Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Κ. Σακελλαροπούλου: Η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί τετελεσμένα για την Κύπρο

Στην ομιλία της, στην εκδήλωση για την 47η επέτειο της Αποκατάστασης της Δημοκρατίας, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, σημείωσε πως η επέτειος δεν γεμίζει μόνο με συναισθήματα χαράς και υπερηφάνειας, καθώς «η τραγωδία της Κύπρου παραμένει το πιο μεγάλο τραύμα του Ελληνισμού. Με αδελφική συνεργασία και ακλόνητη προσήλωση στη διεθνή νομιμότητα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για τη λύση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί τετελεσμένα και επεκτατικές ενέργειες. Καμία υποχώρηση δεν χωρεί στις απαράδεκτες εξαγγελίες της Τουρκίας για την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου. Η συμπαράστασή μας στην Κύπρο είναι απόλυτη. Το ίδιο και η αποφασιστικότητά μας απέναντι στην τουρκική παραβατικότητα και επιθετικότητα».

«Έχουμε τη χαρά να υποδεχόμαστε και να αποδίδουμε τιμή σε συμπολίτες μας που συμβολίζουν τη δυναμική του τόπου μας στον 21ο αιώνα. Προέρχονται από όλο το κοινωνικό φάσμα και έχουν καταβολές και ιστορίες διαφορετικές. Τους ενώνει, εν τέλει, η υπέρβαση του εγώ για χάρη του εμείς, η ακούραστη και πολλές φορές σιωπηλή προσφορά τους στην πατρίδα και σε αυτούς που έχουν ανάγκη», σημείωσε μεταξύ άλλων η κ. Σακελλαροπούλου.

Ολόκληρη η ομιλία της Προέδρου της Δημοκρατίας:

Σήμερα είναι μια ημέρα τιμής για τους αγωνιστές της δημοκρατίας. Αφιερωμένη σε εκείνους που δεν συμβιβάστηκαν με τη δικτατορία και διακινδύνευσαν ακόμη και τη ζωή τους για την ελευθερία όλων μας. Η μνήμη και το παράδειγμά τους μαρτυρούν ότι η δημοκρατία δεν είναι ποτέ δεδομένη. Η αποκατάστασή της, τον Ιούλιο του 1974, στάθηκε το εφαλτήριο για την επούλωση των πληγών του παρελθόντος, την ομαλότητα και την ευημερία μας. Η φιλελεύθερη δημοκρατία δεν αποτελεί για τους Έλληνες απλά μια πολιτειακή σύμβαση, αλλά βίωμα καθημερινό, πολιτικό και προσωπικό.

Η επέτειος, ωστόσο, δεν μας γεμίζει μόνο με συναισθήματα χαράς και υπερηφάνειας. Η τραγωδία της Κύπρου παραμένει το πιο μεγάλο τραύμα του Ελληνισμού. Με αδελφική συνεργασία και ακλόνητη προσήλωση στη διεθνή νομιμότητα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για τη λύση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί τετελεσμένα και επεκτατικές ενέργειες. Καμία υποχώρηση δεν χωρεί στις απαράδεκτες εξαγγελίες της Τουρκίας για την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου. Η συμπαράστασή μας στην Κύπρο είναι απόλυτη. Το ίδιο και η αποφασιστικότητά μας απέναντι στην τουρκική παραβατικότητα και επιθετικότητα.

Το βλέμμα μας, όμως, δεν είναι στραμμένο μονάχα στο παρελθόν και στα γεγονότα που σημάδεψαν την έλευση της Μεταπολίτευσης. Έχουμε τη χαρά να υποδεχόμαστε και να αποδίδουμε τιμή σε συμπολίτες μας που συμβολίζουν τη δυναμική του τόπου μας στον 21ο αιώνα. Προέρχονται από όλο το κοινωνικό φάσμα και έχουν καταβολές και ιστορίες διαφορετικές. Τους ενώνει, εν τέλει, η υπέρβαση του εγώ για χάρη του εμείς, η ακούραστη και πολλές φορές σιωπηλή προσφορά τους στην πατρίδα και σε αυτούς που έχουν ανάγκη. Είναι εκείνοι που στη διάρκεια της πανδημίας μας κράτησαν όρθιους. Ειδικοί επιστήμονες και λοιμωξιολόγοι, διευθυντές Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, υπεύθυνοι σε εμβολιαστικά κέντρα. Θα ήθελα να σφίξω το χέρι όλων των παιδιών που προσπάθησαν στις πανελλήνιες εξετάσεις – τους εκπροσωπούν η Σοφία και ο Δημήτρης. Ανάμεσά μας βρίσκονται γιατροί στις ακριτικές περιοχές, εργαζόμενοι σε δομές για τα ασυνόδευτα ανήλικα, νέοι άνθρωποι που δραστηριοποιούνται για την προστασία του περιβάλλοντος, εθελοντές αιμοδότες, επιχειρηματίες και οινοποιοί που συνδυάζουν την παράδοση και την καινοτομία. Στα πρόσωπά τους ζωντανεύει η Ελλάδα που οραματιζόμαστε: εξωστρεφής και δημιουργική, με πνεύμα ελευθερίας και αλληλεγγύης. Με ενσυναίσθηση και αφοσίωση στο γενικό συμφέρον. Μακριά από αντιλήψεις οπισθοδρομικές και μορφές εργαλειοποίησης που προσβάλλουν την αξιοπρέπειά μας. Η πολιτεία μας δεν διαλέγεται με την πολιτική βία, ούτε ανέχεται την έμφυλη καταπίεση και τις διακρίσεις σε βάρος των ευάλωτων και μειοψηφικών ομάδων. Κάθε θύμα εκμετάλλευσης, κάθε χαμένη ευκαιρία για τις ζωές των ανθρώπων, είναι και μια οδυνηρή αποτυχία της συνύπαρξής μας.

Η δημοκρατία δεν προάγει μόνο τα ατομικά δικαιώματα. Η ενάρετη άσκηση της ιδιότητας του πολίτη προϋποθέτει την απόσταση από τον ιδιοτελή εγωισμό και την αναγνώριση του καθολικού. Η ελευθερία μας δεν είναι απεριόριστη και δεν εμπεριέχει τη βλάβη των τρίτων. Η ισχύς της βρίσκεται εντός και όχι εκτός του νόμου. Στην υγειονομική κρίση, συνειδητοποιήσαμε πόσο επιδρούν οι πράξεις και οι αποφάσεις μας στους συνανθρώπους μας. Οι υποχρεώσεις μας στο κοινωνικό σύνολο είναι η άλλη όψη των δικαιωμάτων μας. Καθώς το τέταρτο κύμα εμφανίζεται ακόμη πιο μεταδοτικό, αντιλαμβανόμαστε τη σπουδαιότητα και την επείγουσα ανάγκη του μαζικού εμβολιασμού. Δεν υπάρχει καμία αμφισημία και αμφιβολία: το τέλος της πανδημίας δεν είναι πια ζήτημα καλής τύχης ή μεταφυσικής· είναι δική μας επιλογή και ευθύνη.

Η Μεταπολίτευση έφερε μεγάλες αλλαγές στη χώρα μας. Η ελληνική κοινωνία μετασχηματίστηκε. Έγινε πιο ανοικτή και πλουραλιστική, ενσωμάτωσε νέες ιδέες, ήθη και δικαιώματα. Οι Έλληνες ταξίδεψαν, σπούδασαν και προόδευσαν. Η πατρίδα μας κατάφερε, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να εμπεδώσει τη θέση της στον αναπτυγμένο κόσμο. Η ευρωπαϊκή ενοποίηση υπήρξε διαχρονικά ο πιο σταθερός και κρίσιμος παράγοντας για την οικονομία και την κοινωνική μας συνοχή. Διόλου τυχαία, σε πείσμα ακόμη και των πιο διαλυτικών κρίσεων, η ευρωπαϊκή μας ταυτότητα είναι ισχυρή και επικρατούσα. Οι μεγάλες προκλήσεις και οι δοκιμασίες μας, η πανδημία και η κλιματική αλλαγή, το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα, η δίκαιη ανάπτυξη και η άμβλυνση των ανισοτήτων, ξεπερνούν τα εθνικά σύνορα. Στην εποχή της διακινδύνευσης και της ανασφάλειας, η θέση μας δεν στηρίζεται στην εσωστρέφεια και τον εξαιρετισμό. Ανοίγεται σε ορίζοντες διακρατικούς και διεθνείς, καθώς και στα ευρηματικά δίκτυα της κοινωνίας των πολιτών, που φέρουν την ανανέωση των δημόσιων πολιτικών.

Στα 200 χρόνια της σύγχρονης ιστορίας μας, διατηρήσαμε αναλλοίωτα τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά της εθνικής μας ταυτότητας. Στην Επανάσταση του 1821 εντοπίζεται η μήτρα του δημοκρατικού και φιλελεύθερου κεκτημένου μας, το αξιακό περίγραμμα του νεοελληνικού μας βίου. Παρά τα λάθη και τις διαιρέσεις, οι Έλληνες διέκριναν, στις κρίσιμες στιγμές, το ουσιώδες και το αληθές και οικοδόμησαν μια συμπεριληπτική πολιτική κοινωνία. Μια κοινωνία που επιθυμούμε να είναι γενναιόδωρη και την ίδια στιγμή απαιτητική, ως ένα συλλογικό σχέδιο ελευθερίας και ευθύνης. Όχι μόνο για τις παρούσες, αλλά και για τις μελλοντικές γενιές, στις οποίες θα λογοδοτήσουμε. Οι βάσεις της Δημοκρατίας μας είναι ισχυρές και οι προοπτικές της ευοίωνες. Αρκεί όλοι μας, η πολιτική ηγεσία και ο καθένας ξεχωριστά, να κρατάμε αμείωτη την εμπιστοσύνη μας σε αυτή.

Η πανδημία, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, επιτάσσει προσαρμογές στον καθιερωμένο εορτασμό της επετείου αποκατάστασης της Δημοκρατίας. Τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας για την αποτροπή της διασποράς του κορωνοϊού επιβάλλουν τον περιορισμό των προσκεκλημένων. Όσοι είναι εκεί υποχρεούνται να επιδείξουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους ή τη βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου PCR.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, εκτός από την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας υποδέχεται στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου ήρωες της πανδημίας, θύματα της τρομοκρατίας, αντιστασιακούς και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών.

Ανάμεσά τους θα βρίσκονται η Μάγδα Φύσσα, η Σταυρούλα Αξαρλιάν, ο Γιώργος Μομφεράτος καθώς και η Σοφία Μπεκατώρου ως εκπρόσωπος του #MeToo. Παράλληλα θα δώσουν το παρών διευθυντές των μονάδων εντατικής θεραπείας, λοιμωξιολόγοι από την Εθνική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, γιατροί από τα ακριτικά νησιά, αλλά και γιατροί, νοσηλευτές και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων από τα εμβολιαστικά κέντρα και εθελοντές αιμοδότες.

Άλλο ενδεικτικό όνομα είναι αυτό της Αναστασίας Μήλιου. Πρόκειται για τη Διευθύντρια Έρευνας στο Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» και Πρέσβειρα της Ελλάδας στην ΕΕ σε θέματα Αειφόρου Θαλάσσιας Πολιτικής.

Το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» είναι η ελληνική μη κερδοσκοπική, μη κυβερνητική οργάνωση που συνδυάζει τη διαθεματική επιστημονική έρευνα με την αποτελεσματική δράση για την προστασία της βιοποικιλότητας και την ενεργό συμμετοχή των τοπικών κοινοτήτων από το 1998, με έδρα τη Σάμο.

Στους καλεσμένους συναντάμε επίσης το Δημήτρη Κοντοπίδη, επίτιμο Πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης και αντιπρόεδρο του αντίστοιχου ευρωπαϊκού Οργανισμού CF Europe. Πρόσκληση έλαβε και ο Λευτέρης Αραπάκης, ένας από τους επτά «Νέους Πρωταθλητές της Γης» (Young Champions of the Earth) που βράβευσε το 2020 ο ΟΗΕ για τις καινοτόμες περιβαλλοντικές δράσεις.

Ο συγκεκριμένος τιμήθηκε από τον ΟΗΕ για τη νεοφυή επαγγελματική σχολή αλιείας ΕΝΑΛΕΙΑ, η οποία εκπαιδεύει, ενισχύει και παρέχει κίνητρο στην τοπική αλιευτική κοινότητα να συλλέξει τα πλαστικά από τη θάλασσα, επιτρέποντας έτσι στα αποθέματα ψαριών και στο οικοσύστημα να ανακάμψουν.

Παρούσα στον εορτασμό θα είναι και η Φανή Μπαχαρίδου, προεδρος του Συλλόγου Γυναικων Ν. Βυσσας Έβρου. Θυμίζουμε ότι πρόκειται για τον σύλλογο που έφτιαχνε μάσκες και τις διένειμε στους υγειονομικούς της περιοχής και στα σώματα ασφαλείας.

Μια προσθήκη που ξεχωρίζει είναι αυτή του Μανόλη Κουσλόγλου, καθηγητή Φυσικής στο 3ο Γυμνάσιο Καβάλας. Όταν ξεκίνησε η καραντίνα και τα σχολεία έκλεισαν σκέφτηκε να υποστηρίξει τους συναδέλφους του που δεν γνώριζαν νέες τεχνολογίες. Δημιούργησε την σελίδα στο Facebook «Eξ αποστάσεως εκπαίδευση», για την υποστήριξη εκπαιδευτικών σε θέματα e-learning και Πληροφορικής. Σήμερα η ομάδα του αριθμεί περισσότερα από 45.500 μέλη.

Στους καλεσμένους συναντά κανείς και τον 36χρονο Παύλο Τσακίρη, τον Ευρωπαίο Αγρότη της Χρονιάς (στην κατηγορία Περιβαλλοντικά Βιώσιμη Γεωργία) και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας «Tsakiris Family» με έδρα τη Νεοχωρούδα Θεσσαλονίκης. Ο Βασίλης Σπανούλης που πριν λίγο καιρό αποσύρθηκε από την ενεργό δράση επίσης θα δώσει το παρών.

Σε μια χρονιά που τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, οι αποκαλύψεις για κατάχρηση εξουσίας, σεξουαλική εκμετάλλευση, σωματική ή λεκτική βία, συγκλόνισαν την κοινή γνώμη, προσκλήθηκαν εκπρόσωποι Γυναικείων Οργανώσεων, δομών Κοινωνικής Πρόνοιας Θυμάτων Βίας και Προστασίας Ανηλίκων, καθώς και τα μέλη της Επιτροπής Διαμόρφωσης Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+.

Στο προεδρικό επίσης έχουν προσκληθεί η πρώτη των πρώτων στις Πανελλήνιες 2021, αριστούχος μαθήτρια Σοφία Βάγια, που συγκέντρωσε 19.866 μόρια, πετυχαίνοντας την τρίτη μεγαλύτερη βαθμολογία όλων των εποχών στις Πανελλήνιες εξετάσεις.

Σημειώνεται πως τις προηγούμενες μέρες η Προεδρία είχε στείλει πρόσκληση και στον πρωταθλητή του NBA Γιάννη Αντετοκούνμπο αλλά ο Greek Freak δεν θα δώσει το παρών καθώς βρίσκεται στο Μιλγουόκι για να ολοκληρώσει την αποθεραπεία του.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, δεν θα παραβρεθεί στην αποψινή εκδήλωση.

πηγή: protothema.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ