Είναι σοκαριστικό να βλέπεις το φαινόμενο της νεανικής βίας να έρχεται στη «γειτονιά» σου.
Τα μέχρι τώρα υπερβολικά πολλά κρούσματα στην άλλη άκρη του Ατλαντικού αποδίδονταν εν πολλοίς στον νόμο περί οπλοκατοχής των ΗΠΑ, που επιτρέπει στον οποιονδήποτε να πάει και να αγοράσει ένα πυροβόλο όπλο και να αρχίσει να πυροβολεί ανεξέλεγκτα αθώους ανθρώπους.
Το είδαμε, το καταδικάσαμε, αλλά λέγαμε ευτυχώς εδώ στη γειτονιά μας (σ.σ. την Ευρώπη) κάτι τέτοια φαινόμενα δεν υπάρχουν. Μέχρι που ήρθε η τραγωδία με τα οκτώ νεκρά παιδιά στο Βελιγράδι να μας ανοίξει τα μάτια, να μας βγάλει από τον λήθαργο και να χτυπήσει το καμπανάκι του κινδύνου!
Κακά τα ψέματα. Πληθαίνουν τον τελευταίο καιρό τα φαινόμενα της νεανικής βίας και παραβατικότητας και στη χώρα μας (ξυλοδαρμοί και μαχαιρώματα για οπαδικές διαφορές, συμμορίες ανηλίκων, εκφοβισμός συνομηλίκων, άσκηση βίας, τραυματισμοί κι αφαίρεση ζωής, διαρρήξεις, εμπορία και χρήση ναρκωτικών ουσιών, υπερκατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών, καταστροφή δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας, εμπρησμοί, σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση, πορνογραφία κ.ά.).
Η αντιμετώπισή του απαιτεί μια πολυεπίπεδη δράση (οικογένεια, σχολείο, κοινωνικό περιβάλλον, μέσα μαζικής επικοινωνίας, ψυχαγωγία, τεχνολογία, ποινική δικονομία), κυρίως όμως είναι ένα γεγονός που πρέπει να προβληματίσει αυτούς που αναλαμβάνουν την κυβερνητική εξουσία και με τις αποφάσεις τους επηρεάζουν καθοριστικά τη ζωή μας, προσδιορίζοντας το πλαίσιο της λειτουργίας και της εξέλιξης της κοινωνίας μας, και μάλιστα του πιο ευαίσθητου κι ευμετάβλητου τμήματός της, που είναι οι νέοι μας.
Αρκεί να θυμόμαστε πως κι αυτά τα παιδιά-θύτες είναι θύματα της δικής μας κοινωνίας, που έβαλε στην πρώτη γραμμή των δήθεν ζωτικών αναγκών της την ευκολία, τη χλιδή, το κέρδος, την ηδονοθηρία, τον υπερκαταναλωτισμό, τα προϊόντα μιας χρήσης, τη μαζική υποκουλτούρα, τον άκρατο υλισμό (φάγε – πίε – ευφραίνου!) και λησμόνησε πως ο άνθρωπος έχει, εκτός από τις υλικές, και πνευματικές ανάγκες, που όταν μείνουν ανικανοποίητες τον μετατρέπουν σε ένα ναυάγιο της ζωής!
Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί