Σε απ’ ευθείας μετάδοση η συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βερσαλλίες.
Κατά την πρώτη ημέρα της άτυπης συνόδου, οι ηγέτες της ΕΕ εξέδωσαν δήλωση σχετικά με την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Συζήτησαν τις συνέπειές της και την αντίδραση της ΕΕ.
Την δεύτερη ημέρα της συνόδου, οι ηγέτες της ΕΕ εξέτασαν τρόπους για να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή κυριαρχία, να μειωθούν οι εξαρτήσεις και να σχεδιαστεί νέο αναπτυξιακό και επενδυτικό μοντέλο.
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση, με 2.000 πρόσφυγες λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, στεκόμενος στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και επισημαίνοντας ότι η ΕΕ δεν έδειξε ανάλογη στάση, όταν η χώρα μας αντιμετώπιζε την προσφυγική κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση, ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε στην ανάγκη η Ευρώπη να απεξαρτηθεί το συντομότερο δυνατό από το ρωσικο αέριο, λέγοντας ότι πρέπει να αναζητηθούν νέοι προμηθευτές και η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει πύλη εισόδου. Παράλληλα, είπε ότι θα πρέπει να απλοποιηθούν οι διαδικασίες για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, προκειμένου να φτάνει φθηνή ενέργεια στους καταναλωτές.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ελληνική πρόταση για την επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου και είπε ότι συμπεριλήφθηκε ρητή αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων. Είπε ακόμη ότι πρέπει να υπάρξει παρέμβαση στην τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας, όπου υπάρχουν στεβλώσεις.
Την επόμενη εβδομάδα, όπως ήταν γνωστό και επανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης, θα υπάρξουν ανακοινώσεις από την κυβέρνηση αναφορικά με νέα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών -και δη, των πιο αδύναμων- από τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης.
Έπειτα από ελληνική παρέμβαση, είπε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στα εθνικά θέματα, συνπεριλήφθηκε στο κείμενο συμπερασμάτων ρητή αναφορά στη ρήρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής.
Νωρίτερα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θετική ήταν η ανταπόκριση που βρήκε η ελληνική πρόταση για πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου που διατύπωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής των Βερσαλλιών.
Με δεδομένο ότι οι ηγέτες δεν επεξεργάζονται μέτρα, η μπάλα περνά τώρα στην Κομισιόν που θα πρέπει τις επόμενες εβδομάδες να ετοιμάσει μια δέσμη μέτρων, πέρα από την «εργαλειοθήκη» που ανακοίνωσε ήδη προχθές. Σε αυτό το πακέτο των έκτακτων μέτρων, υπόψιν θα ληφθεί και η πρόταση 6 σημείων του κ. Μητσοτάκη στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν με βασικές αιχμές το πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, καθορισμό τιμών σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης, αλλά και πλαφόν στο περιθώριο κέρδους στη χονδρική αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας. Την πρόταση του κ. Μητσοτάκη έχουν στηρίξει, ως τώρα, χώρες όπως η Ισπανία και το Βέλγιο. Ποιες από τις προτάσεις και πόσο άμεσα θα λάβουν σάρκα και οστά μένει να φανεί, ενώ στον ορίζοντα είναι και η τακτική Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες, στις 24 και 25 Μαρτίου, όπου η πίεση για κάποιες αποφάσεις θα είναι ακόμα μεγαλύτερη.
Τι είπε για την επικείμενη συνάντηση με τον Ερντογάν
Σε ερώτηση του απεσταλμένου του ΣΚΑΪ στις Βερσαλλίες, Γιάννη Καντέλη, για την επικείμενη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπογράμμισε ότι «το παράθυρο μας για διάλογο είναι πάντα ανοιχτό και η πόρτα μας είναι κλειστή σε οποιαδήποτε πρόκληση και αμφισβήτηση κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων».
Χαρακτήρισε δε επιβεβλημένη τη συνάντηση με τον Ερντογάν, γιατί αντιμετωπίζουμε μια μεγάλη γεωπολιτική πρόσκληση. «Είμαστε δύο χώρες- μέλη του ΝΑΤΟ και όταν υπάρχουν τόσο μεγάλες προκλήσεις είναι λογικό να συνομιλούμε και να μην προσθέσουμε άλλες εστίες αναταραχής και γεωπολιτικής αβεβαιότητας σε ένα ήδη πολύ φορτισμένο ευρωπαϊκό φορτίο».
Εξέφρασε δε την ελπίδα η συνάντηση να διεξαχθεί σε καλό κλίμα σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα προσέρχεται σε αυτές τις συζητήσεις με τη βεβαιότητα ότι έχει το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος της και έχουμε απάντηση σε οποιοδήποτε επιχείρημα μπορεί να προταθεί από την άλλη μεριά».