Από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε όχι μόνο στις τουρκικές προκλήσεις και την εμμονή του Ερντογάν με την χώρα μας αλλά και ανέπτυξε της θέσεις της Ελλάδας για όλα τα θέματα όπως το θέμα της Κύπρου, Ουκρανίας, κλιματικής , αειφόρου ανάπτυξης και τα Μάρμαρα του Παρθενώνα,.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άρχισε την ομιλία του, λέγοντας ότι “τα Ηνωμένα Έθνη βρίσκονται σε ένα σταυροδρόμι. Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο στην παγκόσμια Ιστορία. Είτε θα ενωθούμε για να αντιμετωπίσουμε τις δυνάμεις του αυταρχισμού ή θα διστάσουμε και θα αποτύχουμε”.
Εν συνεχεία αναφέρθηκε στην ενεργειακή κρίση από τον πόλεμο στην Ουκρανία, λέγοντας ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως όπλο. «Πρέπδει να απεξαρτηθούμε από το ρωσικό αέριο» σημείωσε, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τους πολίτες.
Αμέσως μετά, αναφέρθηκε στην παράνομη κατοχή της Κύπρου και τη διχοτόμηση του νησιού, χαρακτηρίζοντας παράλογες τις απαιτήσεις της Άγκυρας και στηρίζοντας την πρόταση του ΓΓ του ΟΗΕ για αμοιβαία αποδεκτή λύση.
Στο σημείο αυτό, ο πρωθυπουργός μίλησε για την ατζέντα αναθεωρητιμσού που έχει η Τουρκία. «Η Τουρκία μπορεί να είναι εταίρος και σύμμαχος της Ελλάδας και της ΕΕ, αν το επιλέξει» υπογράμμισε, καταδικάζοντας τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για εκστρατεία παραπληροφόρησης της Άγκυρας και έβαλε ως «κόκκινη γραμμή» την εθνική κυριαρχία της χώρας, ενώ επανέφερε στο τραπέζι το «casus belli» που εγείρει η τουρκική κυβέρνηση.
Η Τουρκία απειλεί την κυριαρχία στο Αιγαίο, και χρησιμοποιεί μία απειλητική ρητορική. Αμφισβήτησε την κυριαρχία μας στο Αιγαίο, μία κυριαρχία που θεσπίστηκε από διεθνείς συνθήκες πριν από 100 χρόνια ανέφερε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας πως η εθνική μας κυριαρχία είναι κόκκινη γραμμή. Δεν θα φοβηθούμε
Ύστερα απευθύνθηκε στον τουρκικό λαό λέγοντας πως “σήμερα από τα Ηνωμένα Έθνη θα ήθελα να απευθυνθώ και στην Τουρκία: Η Ελλάδα δεν είναι απειλή για τον λαό σας, είμαστε γείτονες, η συντριπτική πλειοψηφία και στις δύο χώρες δεν θέλει αυτή την έχθρα” και κατέληξε λέγοντας: «Χρειαζόμαστε συνεργασία και σταθερή τροχιά προς αναζήτηση της ελευθερίας, διατήρηση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου».
Από τον Μάρτιο του 2020, η Τουρκία εργαλειοποιεί τις μεταναστευτικές ροές, υπογράμμισε ακόμη ο πρωθυπουργός. «Σώσαμε πάνω από 130 ανθρώπους από δύο βάρκες χθες» παρατήρησε, λέγοντας ότι η Ελλάδα έχει σώσει δεκάδες χιλιάδες μετανάστες στο Αιγαίο.
Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε ακόμη για την κλιματική αλλαγή, ενώ αναφέρθηκε και στα Μάρμαρα του Παρθενώνα, ξεκαθαρίζοντας ότι, όσο κι αν χρειαστεί, θα επιστρέψουν στην Ελλάδα.
Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη: