Απίθανες δικαιολογίες πολιτών για την αποφυγή προστίμου στους ελέγχους! Τοξικομανείς με βεβαίωση για τη δόση τους… Μια μητέρα έκρυβε το δεύτερο παιδί στο πορτ παγκάζ…
«Ι…Κ… Μένω Φ… Ίλιον, 26-3-2020 08:00 Πρωί και θα γυρίσω 14:00 ειμε τοξικομανης και παω να παρω τη δόση μου» με αυτό την…κατ’ εξαίρεση βεβαίωση στην τσέπη εντοπίστηκε το πρωί της Πέμπτη από αστυνομικούς, ένας τοξικομανής στο κέντρο της Αθήνας.
Ο χρήστης με αυτόν τον τρόπο θέλησε να εξηγήσει την αναγκαιότητα της παρουσίας του στο δρόμο εν μέσω απαγόρευσης μετακινήσεων. Σε μια άλλη απίστευτη περίπτωση επίδειξης βεβαίωσης, ένας 60χρονος αντί να στείλει SMS στο 13033 ή να γράψει σε μια λευκή κόλλα χαρτί το αίτημα του για κατ’ εξαίρεση μετακίνηση, παρουσίασε στους αστυνομικούς ένα κομμάτι… χαρτί υγείας, πάνω στο οποίο είχε γράψει τα στοιχεία του και πως πήγαινε για ψώνια! Μετά τον αρχικό αιφνιδιασμό και αφού δεν προέκυπτε από τις σχετικές διατάξεις βεβαίωση σε χαρτί υγείας του επιβλήθηκε το προβλεπόμενο πρόστιμο των 150 ευρώ.
Την ώρα λοιπόν που αρκετοί πολίτες επιχείρησαν, έστω και με τρόπο παράδοξο να δικαιολογήσουν την παρουσία στους δρόμους, άλλοι αδιαφόρησαν για τις εντολές και σε κάποιες περιπτώσεις λοιδορούσαν τους αστυνομικούς που καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την τήρηση του νόμου.
Στη Καλαμάτα εντοπίστηκε πολίτης που έφερε χαρτί και υποστήριζε πως βγήκε για σωματική άσκηση, μόνο που δε μπορούσε να δικαιολογήσει το γεγονός πως αθλούνται… σε απόσταση 60 χιλιομέτρων από τον τόπο κατοικίας του!
Στην Θεσσαλονίκη πολίτες βγήκαν για τρέξιμο αλλά δήλωσαν άγνοια για το γεγονός πως θα έπρεπε να φέρουν τη σχετική βεβαίωση, ενώ εντοπίστηκαν άτομα που ξεκίνησαν να… γράφουν την βεβαίωση μπροστά στα μάτια των αστυνομικών την στιγμή που τους βεβαίωναν τα πρόστιμα!
Εκτός από αυτές τις περιπτώσεις όπου οι πολίτες αδιαφόρησαν για την δημόσια υγεία σε μια στιγμή που κρίνεται απαραίτητη η συμμετοχή όλων των πολιτών για την αποτροπή εξάπλωσης του κορωνοϊου, υπήρξαν και περιπτώσεις που δοκίμασαν τις αντοχές των αστυνομικών.
Στην Κρήτη μια 54χρονη έκρυψε την 6χρονη κόρη της στο πορτ παγκάζ του αυτοκινήτου της. Εντός του οχήματος, στην θέση του συνοδηγού βρισκόταν μια φίλη της ενώ στο πίσω μέρος των καθισμάτων ήταν η άλλη της κόρη ηλικίας 10 ετών.
Η παρουσία του παιδιού στο χώρο των αποσκευών του αυτοκινήτου έγινε αντιληπτό κατά την διάρκεια ελέγχου από αστυνομικούς. Όπως είπε η μητέρα του παιδιού, «έπρεπε να μετακινηθούμε όλοι αλλά επειδή δεν είναι επιτρεπτό δεν ήθελα να μου επιβληθεί πρόστιμο», τελικά δεν το κατάφερε.
Σε μια άλλη περίπτωση στην Κάλυμνο, ένας άνδρας εντοπίστηκε πάνω στη μοτοσυκλέτα του μαζί με τη γυναίκα του ήσουν το ανήλικο παιδί του. Όταν οι αστυνομικοί του ζήτησαν βεβαίωση για τον λόγο της κυκλοφορίας του, αρνήθηκε να συνεργαστεί καθώς δεν έφερε, ούτε βεβαίωση ούτε ταυτότητα, ενώ όταν του επισημάνθηκε πως απαγορεύεται να επιβαίνουν τρία άτομα σε μοτοσυκλέτα, ανέβασε τους τόνους κατά των αστυνομικών. Σε βάρος του επιβλήθηκε το διοικητικό πρόστιμο των 150 ευρώ, ενώ συνελήφθη με τις κατηγορίες της απευθείας και έκθεσης ανηλίκου σε κίνδυνο.
Τα πρόστιμα για άσκοπες μετακινήσεις και ανοιχτά μαγαζιά
Τα πρόστιμα από την πρώτη ημέρα για άσκοπες μετακινήσεις, σε πολίτες που βγήκαν από τα σπίτια τους και κυκλοφορούσαν χωρίς να φέρουν τα απαραίτητα έγγραφα που να δικαιολογούν την παρουσία τους στο δρόμο, πέφτουν «βροχή».
Έτσι η Ελληνική αστυνομία βεβαίωσε ότι από την Δευτέρα 23 Μαρτίου μέχρι και την Πέμπτη 26 Μαρτίου, σημειώθηκαν περίπου 4.063 παραβάσεις σε όλη τη χώρα. Μόνο την Πέμπτη κατεγράφησαν 1.113 παραβάσεις. Αν μεταφράσουμε αυτόν τον αριθμό σε χρήματα είναι 609.450 ευρώ.
Έχουν βεβαιωθεί 2.950 παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα. Παράλληλα εντοπίστηκαν την Πέμπτη ακόμη 7 επιχειρήσεις να λειτουργούν παράνομα και συνελήφθησαν οι ιδιοκτήτες τους.
Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020 έχουν βεβαιωθεί σε όλη την επικράτεια 271 παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 280 άτομα.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνόμο Β’ Ιωάννα Ροτζιώκου, «Οι έλεγχοι είναι 24ωροι, συνεχόμενοι και εντατικοί».
«Έχουμε επιστρατεύσει ένα τεράστιο μέρος της Ελληνικής Αστυνομίας στους ελέγχους, από όλα τα τμήματά της, ακόμα και από τις υπηρεσίες γραφείων. Τα γραφεία αυτή την στιγμή δουλεύουν με το απολύτως απαραίτητο προσωπικό, εφόσον και η γραφειακή δουλειά έχει μειωθεί μετά την απαγόρευση» σχολιάζει η κ. Ροτζιώκου.
«Μας έβαλε σε περιπέτεια ο 26χρονος που μας έφτυσε»
Ο Γιάννης Τιπάλδος είναι ένας από τους 14, για την ακρίβεια ο πρώτος που ήρθε σε επαφή με τον 26χρονο που έφτυνε αστυνομικούς και τους έλεγε πως έχει κορωνοϊό, σε ένα πρωτοφανές περιστατικό που σημειώθηκε το βράδυ της 22ας Μαρτίου την Βούλα. Ο κ. Τιπάλδος, βίωσε το υποχρεωτικό καθεστώς καραντίνας σε ένα σπίτι μαζί με ακόμη 3 συναδέλφους του που ήρθαν σε επαφή με τον άνδρα και όπως λέει δηλώνει στην «Μ», «ήταν μια μεγάλη δοκιμασία για εμάς και τις οικογένειες μας. Μείναμε μακριά από συζύγους και τα παιδιά μας για μέρες και η ανακούφιση όταν μάθαμε ότι βγήκε αρνητικό το τεστ που του έγινε ήταν απερίγραπτο. Μετά την λήξη της περιπέτειας μας, ευχαριστούμε όσους συγγενείς και φίλους μας κάλεσαν στο τηλέφωνο και μας είπαν μια καλή κουβέντα και μας στήριξαν ψυχολογικά τις μέρες που εμείς ήμασταν απομονωμένοι» . Ο κ. Τιπάλδος επισημαίνει την ανάγκη «να δημιουργηθεί μια δομή στην οποία θα διαμένουν μόνο οι αστυνομικοί που θα χρειάζεται να μπουν σε καραντίνα, για να υπάρχει η ασφάλεια των ένστολων και η αίσθηση ότι η πολιτεία είναι πραγματικά στο πλευρό μας στην δύσκολη στιγμή».
*Όπως δημοσιεύθηκε στην «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί
Κορωνοϊος: Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις για τον φονικό ιό