Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2024

Κ. Μάρκου, καθηγητής… χυδαιολογίας

Αγοραίες εκφράσεις και χειρονομίες στο Κοινοβούλιο

Aφού δεν κατάφερε να εδραιωθεί στη συνείδηση των Ελλήνων πολιτών ως πολιτικός που βοηθάει τη χώρα και λειτουργεί για το κοινό καλό κάνοντας αλλαγές – τομές στην ελληνική κοινωνία, κατάφερε να γίνει γνωστός για τη φρασεολογία του. Ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνος Μάρκου, καθηγητής Ενδοκρινολογίας σε Πανεπιστήμιο, αλλά θα μπορούσε να είναι και καθηγητής,,, χυδαιολογίας, όπως φάνηκε.

Ο κατά τα άλλα συμπαθέστατος Κωνσταντίνος Μάρκου κατά τη διάρκεια της συζήτησης του πορίσματος της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης με το οποίο ζητείται η άσκηση δίωξης σε βάρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και λίγο πριν ξεκινήσει στη Βουλή η εισήγηση του ΚΙΝΑΛ από τον Βασίλη Κεγκέρογλου, σχολίασε σε παρακαθήμενο
βουλευτή «θα περίμενα να ακούσω τον Κεγκέρογλου, αλλά τα είπε ο (βουλευτής της
ΝΔ, Θάνος) Πλεύρης».

Ο κ. Κωνσταντινόπουλος ακούγοντάς το φέρεται να του απάντησε: «Δεν μπορείς να απαξιώνεις τον Κεγκέρογλου εσύ, που ο πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ κ. Παπανικολάου σε κατήγγειλε επώνυμα για διαπλοκή όσο ήσουν στην επιτροπή για τους γενικούς γιατρούς». Λίγο ήθελε o Μάρκου για να ξεφύγει και να απαντήσει: «Τι να πείτε εσείς στο ΚΙΝΑΛ που έχετε την κωλ…α σας ανοικτή… να!» κάνοντας και τη σχετική χυδαία χειρονομία.
Ο προεδρεύων Θανάσης Μπούρας διέκοψε τη συνεδρίαση και απαίτησε από τον βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αποχωρήσει – λέγοντάς του μάλιστα ότι τον είδε ο ίδιος να κάνει τη χειρονομία.

Την επομένη, η κυβέρνηση «τελείωσε» τον Μάρκου από τη θέση του προέδρου Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, λόγω της απρεπής συμπεριφοράς του στη Βουλή. Μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε από τον Στέλιο Πέτσα, αυτό πρόκειται να γίνει με νομοθετική ρύθμιση. Θυμίζουμε ότι ο κ. Μάρκου είχε επιλεγεί από την προηγούμενη κυβέρνηση ως πρόεδρος του ΚΕΣΥ, κατόπιν εκλέχτηκε βουλευτής, αλλά εδώ και ένα χρόνο αρνούταν να παραιτηθεί από τη θέση αυτή. Το σίριαλ, όμως, υπό τον τίτλο «Μάρκου» δεν τελειώνει εδώ, αφού ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε να παραιτηθεί από τη θέση του στο ΚΕΣΥ.

Έτσι, ο Βασίλης Κικίλιας αναγκάζεται να προβεί σε αναδιάρθρωση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας. Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο υπουργός Υγείας ζήτησε την παραίτηση του κ. Μάρκου «μετά την απαράδεκτη συμπεριφορά του». Ο Κωνσταντίνος Μάρκου, καθηγητής Ενδοκρινολογίας της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και πρόεδρος του ΚΕΣΥ απασχόλησε έντονα εν μέσω πανδημίας, όταν η ΕφΣυν αποκάλυψε ένα σκάνδαλό του για ένα θέμα που αφορά σε μεγάλο βαθμό τους καρδιοπαθείς στη Βόρεια Ελλάδα.

Πρόκειται για μια απόφαση του υπουργείου Υγείας, η οποία πάρθηκε εν μέσω πανδημίας και πέρασε στα ψιλά. Πιο συγκεκριμένα, το υπουργείο, μέσω της αρμόδιας διεύθυνσής του, αποφάσισε να αναστείλει την άδεια πιστοποίησης των ειδικών καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων αντικατάστασης αορτικής βαλβίδας (TAVI) από το σύνολο σχεδόν των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, διατηρώντας παράλληλα την άδεια σε δύο ιδιωτικά («Άγιος Παύλος» και Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο). Εκτός νυμφώνος έμειναν τα δημόσια νοσοκομεία «Παπαγεωργίου», «Παπανικολάου» και ΑΧΕΠΑ, ενώ με την ίδια απόφαση έχασαν την άδειά τους κι άλλα τέσσερα πιστοποιημένα κέντρα στην Αθήνα («Ερρίκος Ντυνάν», Ιατρικό Αθηνών, Metropolitan General -πρώην Ιασώ- και Mediterraneo).

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα στη Θεσσαλονίκη και κατ’ επέκταση στη Βόρεια Ελλάδα να μην υπάρχει δημόσιο νοσοκομείο που να μπορεί να παράσχει αυτή την υπηρεσία, οδηγώντας -μοιραία- τους ασθενείς είτε στη λύση του ιδιωτικού νοσοκομείου είτε στη μεταφορά τους (με όποιος κόστος επιφέρει μια τέτοια κίνηση) σε δημόσια νοσοκομεία της Αθήνας. Βέβαια, η πρώτη φορά που το όνομά του συζητήθηκε πολύ ήταν όταν λίγους μήνες μετά την εκλογή του, οι τοποθετήσεις του στη Βουλή με αφορμή τότε περιστατικό στην ΑΣΟΕΕ, όπου φοιτητές έκοψαν με αλυσοπρίονο την πόρτα του Ιδρύματος, προκάλεσαν σεισμό.

Το σπάσιμο της πόρτας είχε προκαλέσει την επέμβαση των ΜΑΤ στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με αποτέλεσμα το πολιτικό θερμόμετρο να ανέβει στα ύψη. Τασσόμενος προφανώς υπέρ των φοιτητών που προέβησαν στη συγκεκριμένη πράξη, ο κ. Μάρκου είχε δηλώσει τότε με κυνισμό εντός Βουλής ότι «καλά έκαναν» και εκτός Βουλής, μιλώντας τότε στο Ρ/Σ «Θέμα 104,6», ότι οι «φοιτητές έκαναν το αυτονόητο», διότι όπως ανέφερε «οφείλουν να υπερασπίζονται το δεύτερό τους σπίτι».

Η τοποθέτηση του κ. Μάρκου είχε προκαλέσει τότε την οξύτατη αντίδραση της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, που είχε υπογραμμίσει ότι «θεωρείτε φυσιολογικό ότι τα πανεπιστήμιά μας μπορούν να έχουν ρόπαλα, κράνη, μάρμαρα και πέτρες; Για τον ΣΥΡΙΖΑ αυτό είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο μπαχαλάκηδων».

Όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΜΠΑΜ

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ