Ένας Ισραηλινός υπουργός κλιμάκωσε τις απειλές της χώρας του ενάντια στην προοπτική μιας κακής για το Ισραήλ νέας συμφωνίας μεταξύ του Ιράν και των παγκόσμιων δυνάμεων για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης, λέγοντας ότι μια κακή συμφωνία θα οδηγήσει την περιοχή σε πόλεμο.
Καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διερευνά μια πιθανή επιστροφή των ΗΠΑ στη διεθνή συμφωνία του 2015 για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, από την οποία απέσυρε τη χώρα ο προκάτοχός του Ντόναλντ Τραμπ, το εβραϊκό κράτος εντείνει τις εκκλήσεις για επιβολή περισσότερων σαρωτικών περιορισμών σε ευαίσθητες ιρανικές τεχνολογίες και σχέδια της Τεχεράνης.
Το Ιράν, το οποίο επανήλθε αυτήν την εβδομάδα στις έμμεσες συνομιλίες με απεσταλμένους των ΗΠΑ στη Βιένη που έχουν στόχο την αντιστροφή των παραβιάσεων της συμφωνίας που έχει κάνει – σε αντίποινα για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία – με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων που επέβαλε ο Τραμπ, απέκλεισε τυχόν περαιτέρω περιορισμούς στις ιρανικές δραστηριότητες.
Επαναλαμβάνοντας τη θέση του Ισραήλ ότι δεν θεωρεί ότι δεσμεύεται από τη διπλωματία, ο υπουργός Πληροφοριών Έλι Κοέν είπε: «Μια κακή συμφωνία θα οδηγήσει την περιοχή σε πόλεμο».
«Όποιος αναζητά βραχυπρόθεσμα οφέλη θα πρέπει να προσέχει μακροπρόθεσμα», είπε στο Reuters. «Το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Το Ιράν δεν έχει καμία ασυλία οπουδήποτε. Τα πολεμικά μας αεροσκάφη μπορούν να φτάσουν παντού στη Μέση Ανατολή – και σίγουρα στο Ιράν», προειδοποίησε.
Το Ιράν υποστηρίζει ότι το πρόγραμμά του προορίζεται για ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας.
Ο Κοέν τόνισε ότι εκτός από το να στερηθεί το Ιράν τα μέσα εμπλουτισμού ουρανίου και ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων, οι παγκόσμιες δυνάμεις θα πρέπει να το αναγκάσουν να σταματήσει να «αποσταθεροποιεί άλλες χώρες» και να χρηματοδοτεί μαχητές.
Οι συνομιλίες της Βιένης έχουν επισκιαστεί από τις κατά τα φαινόμενα αμοιβαίες επιθέσεις δολιοφθοράς σε ισραηλινά και ιρανικά πλοία, καθώς και από μια έκρηξη στο εργοστάσιο εμπλουτισμού του Ιράν στην Νατάνζ, επίθεση για την οποία η Τεχεράνη κατηγόρησε το Ισραήλ.
Ο Κοέν, τηρώντας την γραμμή της ισραηλινής πολιτικής, απέρριψε όλες τις κατηγορίες.
Το Ισραήλ έστειλε ανώτερους αντιπροσώπους στην Ουάσινγκτον αυτήν την εβδομάδα για συζητήσεις με Αμερικανούς ομολόγους τους με αντικείμενο το Ιράν. Ο Λευκός Οίκος είπε ότι οι σύμμαχοι συμφώνησαν στο ό,τι η περιφερειακή στάση της Ισλαμικής Δημοκρατία θέτει «σημαντική απειλή».
Ο πρέσβης του Ισραήλ στις ΗΠΑ, Γκιλάντ Ερντάν δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα διαβουλευτεί με το Ισραήλ για οποιαδήποτε νέα πυρηνική συμφωνία με το Ιράν – τις προοπτικές για την επίτευξη της έκρινε θολές.
«Εκτιμούμε, με λύπη μας, ότι οι Ιρανοί θα αρνηθούν μια τέτοια συζήτηση», είπε στον δημόσιο ραδιοφωνικό σταθμό Kan του Ισραήλ, αναφερόμενος στην επιμονή του Ιράν να αποκαταστήσει την αρχική συμφωνία, την οποία ο Τραμπ χαρακτήρισε υπερβολικά περιορισμένη ως προς την εμβέλεια και τη διάρκεια της.
«Αλλά αν προκύψει ότι κάναμε λάθος, και οι Αμερικανοί καταφέρνουν να εξασφαλίσουν μια συζήτηση για μια διαφορετική, καλύτερη συμφωνία, σίγουρα θα είμαστε με το μέρος αυτής της συζήτησης. Το καταστήσαμε σαφές και η κυβέρνηση (Μπάιντεν) το χαιρετίζει αυτό, φυσικά», κατέληξε.