Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Καμπάνα 14,9 εκατ. από PwC για την υπόθεση της Aegean Marine

Μια σημαντική εξέλιξη υπήρξε στην αλυσίδα των αγωγών από μετόχους και πιστωτές της Aegean Marine Petroleum Netowork που ακολούθησαν τη χρεοκοπία της ύστερα από την αποκάλυψη σημαντικών προβλημάτων κακοδιαχείρισης.
Το ελληνικό τμήμα της διεθνούς εταιρείας ορκωτών λογιστών, PWC Greece προχώρησε σε συμβιβασμό, ύψους 14,9 εκατομμυρίων δολαρίων, με τους ενάγοντες, δηλαδή το ασφαλιστικό ταμείο Utah Retirements Systems και άλλοι επενδυτές, το οποίο είχε υποβάλλει αγωγή κατά των πρώην στελεχών της εταιρείας καθώς και κατά των ελεγκτικών εταιρειών που είχαν βεβαιώσει ότι όλα ήταν εντάξει με τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας.
Ειδικότερα, η αγωγή στρεφόταν και κατά της PWC Greece επειδή κατά τον έλεγχο που έκανε των οικονομικών της Aegean Marine Petroleum Network δεν έσπευσε να προειδοποιήσει για τα σοβαρά προβλήματα που υπήρχαν.
Στο πλαίσιο του συμβιβασμού αυτού PWC Greece δεν παραδέχεται ότι έκανε κάτι λάθος, όμως δεσμεύεται να καταβάλει το ποσό των 14,9 εκατομμυρίων δολαρίων και να προσκομίσει στους ενάγοντες έγγραφα στο πλαίσιο της συνολικής αγωγής τους.
Η διαδικασία της αγωγής, ενώπιον Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου της Νέας Υόρκης, συνεχίζεται για το ελληνικό παράρτημα της διεθνούς ελεγκτικές εταιρείας Deloitte, τον Δημήτρη Μελισσανίδη και τον Σπύρο Γιαννιώτη πρώην CFO της Aegean Marine Petroleum Network.
Η Aegean Marine Petroleum Network (“Αegean”) ήταν μια εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, την οποία είχε ιδρύσει ο Δημήτρης Μελισσανίδης και μέχρι το 2016 ήταν εκ των βασικών μετόχων, πριν αποχωρήσει με τη διοίκηση της εταιρείας να συμφωνεί να αγοράσει το μερίδιό του, περίπου 22%, για ένα ποσό κοντά στα 100 εκατομμύρια δολάρια.
Στις αρχές του 2018 ο Μελισσανίδης προσπάθησε ουσιαστικά να επιστρέψει στην Aegean, μέσω της εξαγοράς της Hellenic Environmental Centers (HEC), εταιρείας επίσης συμφερόντων του Μελισσανίδη από την Aegean, για το ποσό των 367 εκατομμυρίων δολαρίων, αποτίμηση που παράγοντες της αγοράς θεώρησαν υπερβολική. Ορισμένοι μέτοχοι της εταιρείας θα εκτιμήσουν ότι η εξαγορά και η αποτίμηση εντάσσονταν σε ένα σχέδιο ανάκτησης του ελέγχου της εταιρείας από την πλευρά Μελισσανίδη, καθώς σε μεγάλο βαθμό το ποσό της εξαγοράς θα καλύπτονταν από την έκδοση 20 εκατομμυρίων νέων μετοχών της Aegean που θα δίνονταν στους ιδιοκτήτες της HEC.
Οι «ακτιβιστές μέτοχοι», επενδυτές που αγοράζουν μερίδα εταιρειών αλλά δεν επιθυμούν να βλέπουν απόπειρες χειραγώγησης της μετοχής (και της επένδυσής τους) από τους μεγαλομετόχους, αντέδρασαν. Υπέβαλαν αγωγή κατά της διαδικασίας εξαγοράς της HEC, υποστηρίζοντας ότι έτσι θα μειωνόταν η βαρύτητα των μετοχών τους, ενώ η πλευρά Μελισσανίδη θα αποκτούσε σημαντική βαρύτητα στην εταιρεία. Αποτέλεσμα ήταν να σταματήσει η διαδικασία της εξαγοράς της HEC από την Aegean και να μπουν στη διοίκηση εκπροσώπων αυτών των επενδυτών.
Η νέα διοίκηση συγκρότησε επιτροπή λογιστικού ελέγχου, το πόρισμα του οποίο διαπίστωσε παράνομες πρακτικές που ακολούθησε η προηγούμενη διοίκηση υπό τον κ.Δημήτρη Μελισσανίδη και του πρώην γενικού οικονομικού διευθυντή Σπύρου Γιαννιώτη με υπερτιμολογήσεις έργων και εκδόσεις εικονικών τιμολογίων προς ίδιον όφελος.

Συγκεκριμένα ανάμεσα στα αποτελέσματα της έρευνας περιλαμβάνονταν τα εξής:

1. Η ανεξάρτητη επιτροπή ελέγχου πιστεύει πως περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια καθώς επίσης και άλλα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας (Aegean) αποτελούν προϊόν δόλιων δραστηριοτήτων και υπεξαίρεσης. Ο κύριος δικαιούχος της υπεξαίρεσης αυτής φαίνεται πως είναι η εταιρεία «OilTank Engineering & Consulting Ltd. (“OilTank”)», με βάση το Eμιράτο Φουτζέιρα ενώ κατόπιν ενσωματώθηκε στις 15 Μαρτίου 2010 στα νησιά Μάρσαλ. Στις 31 Μαρτίου 2010, η «OilTank» υπέγραψε συμβόλαιο με θυγατρική εταιρεία της Aegean με σκοπό να επιβλέπει την κατασκευή εγκαταστάσεων πετρελαίου στον τερματικό σταθμό της Φουτζέιρα. Η επιτροπή πιστεύει πως το συγκεκριμένο συμβόλαιο χρησιμοποιήθηκε για να καταχραστούν τα κεφάλαια της εταιρείας μέσω «φουσκωμένων» συμβολαίων και δόλιας τιμολόγησης. Η επιτροπή έχει λόγους να πιστεύει πως η «Oil Tank», ελέγχεται από πρώην στέλεχος της Aegean.

2. Από τις 31 Δεκεμβρίου 2017, η Aegean ή και οι θυγατρικές της παρουσίαζαν στα ταμεία τους περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια από εισπρακτέους λογαριασμούς που προέκυψαν από τις υποτιθέμενες εμπορικές συναλλαγές που διενεργήθηκαν τα έτη 2015,2016 και 2017. Οι εν λόγω συναλλαγές ωστόσο δεν παρουσιάζουν τέτοιου μεγέθους οικονομική αξία αφού οι σχετικοί αντισυμβαλλόμενοι ήταν «εταιρείες κέλυφη» χωρίς ουσιαστικά περιουσιακά στοιχεία ή κύκλο εργασιών και ανήκαν ή ελέγχονταν από πρώην υπαλλήλους της Aegean ή από θυγατρικές της Εταιρείας. Η επιτροπή που διεξήγαγε τον έλεγχο πιστεύει πως το ως άνω ποσό καταγράφηκε αντικανονικά στις καταστάσεις της εταιρείας σαν έσοδο από τις συναλλαγές με τις παραπάνω εταιρείες, αλλά στην πραγματικότητα χρησιμοποιήθηκε για τη διευκόλυνση και την απόκρυψη εκτεταμένης υπεξαίρεσης της Aegean της οποίας τα περιουσιακά στοιχεία διοχετεύονται στην OilTank, αλλά λογίζονται ως συναλλαγές με αυτές τις «εταιρίες κέλυφη». Η επιτροπή που διεξήγαγε τον έλεγχο έχει επιπλέον επιβεβαιώσει ότι περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια, από το σύνολο των εισπρακτέων δεν έχουν ακόμα εισπραχθεί και θα διαγραφούν.

3. Η έρευνα επίσης αποκάλυψε επιπρόσθετες απάτες από την εταιρεία ή και τις θυγατρικές της, συμπεριλαμβανομένων προπληρωμένων μεταφορών καυσίμων που δεν έγιναν ποτέ. Αυτές οι απάτες φαίνεται να έχουν αφετηρία το 2010.

4. Η υπεξαίρεση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, καθώς και οι δόλιες λογιστικές εγγραφές και τα πλαστά τεκμηρίωση που αποσκοπούσαν στην απόκρυψη αυτής, περιλάμβανε πάνω από 12 υπαλλήλους της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένων των μελών της ανώτερης διοίκησης. Οι υπάλληλοι που διηύθυναν το σύστημα, το οποίο περιλάμβανε τη δημιουργία πλαστών και πλαστογραφημένων εγγράφων, συμπεριλαμβανομένων τραπεζικών δηλώσεων, επιβεβαιώσεων ελέγχου, συμβάσεων, τιμολογίων και πιστοποιήσεων τρίτων, μεταξύ άλλων, έχουν απομακρυνθεί.

5. Η Επιτροπή Ελέγχου πιστεύει ότι αυτό το παράπτωμα συνέβη εν μέρει επειδή η πρώην διοίκηση άσκησε σημαντικό έλεγχο στο προσωπικό και τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας μέσω διαφόρων ακατάλληλων μέσων, συμπεριλαμβανομένων των απειλών οικονομικών αντιποίνων και σωματικής βίας. Επιπλέον, η πρώην διοίκηση συνεχίζει να έχει πρόσβαση και να ελέγχει τα ηλεκτρονικά και φυσικά αρχεία της Εταιρείας.

Η Aegean κήρυξε πτώχευση και διαγράφηκε από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης αμέσως μετά την έκθεση της επιτροπής.
Εάν η συμφωνία που προτάθηκε την περασμένη Τρίτη εγκριθεί από τον Ομοσπονδιακό δικαστή στο Μανχάταν, θα τερματίσει μια δικαστική διαμάχη με το ασφαλιστικό ταμείο Utah Retirements Systems και άλλους επενδυτές, στην οποία συμμετέχουν και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, που επίσης ερευνούν το σκάνδαλο.

Διαβάστε ακόμη 

Ο Δημήτρης Μελισσανίδης βγάζει “στο σφυρί” ακίνητο του Αλέξη Κούγια

“Να μην χρειαστεί να συναντηθούν Μαρινάκης, Μελισσανίδης, Σαββίδης”



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ