Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2025

Ισπανία: Ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος φυγάς για διαφθορά

Ο τέως βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος ενημέρωσε τον γιο του, τον βασιλιά Φελίπε, ότι αποφάσισε να φύγει από τη χώρα, ανακοίνωσαν σήμερα τα ανάκτορα, λίγες εβδομάδες αφότου ξεκίνησε μια δικαστική έρευνα για διαφθορά σε βάρος του 82χρονου πρώην μονάρχη.

Τον Ιούνιο, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας διέταξε να ερευνηθεί η εμπλοκή του Χουάν Κάρλος σε μια σύμβαση με τη Σαουδική Αραβία για την κατασκευή τρένων υψηλής ταχύτητας. Η εφημερίδα La Tribune της Γενεύης έγραψε ότι φέρεται να είχε λάβει το ποσό των 100 εκατομμυρίων δολαρίων από τον τότε βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας.

Μέσω του δικηγόρου του, ο Χουάν Κάρλος αρνήθηκε επανειλημμένα να σχολιάσει τους ισχυρισμούς αυτούς.

«Ορμώμενος σήμερα από τη βεβαιότητά μου ότι προσφέρω την καλύτερη υπηρεσία στους Ισπανούς, στους θεσμούς της και σε εσένα, ως Βασιλιά, σε ενημερώνω για την προσεκτικά μελετημένη απόφασή μου να αυτοεξοριστώ, αυτήν την περίοδο, εκτός της Ισπανίας», γράφει ο τέως βασιλιάς σε μια επιστολή του προς τον γιο του.

Ο Φελίπε δέχτηκε την απόφαση του πατέρα του και τον ευχαρίστησε, σύμφωνα με τα ανάκτορα.

Στις αρχές Ιουνίου, το Ανώτατο Δικαστήριο έκανε γνωστό ότι ξεκινά προκαταρκτική έρευνα για να καθορίσει αν ο Χουάν Κάρλος φέρει ποινική ευθύνη σε μια υπόθεση διαφθοράς η οποία αφορά την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να αναθέσει σε μια ισπανική κοινοπραξία την κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής υψηλής ταχύτητας (TGV) της Μέκκας. Οι δικαστικές αρχές ερευνούν την υπόθεση από το 2018, όμως δεδομένου ότι ο τέως βασιλιάς χαίρει ασυλίας, μόνο το Ανώτατο Δικαστήριο θα μπορούσε να του ασκήσει δίωξη και μόνο για γεγονότα που έγιναν μετά την παραίτησή του από το αξίωμα.

«Είναι μια απόφαση που την λαμβάνω με βαθύτατη οδύνη, αλλά με μεγάλη ηρεμία», συνεχίζει ο τέως στην επιστολή του. «Πριν από έναν χρόνο, σου είχα εκφράσει τη βούληση και την επιθυμία μου να εγκαταλείψω τις θεσμικές υποχρεώσεις μου», υπενθυμίζει, τονίζοντας ότι «ανέκαθεν ήθελε το καλύτερο για την Ισπανία και για το στέμμα». «Με τον ίδιο ζήλο με τον οποίο υπηρέτησα την Ισπανία κατά τη διάρκεια της βασιλείας μου και ενώπιον των δημόσιων συνεπειών ορισμένων παλαιότερων γεγονότων της ιδιωτικής ζωής του, θέλω να σου εκφράσω ότι είμαι απολύτως διατεθειμένος να διευκολύνω την άσκηση των καθηκόντων σου, με την ηρεμία και τη γαλήνη που απαιτούν οι υψηλές ευθύνες σου. Μου το επιβάλλουν η κληρονομιά μου και η αξιοπρέπειά μου», τονίζει σε αυτήν την επιστολή.

Ο Χουάν Κάρλος παραιτήθηκε τον Ιούνιο του 2014 αφήνοντας τον θρόνο στον γιο του, σε μια περίοδο που είχαν έρθει στο φως διάφορα σκάνδαλα και κυρίως οι στενές σχέσεις του με τη βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας.

Τον Μάρτιο, ο Φελίπε διέκοψε την ετήσια βασιλική επιχορήγηση που λάμβανε ο πατέρας του (περίπου 194.000 ευρώ) και παραιτήθηκε από τη δική του κληρονομιά, μετά τις πληροφορίες που ήθελαν τον τέως βασιλιά να διατηρεί μυστικούς εξωχώριους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Ο Χουάν Κάρλος ανέβηκε στον θρόνο το 1975, μετά τον θάνατο του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο και κέρδισε τον σεβασμό των Ισπανών για τον ρόλο που έπαιξε στη μετάβαση από τη δικτατορία στη δημοκρατία. Όμως η δημοτικότητά του υπέστη πλήγμα τα τελευταία χρόνια, λόγω των σκανδάλων που αποκαλύφθηκαν.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ