Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας, κατά τις εργασίες του forum που συνδιοργάνωσαν η ΔΕΘ-HELEXPO και ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης με θέμα «Ψηφιακή Δικαιοσύνη», τόνισε την ανάγκη του ψηφιακού μετασχηματισμού της Δικαιοσύνης.
Αναλυτικότερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε στον στρατηγικό σχεδιασμό του υπουργείου Δικαιοσύνης για την υλοποίηση του προγράμματος της «Ψηφιακής Δικαιοσύνης» με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, αλλά και τη δημιουργία ενός ελκυστικού περιβάλλοντος για την προσέλκυση νέων επενδύσεων που έχει ανάγκη η χώρα μας, στην προσπάθεια αντιμετώπισης της διπλής οικονομικής και υγειονομικής κρίσης,
Επίσης, ο κ. Τσιάρας επισήμανε ότι «η κυβέρνησή μας θεωρεί ότι ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό δικαστικό σύστημα αποτελεί θεματοφύλακα του κράτους Δικαίου και δείκτη της ποιότητας της Δημοκρατίας μας» και προσέθεσε: «Συνεπώς, όλες οι αλλαγές που έχουμε ήδη κάνει και αυτές που επίκεινται
, ακολουθούν τις βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται σε άλλες ευρωπαϊκές προηγμένες δημοκρατίες, , αλλά και στις προτάσεις των αρμοδίων διεθνών οργανισμών».
Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε: «Ήδη, σε αυτή την κατεύθυνση τα αποτελέσματα που έχουν παραχθεί είναι περισσότερο από εντυπωσιακά. Μέχρι τις 31/8/2020 έχουν εκδοθεί και παραληφθεί από τους συμπολίτες μας ατελώς και ηλεκτρονικά, μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας από τη διαδικτυακή πύλη του έργου ΟΣΔΔΥ-ΠΠ Α Φάση, 137.851 πιστοποιητικά, αποφεύγοντας τα γκισέ των γραμματειών των δικαστηρίων. Το ίδιο διάστημα της πανδημίας έχουν εκδοθεί ηλεκτρονικά από το Πρωτοδικείο Αθηνών 39.509 δικαστικές (πολιτικές) αποφάσεις και έχουν παραληφθεί ατελώς από τους διαδίκους.
Αυτό σημαίνει πως ναι μεν η στρατηγική της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης αποδίδει, αλλά οφείλουμε να επενδύσουμε ακόμα περισσότερο σε πόρους και ανθρώπινο κεφάλαιο στην ηλεκτρονικοποίηση της δικαιοσύνης, δημιουργώντας υπεραξία για τους πολίτες και την οικονομία μας».
Ακόμη, ο κ. Τσιάρας, αναφέρθηκε στο μεγαλύτερο πρόγραμμα για την ηλεκτρονική δικαιοσύνη που έχει εκπονηθεί ποτέ και το οποίο περιλαμβάνει την επέκταση του ΟΣΔΔΥ-ΠΠ σε όλα τα δικαστήρια και όλες τις Εισαγγελίες της επικράτειας, την επέκταση των υπηρεσιών τηλεδιάσκεψης, την αναβάθμιση των ψηφιακών υπηρεσιών του Ελεγκτικού Συνεδρίου και την αναβάθμιση του ΟΣΔΔΥ-ΔΔ, τη δημιουργία του Ηλεκτρονικού Μητρώου Αφερεγγυότητας και τη διασύνδεσή του με το ΓΕΜΗ.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι προωθείται εντός του 2021 το έργο της ψηφιακής καταγραφής, αποθήκευσης και διάθεσης πρακτικών συνεδριάσεων, ενώ θεσμοθετούνται, σε μόνιμη βάση και χωρίς δημοσιονομικό κόστος, η ηλεκτρονική έκδοση και παραλαβή αντιγράφου αποφάσεων από τα δικαστήρια και ποινικών αποσπασμάτων από το ηλεκτρονικό Ποινικό Μητρώο, καθώς επίσης θεσπίζεται η δυνατότητα για έκδοση ηλεκτρονικών διαταγών πληρωμής.
Τέλος, ο κ. Τσιάρας αναφέρθηκε στις δράσεις για την ενίσχυση του δικαστικού συστήματος μέσω του νέου Γραφείου Στατιστικών της Δικαιοσύνης που νομοθετήθηκε με τον ν. 4700/2020 και ανοίγει το δρόμο για την αξιοποίηση της στατιστικής επιστήμης στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του συστήματος απονομής της Δικαιοσύνης.