Νέες αυξήσεις στα καύσιμα αναμένονται μετά την άνοδο της διεθνούς τιμής του πετρελαίου. Οι τιμές του Brent«κλείδωσαν» την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου με αύξηση 2% και εβδομαδιαία κέρδη πάνω από 8% .
Έτσι, το Brent διαμορφώθηκε χθες στα 86,39 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό σχεδόν «φίλησε» τα 80 δολάρια, σταματώντας στα 79,72 δολάρια το βαρέλι.
Συνολικά, το Brent κέρδισε 8,1% και το WTI 8,6% στο σύνολο της προηγούμενης εβδομάδας, ρίχνοντας νερό στον μύλο των εκτιμήσεων που θέλουν τον μαύρο χρυσό να ανακτά τη δυναμική του στις διεθνείς αγορές τοποθετώντας το εύρος τω τιμών 90 και 100 δολαρίων το βαρέλι.
Οι παράγοντες
Καθοριστικοί παράγοντες στην αναστροφή της πορείας των τιμών του πετρελαίου είναι αφενός οι προσδοκίες για αύξηση της ζήτησης από την Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου, με φόντο την ανάκαμψη της οικονομικής της δραστηριότητας, αφετέρου η ανακοίνωση ότι Ρωσία θα μειώσει την παραγωγή της τον Μάρτιο κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα, ήτοι 5% της παραγωγής της, ενώ ο ΟΠΕΚ+ -σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters- δεν προσανατολίζεται για την ώρα σε αλλαγή της συμφωνίας για τα επίπεδα παραγωγής, παρά τη μείωση από την πλευρά της Ρωσίας. Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με πηγές προσκείμενες στον ΟΠΕΚ που μίλησαν στο Reuters, αναμένεται νέο ράλι στις τιμές μέσα στο 2023, ακόμα και επιστροφή στα 100 δολάρια.
O επικεφαλής έρευνας για την αγορά εμπορευμάτων της Goldma Sachs προέλεψε τις προηγούμενες ημέρες ότι το πετρέλαιο θα επιστρέψει εκ νέου στα 100 δολάρια το 2023 καθώς στην αγορά παρουσιαστεί έλλειμμα, όσο εξαντλείται η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα, ένα έλλειμμα που θα δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στον εφοδιασμό το 2024.
Μιλώντας στο περιθώριο συνεδρίου στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας χθες Κυριακή, ο αναλυτής της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, Τζεφ Κάρι, επισήμανε επίσης ότι η έλλειψη επενδύσεων στην παραγωγή του ορυκτού καυσίμου οι οποίες είναι απαραίτητες για την κάλυψη της ζήτησης, θα αποτελέσει επίσης κινητήριο δύναμη για τις υψηλότερες τιμές. Αυτή η έλλειψη της παραγωγικής δυναμικότητας μπορεί να εξελιχθεί σε μεγάλο ζήτημα μέχρι το 2024, υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Ώθηση στις αγορές φαίνεται να δίνουν και οι δηλώσεις του επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), Φατίχ Μπιρόλ, σύμφωνα με τον οποίο η ανάκαμψη της Κίνας παραμένει κινητήριος δύναμη για τις τιμές του πετρελαίου. Ο ΔΟΕ αναμένει ότι η μισή αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου φέτος θα προέλθει από την Κίνα, όπου Μπιρόλ είπε ότι ήδη έχει παρατηρηθεί αύξηση στην ζήτηση καυσίμων για αεροπορικά καύσιμα. «Εάν η ζήτηση αυξηθεί πολύ έντονα, λόγω ανάκαμψης της κινεζικής οικονομίας, τότε θα χρειαστεί, οι χώρες του ΟΠΕΚ+ να επανεξετάσουν την πολιτική τους σε ό,τι αφορά την παραγωγή ανέφερε ο Μπιρόλ στο Reuters.
Άνοδος μέχρι και 10 λεπτά το λίτρο
Οι αυξήσεις στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, μετά τις ανακουφιστικές μειώσεις που είδαν οι καταναλωτές την προηγούμενη εβδομάδα, με την τιμή του πετρελαίου κίνησης να μειώνεται ακόμα και κάτω από το 1,6 ευρώ το λίτρο και του πετρελαίου θέρμανσης γύρω από το 1,15 ευρώ, τώρα προεξοφλούν νέα άνοδο στη λιανική.
Αργά ή γρήγορα, λένε παράγοντες της αγοράς, με βάση τα δεδομένα των τελευταίων ημερών, οι καταναλωτές θα δούν τις τιμές των καυσίμων να αυξάνονται 5-10 λεπτά το λίτρο, ενσωματώνοντας τις αυξήσεις των διεθνών τιμών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γ. Οικονόμου: Ο Άρειος Πάγος επιβεβαιώνει τον νόμο Τσίπρα για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και την κατάργηση προστασίας της πρώτης κατοικίας
Στο έλεος της ακρίβειας: Χαώδης η απόσταση στις τιμές από τον παραγωγό μέχρι το ράφι – Παραδείγματα με τιμολόγια
Πηγή: ot.gr