για θεωρημένα εισιτήρια έλαβαν ως απόδειξη αυτόγραφα του τραγουδιστή.
Από την έρευνα που πραγματοποίησε το ΣΔΟΕ προέκυψε πως την εκδήλωσε διοργάνωσε ο πολιτιστικός σύλλογος Εμπωνας Αρχαγγέλου Ρόδου προκειμένου να ενισχυθεί οικονομικά. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, μια δικηγόρος που εκπροσωπεί τον σύλλογο παρουσιάστηκε στον διευθυντή της ΔΟΥ και ζήτησε την απαραίτητη άδεια που δικαιούται από τον νόμο ο σύλλογος για να κάνει την εκδήλωση.
Από την πλευρά του, το ΣΔΟΕ κάλεσε εγγράφως τον συγκεκριμένο πολιτιστικό σύλλογο να παραδώσει εντός πέντε ημερών όλο τον φάκελο της υπόθεσης: την αίτηση που έκαναν στον έφορο για την εκδήλωση, το συμβόλαιο του καλλιτέχνη από όπου προκύπτει το ποσό της αμοιβής του, τον αριθμό λογαριασμού όπου κατατέθηκαν τα χρήματα, ενώ οι ελεγκτές ζητούν να μάθουν και τι έγιναν τα έσοδα από τη συναυλία, αν πήγαν δηλαδή στο ταμείο του συλλόγου, ενώ αναρωτήθηκαν πώς είναι δυνατόν ένας τόσο μικρός πολιτιστικός σύλλογος να έχει τόσο μεγάλα ποσά ως οικονομική ενίσχυση!
Βέβαια, δικαιούται από το κράτος να πραγματοποιεί δύο εκδηλώσεις τον χρόνο για να βγάλει κάποια χρήματα για τα έξοδά του, όχι όμως και τόσες χιλιάδες ευρώ…
Η ευθύνη του καλλιτέχνη
Μόλις τα στελέχη του ΣΔΟΕ παραλάβουν τον φάκελο, θα διαπιστώσουν αν έχει γίνει φοροδιαφυγή και φυσικά αν υπάρχει το ενδεχόμενο της απάτης. Στις περιπτώσεις αυτές συνήθως ο καλλιτέχνης δεν φέρει καμία ευθύνη, στην περίπτωση βέβαια που το συμβόλαιο αναγράφει τα πραγματικά ποσά που εισέπραξε ως αμοιβή για την εκδήλωση και έχει κατατεθεί στην αρμόδια ΔΟΥ Ρόδου.
To colpo grosso της φοροδιαφυγής
Φυσικά, δεν είναι μόνο η περίπτωση Χατζηγιάννη, ούτε νωρίτερα εκείνη του Κιάμου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τουλάχιστον δέκα καλλιτέχνες, πρώτα ονόματα στον χώρο του τραγουδιού που το καλοκαίρι πραγματοποιούν συναυλίες σε όλη τη χώρα, ελέγχονται εξονυχιστικά – ειδικά όσες συναυλίες έγιναν ή θα γίνουν σε επαρχιακές πόλεις και ως διοργανωτές φέρονται μικροί πολιτιστικοί σύλλογοι ή αθλητικά σωματεία προκειμένου να ενισχυθούν οικονομικά. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, άμεσος στόχος είναι γυναίκα τραγουδίστρια- πρώτο όνομα του λαϊκού πενταγράμμου – η οποία πριν από λίγες ημέρες πραγματοποίησε συναυλία σε πόλη της βορείου Ελλάδας, αλλά και δημοφιλής λαϊκο-ποπ τραγουδιστής που εμφανίστηκε πριν από λίγες ημέρες στην ίδια πόλη καλεσμένος από τον ίδιο σύλλογο.
Στο στόχαστρο όλες οι περιοδείες των καλλιτεχνών 
Στο σχέδιο των 75 ημερών δράσης του καλοκαιριού  για την πάταξη της φοροδιαφυγής που εκπόνησε το ΣΔΟΕ στα τέλη του περασμένου Ιουνίου υπάρχει ειδικό κεφάλαιο που αναφέρεται στους τρόπους με τους οποίους φοροδιαφεύγουν μεγάλα ονόματα της πίστας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, με συναυλίες αλλά και με έξτρα εμφανίσεις στα νησιά και άλλους προορισμούς. Μάλιστα, γίνεται ειδική αναφορά στους ελέγχους που πρέπει να πραγματοποιηθούν σε πολιτιστικές και επετειακές εκδηλώσεις όπου συμμετέχουν καλλιτέχνες και στις οποίες θα υπάρχει εισιτήριο εισόδου συνοδεία ποτού, αναψυκτικού και σνακς. Η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Συντονισμού Ελέγχων, αλλά και στις Ειδικές Υποθέσεις που συνέταξαν το επιχειρησιακό πλάνο, κάνουν λόγο για ένα τεράστιο δίχτυ σαρωτικών ελέγχων που απλώνεται απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας, προσδοκώντας ότι θα φέρει πολλά έσοδα στα κρατικά ταμεία και θα κλείσει τη μαύρη τρύπα που υπάρχει στην οικονομία. Κάθε τουρνέ μεγάλου καλλιτέχνη θα μπαίνει στο μικροσκόπιο των εκλεκτών καθώς πολλοί διοργανωτές συναυλιών χρησιμοποιούν το εξής τέχνασμα για να φοροδιαφεύγουν: ο νόμος δίνει το δικαίωμα σε πολιτιστικούς συλλόγους και ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία να διοργανώνουν δύο φορές τον χρόνο, ύστερα από σχετική άδεια από τον τοπικό έφορο, εκδηλώσεις προκειμένου να ενισχυθούν οικονομικά.
Καταγγελίες οργισμένων πολιτών 
Ετσι, παρατηρείται το φαινόμενο -όπως έχουν καταγγείλει και πολλά σωματεία στο παρελθόν- να προσεγγίζονται από διάφορους επιχειρηματίες οι οποίοι τα χρησιμοποιούν για να κάνουν αφορολόγητες και «μαύρες» συναυλίες. «Το κράτος, θέλοντας να τονώσει την επιμορφωτική εικόνα των συλλόγων, τους δίνει αυτή τη δυνατότητα, στη λογική όμως του φολκλόρ. Να συγκεντρώσουν δηλαδή τους απόδημους πολίτες στην πλατεία του χωριού και να  πραγματοποιήσουν εκδήλωση με τους τοπικούς καλλιτέχνες για να πουλήσουν 100 σουβλάκια και 100 μπίρες και να ενισχυθούν οικονομικά. Οχι να καλούν τα πρώτα ονόματα του καλλιτεχνικού στερεώματος στα δημοτικά στάδια των πόλεων με αυτή την πρόφαση. Τότε συμβάλλουν στο να γίνει φοροδιαφυγή», τονίζει στο «ΘΕΜΑ» στέλεχος του ΣΔΟΕ και προσθέτει: «Εχει γίνει πλέον μάστιγα… Δεν φταίει ούτε το ΣΔΟΕ ούτε η Εφορία αλλά ο νόμος που τους δίνει αυτή τη δυνατότητα».
Τα 2.500 εισιτήρια του Πλούταρχου
Κάτι ανάλογο συνέβη την περασμένη εβδομάδα και στην περίπτωση της μεγάλης συναυλίας που διοργάνωσε στο εθνικό στάδιο Αλεξανδρούπολης «Φώτης Κοσμάς» ο αθλητικός όμιλος Αλεξανδρούπολης «Αλεξ» με καλεσμένο τον Γιάννη Πλούταρχο. Κλιμάκιο του ΣΔΟΕ ήλεγξε εξονυχιστικά τα εισιτήρια των θεατών έξω από το στάδιο, με αποτέλεσμα να διαπιστώσουν ότι από τα συνολικά 2.416 εισιτήρια που κόπηκαν τα 916 δεν είχαν θεωρηθεί από την Εφορία, ενώ τα υπόλοιπα δεν είχαν σωστή θεώρηση. Ετσι, ο πρόεδρος του σωματείου συνελήφθη και οδηγήθηκε στο Αυτόφωρο, όπου καταδικάστηκε σε 18 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή και πρόστιμο 12.000 ευρώ. Μέχρι στιγμής δεν προέκυψε ευθύνη του καλλιτέχνη, ο οποίος φέρεται να εισέπραξε 3.000 ευρώ για να παραστεί στην εκδήλωση, αν και το ιδιωτικό συμφωνητικό δεν κατετέθη στη ΔΟΥ Αλεξανδρούπολης.
Στουρνάρας: Όσοι φοροδιαφεύγουν θα κλείσουν
Η απόφαση των ιδιοκτητών κέντρου διασκέδασης στην Καλλιθέα Χαλκιδικής να γράψουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους το σφράγισμα της επιχείρησης, αλλά και το νέο κρούσμα επίθεσης σε συνεργείο ελεγκτών του ΣΔΟΕ στην Κρήτη εξόργισαν τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα, που με δηλώσεις του στο «ΘΕΜΑ» παρέχει πλήρη πολιτική κάλυψη και νομική στήριξη στα στελέχη του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, καλώντας τα παράλληλα να εξαντλούν την αυστηρότητά τους όταν έρχονται αντιμέτωπα με ισχυρούς και δύστροπους φοροφυγάδες.
Οι υποθέσεις των τελευταίων ημερών αποκάλυψαν για άλλη μια φορά και τον τραγέλαφο της ελληνικής γραφειοκρατίας, που τελικά λειτουργεί υπέρ των φοροφυγάδων και σε βάρος των ελεγκτών και του κοινωνικού συνόλου. Με τη βοήθεια δικηγόρων και φοροτεχνικών συμβούλων, φοροφυγάδες της νύχτας, της διασκέδασης και του τουρισμού μετατρέπουν τους ελέγχους σε περίγελο, αποδεικνύοντας πως δεν τους αγγίζει ο νόμος.
Τέλος τα «παραθυράκια»
Το περιστατικό στη Χαλκιδική, όπου το ΣΔΟΕ έκλεισε κέντρο διασκέδασης, αλλά την επόμενη μέρα ο καταστηματάρχης το άνοιξε ξανά αυθαίρετα, αποκάλυψε ακόμη μία τεράστια μαύρη τρύπα της ελληνικής πολυνομίας – που καταντά έτσι «ανομία».
Συγκεκριμένα, η νομοθεσία δεν προβλέπει τι μπορεί κάνει το ΣΔΟΕ στην περίπτωση που κάποιος ανοίξει ξανά κατάστημα που το έκλεισε έλεγχος. Σε άσχετο νόμο προβλέπεται ότι αν κάποιος παραβιάσει το σφράγισμα καταστήματος (π.χ. για υγειονομικούς λόγους) τότε η Αστυνομία καλείται να επιβάλει μέτρα. Ωστόσο το πρόστιμο είναι πολύ μικρό. Συνεπώς, ο καταστηματάρχης έχει όφελος και προτιμά να παραβιάσει το σφράγισμα και να λειτουργήσει την επιχείρηση, για τον λόγο ότι θα έχει έσοδα χωρίς καμιά πρόσθετη ποινή από το ΣΔΟΕ – με μια μικρή ποινή μόνο από την Αστυνομία.
Μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» ο κ. Στουρνάρας τονίζει ότι «το περιστατικό στη Χαλκιδική αποδεικνύει ότι το κράτος έχει τεράστια ανοχή στην κλοπή. Αυτό αλλάζουμε πλέον. Οι παράνομοι καταστηματάρχες προτιμούν το πρόστιμο παρά να μείνει κλειστή η επιχείρησή τους. Εκμεταλλεύονται παραθυράκια στον νόμο και συνεχίζουν να κλέβουν. Σκοπεύουμε να κλείσουμε όλα τα παράθυρα του νόμου».
Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει με νομοθετικές παρεμβάσεις που θα προωθήσει στο αμέσως προσεχές διάστημα να επιβάλλονται:
• Βαριά πρόστιμα ή μέχρι και διά βίου στέρηση αδείας σε όποιον παραβιάζει το σφράγισμα της επιχείρησης από τους ελεγκτές.
• Φυλάκιση δύο μηνών για τους υπευθύνους και κλείσιμο έως έναν μήνα της επιχείρησης, εφόσον ο καταστηματάρχης δεν κόβει αποδείξεις, συλληφθεί να έχει υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις τρεις φορές σε ένα έτος ή παρεμποδίσει τον έλεγχο με βία ή απειλές. Αυτά προβλέπονται ήδη (στις ΠΟΛ 1091 και 1092 του 2010), αλλά στην πράξη δεν εφαρμόστηκαν ποτέ μέχρι σήμερα.
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που υπέγραψε, δίνει τη δυνατότητα στο Δημόσιο να κατάσχει τις εισπράξεις ακόμη και από τις ταμειακές μηχανές των κέντρων διασκέδασης σε περίπτωση που υπάρχει σε βάρος του επιχειρηματία συνολική βεβαιωμένη οφειλή άνω των 50.000 ευρώ. Οι κατασχέσεις αυτές, μάλιστα, θα μπορούν πλέον να γίνονται κατά τη διάρκεια της νύχτας, τα Σάββατα, τις Κυριακές, ακόμη και μέσα στον Αύγουστο, καθώς αίρονται οι σχετικές εξαιρέσεις που ίσχυαν μέχρι σήμερα.
Τι συμβαίνει μέχρι σήμερα;
Ο ελεγκτής της ΔΟΥ ανακαλύπτει το κατάστημα που παραβαίνει τη φορολογική νομοθεσία. Δεν το κλείνει, αλλά επιστρέφει την επόμενη μέρα στο γραφείο και στέλνει στον καταστηματάρχη έγγραφο κλήσης σε ακρόαση εντός πέντε ημερών. Ο επιχειρηματίας έπειτα από πέντε ημέρες καταθέτει έγγραφο υπόμνημα στη ΔΟΥ, όπου εξηγεί τι έχει συμβεί.
Είναι αυτονόητο ότι το 99% των υπομνημάτων είναι για το θεαθήναι, αφού οι παραβάτες έχουν πιαστεί επ’ αυτοφώρω να μην κόβουν αποδείξεις (επικαλούμενοι δικαιολογίες τύπου «τελείωσε το μπλοκάκι αποδείξεων», «χάλασε η ταμειακή μηχανή» κ.λπ).
Με τη βοήθεια λογιστών και δικηγόρων κατάφερναν με αυτόν τον τρόπο να πέφτουν στα μαλακά αντί να μπαίνουν στη φυλακή.
Σοκ από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου
Δικαίωμα να προβαίνουν σε ελέγχους, ακόμα και κλείσιμο επιχειρήσεων, 24 ώρες το 24ωρο θα έχουν πλέον, εκτός από τους άνδρες του ΣΔΟΕ ή της Οικονομικής Αστυνομίας, και 4.000 ελεγκτές που στρατολογούνται στις ΔΟΥ.
Μέχρι σήμερα ο ελεγκτής της Εφορίας μπορούσε να πηγαίνει για έλεγχο μόνο κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες (07.30-17.00). Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εγκρίθηκε την περασμένη Τετάρτη προβλέπεται ότι για τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2013 οι ελεγκτές επιτρέπεται να κάνουν ελέγχους και εκτός των εργάσιμων ημερών και ωρών (μετά τα μεσάνυχτα, τις αργίες, τα Σαββατοκύριακα κ.λπ.), ενώ θα κατάσχουν και την είσπραξη της ημέρας αν ο ελεγχόμενος χρωστά και δεν πληρώνει φόρους και πρόστιμα στην Εφορία άνω των 50.000 ευρώ.
Πηγή: protothema.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ