Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Ιταλία: Καταδικάστηκαν γονείς που δολοφόνησαν την κόρη τους, επειδή δεν ήθελε να παντρευτεί

Η αποκαλούμενη «δολοφονία τιμής» της Saman Abbas από την οικογένειά της στα τέλη Απριλίου του 2021 συγκλόνισε την Ιταλία. Μετά την εξαφάνισή της, η ένωση των ισλαμικών κοινοτήτων της Ιταλίας εξέδωσε θρησκευτική απόφαση με την οποία απορρίπτει τους αναγκαστικούς γάμους. Το πτώμα της είχε βρεθεί σε αγροικία στη βόρεια Ιταλία τον Νοέμβριο του 2022, 18 μήνες μετά την εξαφάνισή της.

Ο Shabbir Abbas, πατέρας της 18χρονης, συνελήφθη στο χωριό του, στη νότια επαρχία Πουντζάμπ του Πακιστάν έπειτα από πληροφορία των ιταλικών αρχών για τον θάνατο της κόρης του. Η τελευταία φορά που είχαν την είχαν δει ζωντανή οι γείτονες ήταν τον Απρίλιο του 2021 έξω από σπίτι στο χωριό Νοβελάρα κοντά στην πόλη Ρέτζιο Εμίλια, της Ιταλίας.

Για την υπόθεση είχαν συλληφθεί επίσης ο αδερφός του πατέρα της 18χρονης και θείος της, ο οποίος πιστεύεται ότι ήταν αυτός που τη στραγγάλισε, καθώς και δύο από τα ξαδέρφια της, οι οποίοι εντοπίστηκαν σε Γαλλία και Ισπανία. Η μητέρα της δεν είχε συλληφθεί, ενώ πιστεύεται ότι διέφυγε στο Πακιστάν.

Η νεαρή κοπέλα είχε μιλήσει στον φίλο της, επίσης, από το Πακιστάν, για τα σχέδια των γονιών της να την παντρέψουν με έναν μεγαλύτερο άντρα, κάτι το οποίο εκείνη δεν ήθελε.

Ο πατέρας, που ισχυρίστηκε στο δικαστήριο πως ποτέ στη ζωή του δεν σκέφτηκε να σκοτώσει την κόρη του, εκδόθηκε στην Ιταλία, όπου καταδικάστηκε. H μητέρα της καταδικάστηκε ερήμην. Για τη γυναικοκτονία της 18χρονης καταδικάστηκε και ο θείος της. Του επιβλήθηκε η ποινή φυλάκισης 14 ετών για συμμετοχή στο φόνο, ενώ δύο από τα ξαδέλφια του θύματος αθωώθηκαν. Το δικαστήριο στην Ιταλία, επέβαλε ποινή ισόβιας κάθειρξης και στους δύο γονείς.

Η ζωή της Saman στην Ιταλία και η στιγμή που οδήγησε στον θάνατό της
Η 18χρονη είχε μεταναστεύσει με την οικογένειά της από το Πακιστάν, στην αγροτική πόλη Novellara το 2016, σύμφωνα με ιταλικά δημοσιεύματα. Τότε άρχισε να βγαίνει με έναν νεαρό πακιστανικής καταγωγής. Μια φωτογραφία τους που φιλιούνταν σε δρόμο της Μπολόνια προκάλεσε την οργή των γονιών της. Σύμφωνα με τις αρχές, οι γονείς της κανόνισαν να ταξιδέψει στο Πακιστάν όπου της είχαν σχεδιάσει να παντρευτεί, το 2020, αλλά εκείνη αρνήθηκε.

Το έσκασε από το σπίτι και για αρκετούς μήνες ζούσε με τη βοήθεια των κοινωνικών υπηρεσιών. Έπειτα από παράκληση των γονιών της γύρισε πίσω, τον Απρίλιο του 2021, λίγο πριν εξαφανιστεί. Αυτή ήταν πιθανότατα και η αρχή του τέλους.

Μάλιστα, οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι την εξαπάτησαν προκειμένου να επιστρέψει και τότε ήταν που εξαφανίστηκε. Οι τρεις ύποπτοι έχουν καταγραφεί σε βίντεο από κάμερα ασφαλείας στις 29 Απριλίου, ένα 24ωρο πριν από την ημέρα κατά την οποία η αστυνομία εκτιμά ότι δολοφονήθηκε η 18χρονη, να κουβαλούν φτυάρια, έναν σιδερολοστό και μια μπλε τσάντα. Πλάνα από την επόμενη ημέρα έδειχναν την αγνοούμενη έφηβη να φεύγει από το σπίτι με τους γονείς της.

Μετά την εξαφάνισή της, οι γονείς της Saman έφυγαν από την Ιταλία. Επέστρεψαν στο Πακιστάν, με τη μητέρα να παραμένει ασύλληπτη μέχρι σήμερα.

Πάντως, ο πατέρας δηλώνει αθώος και ισχυρίζεται πως και ο ίδιος θέλει να μάθει ποιος σκότωσε την κόρη του. Όπως είπε, είχαν ακολουθήσει την κόρη τους μόνο τη νύχτα που εξαφανίστηκε επειδή ήταν δυσαρεστημένοι που ήταν τόσο αργά και ήθελαν να δουν πού πήγαινε. «Αυτή η δίκη δεν έχει ολοκληρωθεί. Θέλω κι εγώ να μάθω ποιος σκότωσε την κόρη μου», είπε, σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

«Οι δολοφονίες τιμής»
Η ιδέα ότι ένας φόνος μπορεί να είναι «φόνος τιμής» θεωρείται ότι προέρχεται από ορισμένα φυλετικά έθιμα, σύμφωνα με τα οποία όταν μία γυναίκα κατηγορείται για μια πράξη που ατίμασε την οικογένειά της, πρέπει να δολοφονείται.

Σύμφωνα με τα ίδια έθιμα, τα αρσενικά μέλη της οικογένειας της γυναίκας, που έχει επαφές με άσχετους άνδρες, όσο αθώες και αν είναι αυτές, πρέπει πρώτα να σκοτώσουν τη γυναίκα και μετά να κυνηγήσουν τον άνδρα.

Οι ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι οι πιο συνηθισμένοι λόγοι για τις «δολοφονίες τιμής» είναι όταν το θύμα αρνείται να συνάψει έναν κανονισμένο γάμο ή έχει υποστεί βιασμό ή σεξουαλική επίθεση.

Βέβαια, οι δολοφονίες μπορεί να γίνουν και για ακόμα πιο ασήμαντους λόγους, όπως το να ντύνεται μια γυναίκα με τρόπο που θεωρείται ακατάλληλος ή να επιδεικνύει συμπεριφορά που θεωρείται ανυπάκουη.

Στο Πακιστάν, εκατοντάδες γυναίκες δολοφονούνται με αυτόν τον τρόπο κάθε χρόνο. Ένας πολύ μικρότερος αριθμός ανδρών δολοφονείται επίσης σε τέτοιες περιπτώσεις.

Τον περασμένο μήνα, μια 18χρονη γυναίκα στην απομακρυσμένη περιοχή Κοχιστάν πυροβολήθηκε από τον πατέρα και τον θείο της με εντολή των γερόντων της φυλής – εξαιτίας μιας φωτογραφίας που την έδειχνε με έναν άνδρα. Η φωτογραφία, η οποία έγινε viral, διαπιστώθηκε αργότερα ότι ήταν παραποιημένη. Ο πατέρας της συνελήφθη, ενώ ο θείος της διέφυγε.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ