«Η ένταξη ενός δημοσίου υπαλλήλου στο πρόγραμμα κινητικότητας δεν ισοδυναμεί με την απόλυσή του».
Αυτό τονίζει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ενώ, για μία ακόμη φορά, υπενθυμίζει από πού θα προέλθουν οι «υποχρεωτικές απομακρύνσεις» υπαλλήλων.
Το υπουργείο επισημαίνει ότι «η πλειοψηφία των εν λόγω υπαλλήλων (διαθέσιμων) θα μετακινηθούν σε θέσεις από τις οποίες θα μπορούν να προσφέρουν πιο ουσιαστικές υπηρεσίες, κάτι που υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον αλλά καθιστά και τους ίδιους πιο αναγκαίους, χρήσιμους και αποδοτικούς».
Προσθέτει, δε, ότι οι 15.000 υποχρεωτικές αποχωρήσεις θα προκύψουν:
«Α. Από τους πειθαρχικά ελεγχόμενους δημοσίους υπαλλήλους, με επιτάχυνση της διαδικασίας εκδίκασης πειθαρχικών υποθέσεων από τα αρμόδια πειθαρχικά συμβούλια. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι κατά το χρονικό διάστημα Ιούλιος 2012- Σεπτέμβριος 2013 απολύθηκαν οριστικά, για σοβαρούς ποινικούς και πειθαρχικούς λόγους, 226 δημόσιοι υπάλληλοι. Παράλληλα, μετά από σχετική εντολή του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Μητσοτάκη, για επιτάχυνση των διαδικασιών, το αποτέλεσμα της καταγραφής έδειξε ότι οι υπάλληλοι του Δημοσίου που τελούν σήμερα υπό πειθαρχικό έλεγχο ανέρχονται σε 2.113. Οι 960 εξ αυτών έχουν προσωρινά απομακρυνθεί διοικητικά, καθώς η φύση των παραπτωμάτων τους εμπίπτει στο καθεστώς αυτοδίκαιης αργίας και εκκρεμεί η εκδίκαση της υπόθεσής τους από τη Δικαιοσύνη ή τα Πειθαρχικά Συμβούλια.
Β. Από τον εντοπισμό υπαλλήλων που εισήλθαν στο Δημόσιο κάνοντας χρήση πλαστών δικαιολογητικών με έμφαση στα πτυχία γλωσσομάθειας, διαδικασία που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Γ. Από καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων.
Δ. Από την οριστική δικαστική επίλυση του ζητήματος των προσωρινών διαταγών, που θα οδηγήσει στην έξοδο από το Δημόσιο συμβασιούχους, οι οποίοι είχαν πετύχει καθεστώς μονιμοποίησης καταστρατηγώντας το πνεύμα του Συντάγματος.
Ε. Από τη μειοψηφία των υπαλλήλων που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα κινητικότητας και για τους οποίους δεν θα προκύψουν κενές θέσεις για τη μετακίνησή τους».
Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προχώρησε στη διάψευση δημοσιεύματος της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» σύμφωνα με το οποίο υπάρχει απαίτηση της τρόικας να απολυθούν 5.000 υπάλληλοι από αυτούς που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.