Η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν διαχρονικές δυσκολίες, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι οι δύο χώρες δεν μπορούν να συνεργαστούν σε άλλους τομείς, ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενόψει της συνάντησής του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Μιλώντας στο CNN από τη Νέα Υόρκη, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «έχουμε μεγάλες διαφορές αλλά θα προσπαθήσουμε να τις λύσουμε μέσω του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας». Έκανε, δε, λόγο για κοινές προκλήσεις, όπως η πολιτική προστασία και κλιματική αλλαγή.
«Έχουμε διαφορές εδώ και χρόνια με την Τουρκία, την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, δεν είναι εύκολο να επιλυθούν αυτά τα θέματα, αλλιώς θα είχαν επιλυθεί εδώ και καιρό» σημείωσε, ωστόσο συμπλήρωσε ότι «αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορούμε να συνεργαστούμε σε άλλους τομείς, ούτε χρειάζεται να είμαστε επιθετικοί ο ένας απέναντι στον άλλον».
«Μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε. Μπορούμε να συνεργαστούμε σε άλλους τομείς, αυτό θα ήθελα να πετύχω στη συνάντησή μου με τον κ. Ερντογάν» επέμεινε.
Οικονομία και κλιματική κρίση
Πέραν των ελληνοτουρκικών, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην πορεία της οικονομίας λέγοντας «πάει πάρα πολύ καλά. Μετά από 13 χρόνια καταφέραμε να σταθούμε στα πόδια μας. Έχουμε ρεκόρ φέτος στον τουρισμό».
Στο ερώτημα αν ο τουρισμός κινδυνεύει, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Δεν συμφωνώ ότι η βαριά βιομηχανία του τουρισμού κινδυνεύει. Αυτό που θέλουμε να επικοινωνήσουμε στον κόσμο είναι ότι η τουριστική περίοδος μπορεί να μην περιορίζεται στο καλοκαίρι και ότι μπορεί να έρθει στην Ελλάδα τον Μάρτιο».
Μιλώντας, δε, για την κλιματική κρίση, ανέφερε: «Χτυπηθήκαμε από τις πλημμύρες. Ως Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να δαπανήσουμε πολλά χρήματα για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή. Παγκόσμια συμμαχία χρειάζεται για την κλιματική αλλαγή».
«Θα χτυπήσω το χέρι μου στο τραπέζι ότι χρειαζόμαστε να ξοδέψουμε περισσότερα χρήματα ως ΕΕ για την προσαρμογή. Ξοδεύουμε τρισ. για τη μείωση των εκπομπών ρύπων. Και τα χρήματα που η ΕΕ βάζει στο τραπέζι για να υποστηρίξει ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν αυτές τις κρίσεις είναι εξαιρετικά περιορισμένα. Χρειαζόμαστε μια παγκόσμια συμμαχία για την προσαρμογή. Η κλιματική αλλαγή είναι ήδη σε εξέλιξη».