Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024

Ήταν όλοι τους «μια ωραία ατμόσφαιρα» – Καρφιά και υπονοούμενα κατά τη… χαρμόσυνη τελετή (VIDEO)

Μέσα σε κλίμα που παρέπεμπε στην παλιά κινηματογραφική ατάκα «είμαστε όλοι μια ωραία ατμόσφαιρα» ολοκληρώθηκε η τελετή παράδοσης-παραλαβής του Προεδρείου της Βουλής, με την αμηχανία αλλά την ψυχρότητα να κάνουν κάτι την παρουσία τους κάτι περισσότερο από εμφανή, καθώς τα «καρφιά» αλλά και τα «υπονοούμενα» να πηγαίνουν και να έρχονται… ένθεν και ένθεν.

Από τη μεριά της η Ζωή Κωνσταντοπούλου δήλωσε σιβυλλικά «όλους θα μας κρίνει η ιστορία» με δεδομένες τις μάλλον όχι και τόσο καλές της σχέσεις με ό,τι… «εκπροσωπεί» ο θεσμικός της διάδοχος, Νίκος Βούτσης, ο οποίος κατάφερε να εκλεγεί με 181 ψήφους.

Υπέρ του εψήφισαν -σε σύνολο 297 ψηφισάντων βουλευτών- 181 βουλευτές, ενώ καταμετρήθηκαν 113 λευκά ψηφοδέλτια και 3 άκυρα.

Από την ψηφοφορία απουσίασαν ο γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Νίκος Νικολόπουλος.

Ο κ. Καμμένος πάντως, με επιστολή του στο προεδρείο -την οποία ανέγνωσε ο προεδρεύων Νικήτας Κακλαμάνης-, επικαλέστηκε για την απουσία του κυβερνητικές υποχρεώσεις και γνωστοποίησε ότι, αν μπορούσε να παρευρεθεί στη διαδικασία, θα στήριζε την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ για το αξίωμα του προέδρου της Βουλής, στο πρόσωπο του Νίκου Βούτση.

Η κα. Κωνσταντοπούλου εξήρε προηγουμένως το έργο της προηγούμενης Βουλής, της οποίας ήταν μέλος, η οποία στάθηκε, σύμφωνα με τα λεγόμενά της, εμπόδιο στα σχέδια των δανειστών και στα μνημόνια. Δήλωσε δε ότι θα είναι αρωγός στις προσπάθειες διαλεύκανσης σκανδάλων, διεκδίκησης γερμανικών οφειλών και αντιμετώπισης του δημόσιου χρέους «όχι όμως στην σύναψη μνημονίων και δανειακών συμβάσεων που καταδικάζουν την κοινωνία». Παράλληλα παρέδωσε στον κ. Βούτση μία σειρά εγγράφων που αφορούν στις εργασίες των επιτροπών στις οποίες συμμετείχε και επόπτευε η ίδια.

Λαμβάνοντας τον λόγο ο κ. Βούτσης απάντησε με αιχμές στην κα. Κωνσταντοπούλου λέγοντας πως «ο λαός τους τελευταίους 9 μήνες μας έχει κρίνει τρεις φορές. Μας έχει κρίνει και μας έχει επιβραβεύσει ή καταδικάσει ως κόμματα, προσωπικότητες και πολιτικές».

«Η Δημοκρατία δεν μπορεί από μόνη της να αλλάξει τις δυσμενείς συγκυρίες ούτε να άρει τις αντιφάσεις της πραγματικότητας. Μπορεί όμως να εγγυηθεί ότι όλες οι υπεύθυνες πολιτικές αποφάσεις θα εξακολουθούν να λαμβάνονται στο αυστηρό πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων με μόνο κριτήριο το γενικό συμφέρον και με δημόσιο έλεγχο πάνω στις διαφαινόμενες συνέπειες.

Κι αυτό είναι αδιαπραγμάτευτη αρχή και αξία, γι αυτό αξίζει να αντιστεκόμαστε κατεξοχήν σε τέτοιες περιόδους που οι κίνδυνοι για την χώρα πολλαπλασιάζονται» τόνισε ο νέος Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης κατά την ομιλία του από την έδρα.

Ο κ. Βούτσης, απευθύνθηκε στο Σώμα, ιδιαίτερα συγκινημένος και αφού ευχαρίστησε για την μεγάλη τιμή και ευθύνη και ανέγνωσε τις προγραμματικές του δηλώσεις, αναφέρθηκε στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο. «Γίνεται συχνά λόγος για πλημμελή λειτουργία του δημοκρατικού μας πολιτεύματος» είπε, προσθέτοντας πως «το γεγονός ότι η συγκυρία κατέστησε αναγκαία την αποδοχή μιας σειράς εξωγενών δεσμεύσεων έγινε αφορμή για να υψωθούν από ορισμένες πλευρές οι τόνοι για κατάλυση της Δημοκρατίας».

Ακόμη ο κ. Βούτσης – ενόψει της ψηφοφορίας της Βουλής για την εκλογή των μελών του προεδρείου – απευθύνθηκε στο Σώμα, και ειδικώς στην πλειοψηφία, καλώντας να τηρηθεί απαρέγκλιτα ο άτυπος κανόνας της δημοκρατικής αλληλεγγύης για την ψήφιση των μελών του προεδρείου ώστε να είναι πάνω από 151 οι ψήφοι για όλους τους αντιπρόεδρους.

Ο Ν.Βούτσης  εξελέγη με 181 ψήφους. Υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Βούτση – σε σύνολο 297 ψηφισάντων βουλευτών – ψήφισαν 181 βουλευτές, ενώ καταμετρήθηκαν 113 λευκά ψηφοδέλτια και στην κάλπη βρέθηκαν τρία άκυρα ψηφοδέλτια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ