Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2024

Καμπανάκι ΟΗΕ για την σίτιση στην Συρία

Τέσσερα εκατομμύρια Σύροι -το ένα πέμπτο του πληθυσμού της Συρίας- δεν είναι σε θέση να παράξουν ή να αγοράσουν αρκετή τροφή για να καλύψουν τις ανάγκες τους και η κατάσταση ενδέχεται να επιδεινωθεί περαιτέρω τον επόμενο χρόνο αν ο εμφύλιος, που ήδη μαίνεται δύο χρόνια, συνεχιστεί, ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, μετά την επίσκεψή τους στη Συρία, στο διάστημα Μαΐου και Ιουνίου, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) ανέφεραν σε έκθεσή τους ότι η εγχώρια παραγωγή μέσα στους επόμενους 12 μήνες είναι πιθανό να πληγεί σημαντικά.

Οι προαναφερθείσες υπηρεσίες του ΟΗΕ εκτιμούν ότι η Συρία θα χρειαστεί να εισαγάγει 1,5 εκατομμύριο τόνους σιταριού για την περίοδο 2013/2014. Η παραγωγή σιταριού έχει μειωθεί στους 2,4 εκατομμύρια τόνους, είναι δηλαδή κατά περίπου 40% μικρότερη από τον ετήσιο μέσον όρο της σοδειάς πριν από την έναρξη του πολέμου, που ξεπερνούσε τα τέσσερα εκατομμύρια τόνους, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες.

«Υπάρχουν περιορισμένες ευκαιρίες για να διασφαλίσουμε ότι οι οικογένειες που έχουν πληγεί από την κρίση δεν θα χάσουν τις ζωτικές πηγές τροφίμων και εισοδήματος», ανέφεραν οι δύο υπηρεσίες.

Ύστερα από δύο χρόνια και πλέον εμφυλίου πολέμου που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 90.000 ανθρώπους, οι ελλείψεις στα τρόφιμα έχουν πολλαπλασιαστεί εξαιτίας του μαζικού εκτοπισμού του πληθυσμού, της διακοπής της γεωργικής παραγωγής, της ανεργίας, των οικονομικών κυρώσεων και των υψηλών τιμών των τροφίμων και των καυσίμων.

Ο FAO έχει κάνει έκκληση για 41,7 εκατομμύρια δολάρια προς βοήθεια 768.000 κατοίκων και μέχρι στιγμής έχει λάβει 3,3 εκατομμύρια.

Οι δύο υπηρεσίες ανακοίνωσαν ότι τα χρήματα αυτά θα πρέπει να εξασφαλιστούν μέχρι τον Αύγουστο για να προμηθευτούν οι αγρότες με λιπάσματα και σπόρους μέχρι τον Οκτώβριο, εποχή της σποράς.

Διαφορετικά, αναφέρει η έκθεση, πολλοί αγρότες δεν θα είναι σε θέση να μαζέψουν τη σοδειά σιταριού μέχρι τα μέσα 2015.

Όπως ανέφερε τον περασμένο μήνα το WFP, οι συριακές οικογένειες όλο και περισσότερο καταφεύγουν στην επαιτεία για φαγητό προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις σε τρόφιμα και τις υψηλές τιμές τους.

Η μέση μηνιαία τιμή σιτάλευρου υπερδιπλασιάστηκε από τον Μάιο του 2011 ως τον Μάιο του 2013 σε πολλές περιοχές και υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις ψωμιού σε ολόκληρη τη χώρα.

Η παραγωγή τροφίμων έχει επηρεαστεί από το υψηλό κόστος, την καταστροφή των μηχανημάτων και των χώρων φύλαξης και από το γεγονός ότι πολλοί αγρότες έχουν εγκαταλείψει τις εκτάσεις τους για να γλιτώσουν από τη βία, αναφέρει η έκθεση.

Οι FAO και WFP προειδοποιούν ακόμη για τον σοβαρό κίνδυνο μετάδοσης των ζωικών ασθενειών σε γειτονικές χώρες και τονίζουν ότι οι αγρότες χρειάζονται εμβόλια για να προλάβουν μία τέτοια κατάσταση.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ