Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Κ. Κυρανάκης – «Υπάρχουν ενδείξεις εμπλοκής του Παπαγγελόπουλου σε παραδικαστικό»

Συνέντευξη στην Άννα Καραβοκύρη

«Είναι στο χέρι του κ. Τσίπρα να αποφασίσει αν θα αυτοαπομονωθεί ή θα συμπράξει με τα υπόλοιπα κόμματα που συμφωνούν επί της αρχής με τη δική μας πρόταση για την ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού, για να ψηφιστεί ο νόμος αυτός και από τους 300 της Βουλής»

Λίγες ημέρες αφού άρχισαν οι εργασίες της στη Βουλή η προανακριτική επιτροπή για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ο βουλευτής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Κυρανάκης τονίζει πως αν το πόρισμα της επιτροπής δείξει εμπλοκή του κατηγορούμενου σε παραδικαστικό κύκλωμα, τότε θα βρεθεί αντιμέτωπος με το Ειδικό Δικαστήριο.

Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει συνεχώς πως η προανακριτική θα πάει «μέχρι τέλους». Αυτό μπορεί να σημαίνει ακόμα και ειδικό δικαστήριο για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο;

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, οι προκαταρκτικές επιτροπές δεν δικάζουν και δεν βγάζουν μια δικαστική απόφαση. Διερευνούν και συμπληρώνουν τη δικογραφία που έχει έρθει στη Βουλή και συνεχίζουν το ρόλο του Εισαγγελέα. Αυτό σημαίνει πως η προανακριτική έχει δικαίωμα να ζητήσει στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών, αρχεία τηλεφωνικών συνομιλιών, να εξετάσει μάρτυρες και να ζητήσει παράλληλες ανακριτικές πράξεις από την Εισαγγελία. Να κάνει, δηλαδή, όλα αυτά που μπορούν να συμπληρώσουν μια δικογραφία με βάση τα τέσσερα αδικήματα που περιγράφονται στο κατηγορητήριο για τον κ. Παπαγγελόπουλο. Για να απαντήσω,όμως, στην ουσία του ερωτήματός σας, αν από τις καταθέσεις και τα στοιχεία προκύψει ότι πρόκειται για ένα παραδικαστικό κύκλωμα στο οποίο ενεργό ρόλο είχε ο κατηγορούμενος, τότε το επόμενο βήμα είναι η παραπομπή σε Ειδικό Δικαστήριο.

Υπάρχουν ενδείξεις για εμπλοκή και παρεμβάσεις του κ. Παπαγγελόπουλου στη Δικαιοσύνη που αφορούν άλλες υποθέσεις, πέρα από τη Novartis;

Ναι, υπάρχουν στοιχεία, ενδείξεις και μαρτυρίες για εμπλοκή του κ. Παπαγγελόπουλου σε υποθέσεις χειραγώγησης της Δικαιοσύνης για ζητήματα εκτός της Novartis. Γι’ αυτό και μιλάμε για πιθανό παραδικαστικό κύκλωμα.Υπάρχουν σχετικές καταγγελίες από την ΕΤΑΔ και μια καταγγελία από την εισαγγελέα Τσατάνη. Εφόσον προχωρήσει το έργο της η προκαταρκτική επιτροπή, υπάρχουν υποθέσεις για τις οποίες όταν κληθούν να καταθέσουν οι εμπλεκόμενοι, εκτιμώ ότι θα μάθουμε όλη την αλήθεια για το ρόλο του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης.

Ως μέλος της προανακριτικής, σε ποιο ερώτημα θα επιμείνετε να απαντήσει ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος;

Ο κ. Παπαγγελόπουλος ως κατηγορούμενος θα κληθεί να καταθέσει στο τέλος της διαδικασίας. Οπότε θεωρώ ότι είναι πρόωρο να αναφερθούμε σε κάτι τέτοιο. Μέχρι τότε θα υπάρχουν νέες καταθέσεις, ενδεχομένως νέα στοιχεία. Δεν χρειάζεται βιασύνη.

Ας πάμε σε ένα άλλο θέμα που ταλανίζει την κυβέρνηση. Στο μεταναστευτικό ζήτημα. Αισθάνεστε ότι το πρόβλημα του μεταναστευτικού έχει ξεφύγει; Τι πρωτοβουλίες αναμένεται να πάρει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του θέματος;

Ασφαλώς κ. Καραβοκύρη, το πρόβλημα του μεταναστευτικού είναι μεγάλο, ας μην κρυβόμαστε. Οι αυξημένες ροές έχουν δημιουργήσει μια έκρυθμη κατάσταση στα νησιά, γι’ αυτό και η κυβέρνηση έχει θέσει ήδη για διαβούλευση το νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που βάζει νέους κανόνες, ώστε να επανέλθει το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες.

Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες αυτού του νομοσχεδίου;

Με αυτό το σχέδιο νόμου προβλέπουμε για πρώτη φορά πως σε περίπτωση που οι αλλοδαποί κατά την υποδοχή δεν συμμορφώνονται στις αποφάσεις μεταφοράς τους σε άλλες δομές θα σημαίνει ότι δεν επιθυμούν την προστασία και θα παραπέμπονται σε διαδικασίες επιστροφής.
Παράλληλα, θα ελέγξουμε τις ΜΚΟ. Πολλές από αυτές τις οργανώσεις λειτουργούσαν παράτυπα και η δράση τους ήδη ερευνάται από τη Δικαιοσύνη. Έχουν ήδη σταλεί στον εισαγγελέα αρκετά στοιχεία και σύντομα περιμένουμε τα πορίσματα. Θα δημιουργηθεί άμεσα ένα εθνικό μητρώο διαφάνειας για τις ΜΚΟ με δράση στην Ελλάδα για να ξέρουμε σε ποιον ανήκουν, με ποιον τρόπο χρηματοδοτούνται και πού πηγαίνουν τα χρήματα.

Στο επίκεντρο των ημερών είναι και το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού. Πόσο πιθανό είναι να υπάρξει συναίνεση μεταξύ των κομμάτων;

Η ψήφος των Ελλήνων του Εξωτερικού δεν είναι απλά η αναγνώριση ενός δικαιώματός τους. Είναι ένας πρόσθετος δεσμός με την πατρίδα μας που θα ενισχύσει σημαντικά τη δύναμη και την επιρροή τους και είναι ένα μέτρο το οποίο προβλέπεται στο Σύνταγμα και εξασφαλίζει την ισότητα όλων των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους Ελλήνων. Μπήκαμε στη συζήτηση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης με διάθεση να κάνουμε, αν χρειαστεί, και τις αναγκαίες υποχωρήσεις για να βρεθεί ένας κοινός τόπος, με μία εξαίρεση. Δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθούμε οι πολίτες που κατοικούν στο εξωτερικό να λογίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας και η ψήφος τους να μην προσμετράται στην Επικράτεια, όπως προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Εκτιμάται πως θα μετακινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ προς την κυβερνητική γραμμή σε αυτό το θέμα;

Είναι στο χέρι του κ. Τσίπρα να αποφασίσει αν θα αυτοαπομονωθεί ή θα συμπράξει με τα υπόλοιπα κόμματα που συμφωνούν επί της αρχής με τη δική μας πρόταση, για να ψηφιστεί ο νόμος αυτός και από τους 300 της Βουλής.

Η κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη έχει θέσει ως προτεραιότητά της την ασφάλεια των πολιτών. Πώς σχολιάζετε τη νέα επιχείρηση της αστυνομίας στα δύο κτίρια που τελούσαν υπό κατάληψη στα Εξάρχεια;

Είναι η ένατη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ., μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης, κατά την οποία εκκενώνεται υπό κατάληψη κτήριο. Προχωράμε με συγκεκριμένο σχέδιο στην αποκατάσταση της κανονικότητας στην περιοχή των Εξαρχείων και ευρύτερα στο κέντρο της Αθήνας. Βασικός μας στόχος είναι οι κάτοικοι, οι εργαζόμενοι και οι επαγγελματίες να αισθάνονται ασφαλείς παντού, όπου κι αν ζουν ή δουλεύουν. Στα συγκεκριμένα κτίρια των Εξαρχείων βρίσκονταν μετανάστες μέσα σε άθλιες συνθήκες, οι οποίοι αφού οδηγήθηκαν στη Διεύθυνση Αλλοδαπών, στη συνέχεια -όπως και τις προηγούμενες φορές- μεταφέρθηκαν σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας. Με ερώτησή μου στη Βουλή προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ζήτησα να διερευνηθεί με ποιο τρόπο οδηγήθηκαν οι μετανάστες στα Εξάρχεια και αν υπήρξε εμπλοκή κάποιας ΜΚΟ κατά τη διαδικασία εγκατάστασής τους. Σύμφωνα με την απάντηση που έλαβα, το θέμα αυτό ήδη ερευνάται από τη Δικαιοσύνη.

Με βάση τις δημοσκοπήσεις, οι πρώτες 100 ημέρες της νέας κυβέρνησης έχουν αξιολογηθεί θετικά από τους πολίτες. Ποιες είναι οι νομοθετικές και μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες που θα ακολουθήσουν;

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη Βουλή το νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο με τον τίτλο «Επενδύω στην Ελλάδα», το οποίο περιέχει ένα πακέτο μέτρων που καθιστούν την Ελλάδα πολύ πιο φιλική σε κάθε επενδυτή που θέλει να δημιουργήσει εδώ θέσεις εργασίας.
Έως τις αρχές Νοεμβρίου θα ψηφιστούν επίσης οι τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, προκειμένου να εξαλειφθούν οι προβληματικές διατάξεις που καθιέρωσε η προηγούμενη Κυβέρνηση, ενώ μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου θα έχει ψηφιστεί και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.
Πριν ολοκληρωθεί το 2019, σειρά έχουν το νέο Εθνικό Σύστημα Πολιτικής Προστασίας, η μεταρρύθμιση ώστε να έχουν μεγαλύτερη αυτονομία τα Πανεπιστήμια μας, το νέο Ασφαλιστικό, που θα είναι συμβατό με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και η ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης της Συνταγματικής Αναθεώρησης.
Θα ψηφιστεί επίσης ο προϋπολογισμός του 2020 που θα περιέχει πολλές φοροελαφρύνσεις που υποσχεθήκαμε στο προεκλογικό μας πρόγραμμα.

Είστε 32 ετών και παρά το νεαρό της ηλικίας σας έχετε ένσημα περίπου10 ετών στο χώρο της επικοινωνίας πριν γίνετε βουλευτής. Επικοινωνία και πολιτική λέγεται πως είναι όροι συμπληρωματικοί. Ποιος είναι ο ρόλος της επικοινωνίας και των socialmedia στη σύγχρονη πολιτική;

Η επικοινωνία είχε πάντα σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της πολιτικής διαδικασίας. Παλαιότερα κεντρικό ρόλο είχαν η τηλεόραση και οι εφημερίδες. Πλέον, όλο και περισσότεροι προτιμούν να ενημερώνονται από τα socialmedia και να παρακολουθούν βίντεο με πολιτικό περιεχόμενο στο YouTube. Έτσι, μπορούν να δουν το κομμάτι της εκπομπής που τους ενδιαφέρει, την ώρα που θέλουν, από τη συσκευή που τους βολεύει.
Η μεγάλη διαφορά της τηλεόρασης με τα socialmedia είναι πως εκεί ο θεατής μπορεί να εκφράσει άμεσα την αντίδρασή του. Να συμφωνήσει, να διαφωνήσει, να κάνει το δικό του σχόλιο.

Για έναν πολιτικό πώς λειτουργούν τα κοινωνικά δίκτυα;

Πρέπει να λειτουργούν ως μια γέφυρα επικοινωνίας με τον κόσμο, όχι μόνο ως μέσο προβολής του. Γιατί προκειμένου να πείσεις τον πολίτη να σε εμπιστευτεί, πρέπει πρώτα να του αποδείξεις πως είσαι πραγματικά κοντά του και να τον κάνεις να νιώσει πως η σχέση που οικοδομείται είναι ειλικρινής και αμφίδρομη.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ