Τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία της πανδημίας, κρούουν επιστήμονες, εκτιμώντας ότι θα «δούμε» αύξηση κρουσμάτων, διασωληνώσεων και νοσηλειών.
«Περιμένουμε λογικά μεγαλύτερους αριθμούς», είπε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, επισημαίνοντας ότι ο κύκλος των μεταλλάξεων για κάθε ιό περιορίζεται όσο πληθαίνουν οι εμβολιασμένοι.
«Ενώ άλλες χώρες βλέπουν κάμψη, εμείς βρισκόμαστε σε αύξηση», τόνισε η διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο Σωτηρία, Μίνα Γκάγκα. «Ευτυχώς, επειδή υπάρχει ο εμβολιασμός, στα νοσοκομεία έχουμε 2.500 νοσηλευόμενους, από 6.500 την περασμένη άνοιξη», πρόσθεσε.
Πρέπει να πειστούν όλοι καθώς τα στοιχεία είναι συντριπτικά υπέρ του εμβολιασμού: Μειώνει κατά 65% την πιθανότητα μόλυνσης και νοσηλείας, είπε η κ. Γκάγκα, στην ΕΡΤ, προσθέτοντας: «Κάτω από το 15% των νοσηλευομένων είναι ασθενείς που έχουν εμβολιαστεί κι έχουν χρόνια προβλήματα. Λιγότερος κόσμος αρρωσταίνει από την ομάδα υψηλού κινδύνου, καθώς έχουν εμβολιαστεί πλήρως σε ποσοστό πάνω από 70%.
»Βρισκόμαστε σε αριθμό κρουσμάτων όπως και την άνοιξη, δηλαδή στο 100%, ενώ σε άλλες χώρες διαπιστώνεται κάμψη ως και 27%, όπως στη Δανία που με ποσοστό πλήρως εμβολιασμένων στο 70% ετοιμάζεται για άρση των περιοριστικών μέτρων τον Σεπτέμβριο.
«Στο «Σωτηρία» που είναι νοσοκομείο αναφοράς, είμασταν έτοιμοι να περιορίσουμε τις κλίνες για Covid στο μισό και να επανέλθουμε σε ομαλή λειτουργία αλλά αυτό δεν έγινε, πρόσθεσε.
«Τον Ιούνιο για πρώτη φορά νοσηλεύτηκαν άτομα ηλικίας κάτω των 40, είπε και συνέστησε προσοχή, ώστε «να μην γυρνούν οι νεώτεροι από διακοπές και να το μεταδίδουν».
Την ίδια ώρα στο 68% ανέρχεται η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ Covid στα νοσοκομεία όλης της χώρας σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη.
«Έχουμε πρόβλημα, υπάρχει αύξηση των παραμέτρων όλων και πρέπει να το δούμε αυτό σιγά –σιγά», τόνισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.
Από την πλευρά του ο κ. Δημόπουλος τόνισε στο MEGA ότι είναι «φυσικό να περιμένουμε ότι με τη μαζική επιστροφή θα υπάρχει αύξηση στα αστικά κέντρα. Μας ανησυχεί η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη».
«Όταν λέμε ‘δεν είναι άτρωτος’ εννοούμε ότι μπορεί να μολυνθεί και να μεταδώσει αλλά είναι πολύ μικρή η πιθανότητα να χρειαστεί νοσηλεία και πολύ μικρότερη να χρειαστεί νοσηλεία σε ΜΕΘ.
Όσον αφορά την ανοσία, αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι για ευάλωτες ομάδες πληθυσμού φαίνεται θα βοηθήσει η τρίτη δόση. Το ίδιο πιθανώς μπορεί να συμβεί και για άτομα που έχουν εμβολιαστεί πριν 6-8 μήνες. Στις ΗΠΑ υπάρχει σύσταση για 3η δόση, περιμένουμε τις εγκρίσεις από τον ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκων».
Διαβάστε ακόμη
Κορωνοϊός: Σενάρια για «μίνι» lockdown σε 8 περιοχές. Ποιά μέτρα ισχύουν από τη Δευτέρα 30 Αυγούστου
ΕΟΔΥ: Πού θα γίνονται την Κυριακή δωρεάν rapid test για κορωνοϊό