Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024

Ισραήλ: Το σχέδιο εκκένωσης περιοχών πριν την επιχείρηση στη Ράφα

Εκκένωση περιοχών για την προστασία των αμάχων και ακολούθως χερσαία επιχείρηση στη Ράφα με σκοπό την ολοκληρωτική εξάλειψη των τρομοκρατών της Χαμάς περιλαμβάνουν τα σχέδια του Ισραήλ για την επιχείρηση η οποία αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον έξι εβδομάδες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, βασισμένο σε πληροφορίες Ισραηλινών και Αιγύπτιων αξιωματούχων, τις πρώτες δύο – τρεις εβδομάδες της επιχείρησης θα εκκενωθούν οι άμαχοι σε συντονισμό με τις ΗΠΑ, την Αίγυπτο και άλλες αραβικές χώρες.

Οι άμαχοι αναμένεται να κατευθυνθούν στην κοντινή πόλη Χαν Γιουνίς, μεταξύ άλλων περιοχών στη Γάζα, όπου το Ισραήλ θα δημιουργήσει καταφύγια με σκηνές, τρόφιμα και ιατρικές εγκαταστάσεις. Κατόπιν τούτου, οι IDF θα μετακινήσουν σταδιακά στρατεύματα στη Ράφα και θα στοχεύσουν περιοχές όπου πιστεύουν ότι κρύβονται ηγέτες και πράκτορες της Χαμάς.

Όπως το Ισραήλ έχει δηλώσει, η Ράφα, όπου έχουν αναπτυχθεί τα τέσσερα άθικτα τάγματα της Χαμάς, παραμένει το τελευταίο μεγάλο προπύργιο της οργάνωσης στη Λωρίδα της Γάζας, αφού οι IDF επιχειρούν στο βόρειο και το κεντρικό τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα. Πιστεύει επίσης ότι πολλοί από τους εναπομείναντες 129 ομήρους, που απήχθησαν κατά τις φρικαλεότητες της 7ης Οκτωβρίου υπό την ηγεσία της Χαμάς, κρατούνται στη Ράφα.

Επιχείρηση έξι εβδομάδων και άνω

Τουλάχιστον έξι εβδομάδες αναμένεται να διαρκέσει η χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη Ράφα, όπως δήλωσαν Αιγύπτιοι αξιωματούχοι, αν και το χρονοδιάγραμμα της επιχείρησης παραμένει αβέβαιο. Ένας Ισραηλινός αξιωματούχος ασφαλείας που αναφέρεται στην έκθεση δήλωσε ότι οι IDF «θα έχουν ένα πολύ αυστηρό επιχειρησιακό σχέδιο».

Το δημοσίευμα ακολούθησε της δήλωσης του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ, Μάθιου Μίλερ, ότι «δεν θέλουμε να δούμε Παλαιστίνιους να εκκενώνονται από τη Ράφα, εκτός αν πρόκειται να επιστρέψουν στα σπίτια τους». Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει επανειλημμένα εκφράσει την αντίθεσή της σε μια μαζική εισβολή των IDF στη Ράφα, αν και αυτή η διατύπωση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ φάνηκε να είναι νέα: «Δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει κανένας αποτελεσματικός τρόπος να εκκενώσουμε 1,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιους. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να διεξαχθεί μια επιχείρηση στη Ράφα που δεν θα οδηγούσε σε υπέρμετρη βλάβη των αμάχων και δεν θα εμπόδιζε σοβαρά την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας», δήλωσε ο Μίλερ.

Σε άλλες περιπτώσεις, Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι θα ήταν έτοιμοι να δεχτούν μια επίθεση των IDF στη Ράφα, αν το Ισραήλ κατάφερνε να εκκενώσει με ασφάλεια τους αμάχους εκεί και να φροντίσει για τις ανθρωπιστικές τους ανάγκες. Στα τελευταία σχόλιά του, ο Μίλερ απέρριψε την ιδέα ότι υπάρχει οποιαδήποτε πιθανότητα οι ΗΠΑ να υποστηρίξουν μια μεγάλη εισβολή στη Ράφα. Όπως υπογράμμισε, «θέλουμε να δούμε τους ανθρώπους να μπορούν να φύγουν από τη Ράφα για να επιστρέψουν στα σπίτια τους – αν υπάρχουν – και στις γειτονιές τους και να αρχίσουν να ανοικοδομούν τα σπίτια τους. Θέλουμε να δούμε τον παλαιστινιακό λαό στη Γάζα να ξαναρχίζει τη ζωή και τελικά να κλείσει αυτή η σύγκρουση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βασιλιάς Ιορδανίας: Απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια η επιχείρηση στη Ράφα

Αναφορές για επίθεση σε αμερικανική βάση στη Συρία – Ανησυχία ότι επίκειται εισβολή στη Ράφα

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ