Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Jerusalem Post: «Όλο και μεγαλύτερη απειλή για το Ισραήλ η Τουρκία»

«Όλο και μεγαλύτερη απειλή για το Ισραήλ η Τουρκία» έτσι τιτλοφορείται το άρθρο-θέση της ισραηλινής εφημερίδας Jerusalem Post που δημοσιεύτηκε χθες 15 Ιουλίου 2020.

Στο άρθρο απαριθμούνται μια σειρά από λόγοι για τους οποίους η στάση της Άγκυρας, μέσω των επαφών με τη Χαμάς τα τελευταία χρόνια μετατρέπεται σταδιακά σε μια πολύ σοβαρή απειλή για το Τελ Αβιβ με τις ευθύνες να βαραίνουν κυρίως τις ΗΠΑ που μέχρι στιγμής σιωπούν.

Καταγράφεται επίσης και η ενεργειακή διάσταση στην ατζέντα της Άγκυρας  με επίκεντρο την αντίθεση στην όποια ελληνο-ισραηλινή ενεργειακή συνεργασία

Ακολουθεί μετάφραση ολόκληρου του άρθρου

«Η αυξανόμενη χορωδία των αντι-Ισραηλινών δηλώσεων από την Τουρκία, ιδίως όσον αφορά τον τοξικό συνδυασμό θρησκευτικής και ακραίας εθνικιστικής ρητορικής από το κυβερνών κόμμα, γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη απειλή για το Ισραήλ και την περιφερειακή σταθερότητα.

Αφού η Τουρκία ανακοίνωσε ότι θα μετατρέψει το μουσείο της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι η Άγκυρα θα «απελευθερώσει» την Αλ-Άκσα. Τους τελευταίους μήνες, το υπουργείο θρησκευτικών υποθέσεων της Τουρκίας και άλλες φωνές στην κυβέρνηση έδωσαν επανειλημμένα ένα μήνυμα που ισχυρίζεται ότι θέλει να «ενώσει την ισλαμική κοινότητα» ενάντια στο κράτος του Ισραήλ.

Η ρητορική της Άγκυρας είναι όλο και περισσότερο μια υπενθύμιση του πώς ξεκίνησε η αντι-Ισραηλινή ρητορική του Ιράν τη δεκαετία του 1970 και αργότερα μετατράπηκε σε μια πιθανή υπαρξιακή απειλή πυρηνικής φύσης. Η θρησκευτική ηγεσία του Ιράν, όπως η ηγεσία του Κόμματος AKP στην Τουρκία, εμπνευσμένη από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, βλέπει τον κόσμο μέσω δυαδικών φακών. Υπάρχει η «ισλαμική ummah (ενιαία κοινότητα) » και μετά όλοι οι άλλοι. Και για τους σημερινούς ηγέτες του Ιράν και της Τουρκίας, η άνοδος του θρησκευτικού εξτρεμισμού δείχνει την επιθυμία κινητοποίησης της περιοχής ενάντια στο Ισραήλ.

Για χρόνια, η κύρια αφήγηση ήταν ότι ενώ το Ιράν αποτελεί απειλή για το Ισραήλ, η Άγκυρα και η Ιερουσαλήμ έχουν ιστορικές σχέσεις. Αλλά αυτές οι σχέσεις πήραν μια ριζική στροφή προς το χειρότερο μετά τον πόλεμο του 2009 στη Γάζα. Από τότε, που ήταν κάποτε μια ρέουσα σχέση τη δεκαετία του 1990, έγινε όλο και πιο εχθρική σε πολλά επίπεδα. Υπάρχει αντισημιτισμός στην Τουρκία και η ενεργός εξάπλωση των θεωριών συνωμοσίας Εβραίων-Ισραήλ. Υπάρχει επίσης περισσότερη κινητοποίηση των ακροδεξιών θρησκευτικών δικτύων, όπως εκείνων που βρίσκονται πίσω από τον στολίσκο Mavi Marmara που προσπάθησαν να σπάσουν τον επιβαλλόμενο από το Ισραήλ ναυτικό αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας.

Επιπλέον, η σημερινή κυβέρνηση είναι στενός σύμμαχος της Χαμάς. Το Ιράν και η Τουρκία υποστηρίζουν τη Χαμάς, καθώς τείνουν να βλέπουν τον ρόλο των ΗΠΑ στην ανατολική Συρία μέσω εχθρικών φακών. Η Τουρκία και το Ιράν έχουν επίσης κάνει και οι δύο την Ιερουσαλήμ – ή το “Αλ-Κουντ” όπως το αποκαλούν – κέντρο της εξωτερικής τους πολιτικής. Για παράδειγμα, όταν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μετακόμισε την πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ, η Τουρκία κάλεσε τους μουσουλμάνους ηγέτες στην Κωνσταντινούπολη να καταδικάσουν την κίνηση. Η Τουρκία οδήγησε την αντιπολίτευση στην προσάρτηση και την κίνηση της πρεσβείας.

πηγή: sigmalive.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καναδάς: Οι πιστοί αντιδρούν με φωνές στα μέτρα που ανακοινώνει ο ιερέας για τη Θεία Κοινωνία

O γαλλικός Τύπος για Ερντογάν: Η τελευταία πρόκλησή του δείχνει ένα υπέρμετρο «Εγώ»

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ