Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2024

Ισπανία: Η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που νομοθετεί άδεια περιόδου – Τα προϊόντα περιόδου δωρεάν σε σχολεία και φυλακές

Η Ισπανία έγινε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που ψήφισε νόμο που προβλέπει «άδεια εμμήνου ρύσεως» για τις εργαζόμενες. Πρόκειται για ένα κείμενο που εγκρίθηκε με 185 ψήφους υπέρ, 154 κατά και τρεις αποχές με την Ισπανία να γίνεται η πρώτη χώρα στην Ευρώπη και μία από τις λίγες στον κόσμο που ενσωματώνει αυτό το μέτρο στη νομοθεσία της, όπως η Ιαπωνία, η Ινδονησία ή η Ζάμπια. Με αυτόν τον νόμο «η διακοπή της εργασίας για μια γυναίκα για λόγους εμμηνορρυσίας» που συνδέονται, για παράδειγμα, «με παθολογίες όπως η ενδομητρίωση» θα «αναγνωριστεί ως μια ειδική κατάσταση προσωρινής ανικανότητας» προς εργασία.

Παράλληλα, ο νέος νόμος προβλέπει ότι οι 16χρονες και 17χρονες στην Ισπανία μπορούν πλέον να υποβληθούν σε άμβλωση χωρίς τη γονική συναίνεση. Τα προϊόντα περιόδου θα προσφέρονται πλέον δωρεάν σε σχολεία και φυλακές, ενώ τα κρατικά κέντρα υγείας θα κάνουν το ίδιο με τα ορμονικά αντισυλληπτικά και το χάπι της επόμενης μέρας. Η ταυτότητα φύλου θα μπορεί να αλλάζει από τα 16 χρόνια, με απλή διαδικασία, χωρίς γονεϊκή συναίνεση, ενώ στα 14 και 15 έτη με γονεϊκή συναίνεση.

Όπως αναφέρει το euronews, ο νέος νόμος προβλέπει επίσης ότι οι 16- και 17χρονες στην Ισπανία μπορούν πλέον να υποβληθούν σε άμβλωση χωρίς τη γονική συναίνεση. Τα προϊόντα περιόδου θα προσφέρονται πλέον δωρεάν σε σχολεία και φυλακές, ενώ τα κρατικά κέντρα υγείας θα κάνουν το ίδιο με τα ορμονικά αντισυλληπτικά και το χάπι της επόμενης μέρας.

Η «άδεια εμμήνου ρύσεως” είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέτρα ενός πολύ ευρύτερου σχεδίου νόμου που αποσκοπεί να ενισχύσει την πρόσβαση στην άμβλωση στα δημόσια νοσοκομεία, που πραγματοποιούν λιγότερο από το 15% των αμβλώσεων στη χώρα, λόγω κυρίως της μαζικής εναντίωσης των γιατρών για λόγους συνείδησης. Λόγω της κατάστασης αυτής, και επίσης επειδή δεν υπάρχει κάποια ειδική κλινική κοντά στην κατοικία τους, οι γυναίκες αναγκάζονται μερικές φορές να διανύσουν εκατοντάδες χιλιόμετρα για να μπορέσουν να κάνουν άμβλωση.

«Είναι μια ιστορική ημέρα» έγραψε στο Twitter η υπουργός Ισότητας Ιρένε Μοντέρο, μέλος του κόμματος τις ριζοσπαστικής αριστεράς Podemos συμμάχου των Σοσιαλιστών στην κυβέρνηση.

«Δίνεται σε αυτή την παθολογική κατάσταση μια ρύθμιση που θα προσαρμοστεί ώστε να εξαλειφθεί οποιαδήποτε αρνητική προκατάληψη» για τις γυναίκες «στον κόσμο της εργασίας», προστίθεται στο κείμενο. Καμία διευκρίνιση δεν δίνεται στον νόμο για τη διάρκεια αυτής της άδειας ασθενείας, η οποία πρέπει να δίνεται από γιατρό που αμείβεται από την υπηρεσία κοινωνικής ασφάλισης.

Αυτή «η άδεια εμμήνου ρύσεως» προκάλεσε ωστόσο επιφυλάξεις στους Σοσιαλιστές και επικρίθηκε ακόμη και από το συνδικάτο UGT. Αυτό το συνδικάτο που πρόσκεινται στους Σοσιαλιστές, ένα από τα δύο μεγαλύτερα στη χώρα, εξέφρασε κυρίως ανησυχία ότι ο νόμος μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη στην πρόσληψη γυναικών εκ μέρους εργοδοτών που θέλουν να αποφύγουν αυτές τις απουσίες.

Από την πλευρά του, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP), το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης, προειδοποίησε για τον κίνδυνο «περιθωριοποίησης» και «στιγματισμού» και για ενδεχόμενες «αρνητικές συνέπειες στην αγορά εργασίας» για τις γυναίκες.

Η άμβλωση αποποινικοποιήθηκε στην Ισπανία το 1985, στη συνέχεια νομιμοποιήθηκε το 2010, όμως η εθελοντική διακοπή της κύησης παραμένει ένα δικαίωμα με πολλούς σκοπέλους στον δρόμο της σε μια χώρα βαθιά καθολική.

Ο νόμος που εγκρίθηκε σήμερα προβλέπει επίσης την ενίσχυση της σεξουαλικής εκπαίδευσης στα σχολεία, καθώς και τη δωρεάν διανομή αντισυλληπτικών μέσων ή προϊόντων υγιεινής περιόδου στα λύκεια.

Η Ισπανία είναι μια χώρα που θεωρείται σημείο αναφοράς στον τομέα των δικαιωμάτων των γυναικών στην Ευρώπη, κυρίως μετά την έγκριση το 2004 ενός νόμου για τη βία κατά των γυναικών. Διεκδικώντας φεμινιστικό πρόσημο, η κυβέρνηση Σάντσεθ αριθμεί περισσότερες γυναίκες παρά άνδρες.

thepressproject.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ