Την πεποίθηση ότι από την επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα βγαίνει κερδισμένη η χώρα και όχι η κυβέρνηση, καθώς ήταν μία επίσκεψη παγκοσμίου βεληνεκούς εκφράζει μέσα από την συνέντευξή του στο Ereportaz ο Διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης. Χαρακτηρίζει την συνάντηση Ομπάμα – Τσίπρα ως μία συνάντηση που αρμόζει στην σύγχρονη, κυβερνώσα αριστερά και τονίζει πως αναμένει να ακούσει δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ στο Βερολίνο που να αφορούν τις ελληνικές οικονομικές διευθετήσεις. Όσον αφορά το μέτωπο Φίλη – Ιερώνυμου ο κ. Ζαχαριάδης μιλάει με καλά λόγια για το έργο του Πρώην Υπουργού Παιδείας ξεκαθαρίζοντας όμως πως “οι σχέσεις «κυβέρνησης – εκκλησίας» δεν διαμορφώνονται από τις εκάστοτε απόψεις του αρμόδιου υπουργού αλλά από τις συλλογικές διαδικασίες”.
Όσον αφορά την διαπραγμάτευση και την κρίσιμη 2η αξιολόγηση ο διευθυντής της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει την στήριξη Ευρωπαίων αξιωματούχων στην κυβέρνηση για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και πως όλοι εργάζονται για αυτόν τον σκοπό. Για το σενάριο του 4ου Μνημονίου ο κ. Ζαχαριάδης τονίζει πως πλέον έχει έρθει η ώρα να ληφθούν αποφάσεις για την διευθέτηση του χρέους και πως το 3ο Μνημόνιο πρέπει να είναι το τελευταίο. Ωστόσο, για να μην κινδυνεύσει η χώρα με 4ο Μνημόνιο σύμφωνα με τον κ. Ζαχαριάδη πρέπει να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις, να στηριχθεί η κοινωνία, να υπάρξει ήπιο πολιτικό κλίμα και κυβερνητική σταθερότητα.
Συνέντευξη στον Ρενάτο Λέκκα
Τι κέρδισε η κυβέρνηση από την επίσκεψη Ομπάμα; Τι αποκομίζετε;
Δεν κέρδισε μόνο η κυβέρνηση, κέρδισε η χώρα και η εικόνα της παγκοσμίως. Ήταν ένα μεγάλο, παγκόσμιο γεγονός για το δημοκρατικό κόσμο. Μια ιστορική επίσκεψη από έναν ηγέτη παγκοσμίου βεληνεκούς. Όσον αφορά τώρα τις ελληνικές οικονομικές διευθετήσεις, τα όρια είναι σαφή και προσδιορισμένα. Θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον να ακούσουμε τις δηλώσεις του και στον επόμενο σταθμό της ευρωπαϊκής του περιοδείας, το Βερολίνο.
Ο Μπάρακ Ομπάμα ήρθε στην Αθήνα και συναντήθηκε με τον Αριστερό Πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα. Πριν κάποια χρόνια αν το λέγαμε αυτό θα μας περνούσαν για τρελούς. Σε μία ιδεολογικού περιεχομένου ερώτηση: η αριστερά άλλαξε ή πρέπει να αλλάξει; Εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ την Αριστερά;
Ο πρόεδρος Ομπάμα συναντήθηκε πριν από μερικούς μήνες στην Αβάνα με τον πρόεδρο Κάστρο. Έπαψε ο Κάστρο να είναι αριστερός; Το θεωρώ απολύτως λογικό και απολύτως φυσιολογικό για τον Έλληνα πρωθυπουργό να διεκδικεί συναντήσεις με τους ηγέτες των μεγάλων παγκόσμιων υπερδυνάμεων. Τους τελευταίους μήνες ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει συναντηθεί εντός και εκτός συνόρων με σειρά παγκόσμιων ηγετών που παίζουν σημαντικό ρόλο και άμεσα ή έμμεσα επηρεάζουν και τα της χώρας μας. Συναντήσεις με Ολάντ, Μέρκελ, Πούτιν, την κινέζικη ηγεσία, την ηγεσία του Ιράν τον Πάπα Φραγκίσκο και μια σειρά άλλες προσωπικότητες, Ισραήλ, Αίγυπτο.
Ο Τσίπρας κάνει άριστα που έχει αυτή τη έντονη διεθνή δραστηριότητα που δεν την είχαμε δει στο παρελθόν από Έλληνες πρωθυπουργούς και πριν την κρίση. Ακόμα περισσότερο θα έλεγα ότι δείχνει εμπράκτως πως είναι η σύγχρονη, κυβερνώσα αριστερά. Ανοιχτή, θεσμική, δημοκρατική, εξωστρεφής.
Ο Νίκος Φίλης ήταν – σύμφωνα με κορυφαία στελέχη του κόμματός σας, αλλά και τον Πρωθυπουργό – ένας πολύ πετυχημένος Υπουργός . Θεωρείται άδικη την καρατόμηση του; Έφυγε από το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να υπάρξει “καταλλαγή” στις σχέσεις κυβέρνησης-Εκκλησίας;
Ο Νίκος Φίλης προώθησε μια σημαντική προοδευτική μεταρρύθμιση στον χώρο της παιδείας και συζητώντας με εκπαιδευτικούς ακούω πολύ καλά λόγια για την προσπάθεια του. Πιστεύω ότι ο Κώστας Γαβρόγλου θα συνεχίσει αυτή τη σημαντική τομή στον χώρο της παιδείας. Στην κυβέρνηση έγιναν αλλαγές και τομές σε πάρα πολλούς τομείς προκειμένου να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητά της. Οι σχέσεις «κυβέρνησης – εκκλησίας» δεν διαμορφώνονται από τις εκάστοτε απόψεις του αρμόδιου υπουργού αλλά από τις συλλογικές διαδικασίες και τα όργανα της κυβέρνησης, είναι υπόθεση συλλογική και όχι άποψη ατομική, είναι μια μακρά πορεία θεσμικού διαλόγου που ελπίζω να δώσει αποτελέσματα. Τα τελευταία δυο χρόνια έχουν γίνει σημαντικές νομοθετικές τομές που αφορούν διεκδικήσεις ατομικών δικαιωμάτων και κοινωνικών ελευθεριών που είναι για χρόνια στον αξιακό πυρήνα της δικής μας αριστεράς και του προοδευτικού κόσμου της χώρας. Θυμίζω ψήφιση του συμφώνου συμβίωσης για το ομόφυλα ζευγάρια, ψήφιση νομοσχεδίου για την ιθαγένεια, χωροθέτηση τεμένους στην Αθήνα, πράγματα αυτονόητα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με συντηρητικές κυβερνήσεις , όχι όμως στην Ελλάδα και ας μην ξεχνάμε την διαχρονική τοποθέτηση της εκκλησίας ή μέρους της ηγεσίας της εκκλησίας για να είμαστε πιο ακριβείς. Πως έγιναν αυτές οι επαναστατικές κατά την γνώμη μου τομές; Με ήπιο πολιτικό κλίμα, διάλογο, διαχωρισμό των διακριτών ρόλων και απόψεων. Αυτός είναι ο δρόμος για να πετύχουμε και άλλες ώριμες τομές. Η τυφλή σύγκρουση από όπου και εάν εκκινεί οδηγεί τις περισσότερες φορές σε συντηρητική αναδίπλωση.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση στις 5 Δεκεμβρίου. Αν όμως οι δανειστές εμμείνουν στις σκληρές θέσεις τους για τα εργασιακά, τι θεωρείτε ότι πρέπει να κάνετε; Δε φοβάστε μήπως χαθεί το χρονοδιάγραμμα που έχετε θέσει και πάμε με τον καινούργιο χρόνο;
Η διάσταση χρόνος συνδέεται ευθέως με την δυνατότητα της χώρας να ανακάμψει και να αναπτυχθεί αλλά και με την ταχύτητα και την ένταση που θα συντελεστεί η μεγέθυνση της οικονομίας μετά από οκτώ χρόνια συρρίκνωσης, ύφεσης, πτώσης , καταστροφής και σταθεροποίησης της τελευταίας διετίας. Οι πρόσφατες δηλώσεις Ντάισελμπλουμ, Μοσκοβισί, Ντομπρόβσκις – δεν τους λές και φιλο – ΣΥΡΙΖΑ, δείχνουν ότι οι φίλοι της χώρας και θέλουν να πετύχει η Ελλάδα πληθαίνουν και αυτοί που επιθυμούν στραβοπατήματα και πισωγυρίσματα συρρικνώνονται. Στην διαπραγμάτευση δεν ξεκινούμε από το μηδέν, η Ελλάδα είναι χώρα ευρωπαϊκή, άλλωστε αυτή είναι η συμφωνία του καλοκαιριού του 2015 «σεβασμός του ευρωπαϊκού εργασιακού κεκτημένου» , «υιοθέτηση καλών πρακτικών του παγκοσμίου οργανισμού εργασίας». Η Ελλάδα στο επίπεδο των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων χρειάζεται προσαρμογές που να οδηγούν σε οικονομική ανάπτυξη και μεγαλύτερη κοινωνική συνοχή, στον αντίποδα των καταστροφικών απορρυθμίσεων – αποδιαρθρώσεων που συνέτριψαν την κοινωνία και διέλυσαν την εργασία.
Τι θα κάνει η κυβέρνηση αν μία αναδιάρθρωση του χρέους συνοδευτεί με ένα 4ο Μνημόνιο;
Η κυβέρνηση εργάζεται πυρετωδώς για την επιτύχει ολοκλήρωση του 3ου μνημονίου το καλοκαίρι του 2018, σε 18 μήνες από τώρα. Το πρόγραμμα που υλοποιούμε προβλέπει ρητά σε όσα υπεγράφησαν ρύθμιση για το ζήτημα του χρέους και η ώρα που το προβλέπει είναι με την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης δηλαδή τώρα. Ήδη από την άνοιξη του 2016 έχουμε τις πρώτες θετικές αποφάσεις για το χρέος, μέχρι 15% του ΑΕΠ πληρωμές την περίοδο 2018- 2038 και μέχρι 20 % του ΑΕΠ μετά το 2038. Αυτά δεν ίσχυαν μέχρι την άνοιξη του 2016 κερδήθηκαν στη διαπραγμάτευση από το μηδέν. Είναι η ώρα για μεγαλύτερη τεχνική εξειδίκευση και ελάφρυνση ιδίως στο βραχυπρόθεσμο ορίζοντα αλλά και οδικό χάρτη ρύθμισης στο μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Άρα ρητά και κατηγορηματικά η χώρα ψήφισε ένα δύσκολο 3ο μνημόνιο που πρέπει να είναι το τελευταίο και για να είναι το τελευταίο πρέπει να επιταχύνουμε τις μεταρρυθμίσεις, να στηρίξουμε την κοινωνία, να υπάρχει ήπιο πολιτικό κλίμα και κυβερνητική σταθερότητα.