Σε δύο δόσεις θα γίνει η αξιολόγηση από το κουαρτέτο που αρχίζει το πρωί της Παρασκευής στο ξενοδοχείο Hilton. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επικεφαλής των θεσμών θα παραμείνουν στην Αθήνα για περίπου μια εβδομάδα ώς δηλαδή και την Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου.
«Κατευθείαν στα βαθιά». Με τη φράση αυτή στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης περιέγραψε με συνοπτικό τρόπο το περιεχόμενο των σημερινών συναντήσεων της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών.
Πιο αναλυτικά:
Στις 10 το πρωί ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα εξετάσει με τους θεσμούς ζητήματα σχετικά με την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας. Στο επίκεντρο θα βρεθεί η ολοκλήρωση της επιλογής του Διοικητικού Συμβουλίου του Υπερταμείου και κυρίως η επιλογή του διευθύνοντος συμβούλου και ο καθορισμός του εσωτερικού κανονισμού του.
Εν συνεχεία, θα ακολουθήσει συζήτηση του υπουργού Οικονομικών και των στελεχών των ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου και την πορεία αποπληρωμής τους. Τα απολογιστικά στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν πως έχουν αποπληρωθεί 2 δισ. ευρώ, ήτοι 5% περισσότερα από τον καθαρισμένο στόχο. Στη βάση αυτή θα παρασχεθούν προς επικύρωση στους θεσμούς τα σχετικά στοιχεία, ώστε το EuroWorking Group της 24η Οκτωβρίου να δώσει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 1,7 δισ. ευρώ.
Στις 12 το μεσημέρι θα προσέλθει στη διαπραγμάτευση ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης για να εξετάσει με τους θεσμούς ζητήματα σχετικά με τοις αλλαγές στην Παιδεία.
Μετά τη 1 το μεσημέρι οι εργασίες θα διακοπούν καθώς ο Φραντσέσκο Ντρούντι, ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ στους θεσμούς θα ομιλήσει σε πάνελ που διοργανώνει το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, όπου αναμένεται να κάνει αναφορές στην αξιολόγηση, στο χρέος και στην κατάσταση των ελληνικών τραπεζών.
Οι συνομιλίες θα επανεκκινήσουν στις 4 το απόγευμα με ζητήματα που άπτονται της διαφθοράς. ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM διαφωνούν με το θέμα της έκδοσης κουπονιών για τη χρηματοδότηση κομμάτων κάτι που θέλουν να καταργηθεί. Διαφωνία εκφράζουν οι θεσμοί και για τον πρόσφατο νόμο που απαγορεύει στους βουλευτές να μετέχουν σε εταιρείες ως μέτοχοι, καθώς θεωρούν πως αντίκειται του ενωσιακού κεκτημένου. Προς συζήτηση αναμένεται να τεθεί και το θέμα της εν εξελίξει ηλεκτρονικής υποβολής των 120.000 δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες) βουλευτών, δημοσίων υπαλλήλων, δικαστικών, μετόχων ΜΜΕ και λοιπών κατηγοριών προσώπων.
Οι διαπραγματεύσεις της πρώτης ημέρας θα ολοκληρωθούν με τη συνάντηση του υπουργού Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη με τους επικεφαλής των θεσμών που θα διεξαχθεί μετά τις 5 το απόγευμα. Εκεί θα γίνει μια αξιολόγηση της απελευθέρωσης της αγοράς για το φυσικό αέριο και τη βελτίωση των συνθηκών πρόσβασης στην αγορά από εναλλακτικούς προμηθευτές. Και θα εξετασθούν ζητήματα σχετικά με την πραγματοποίηση της πρώτης δημοπρασίας ηλεκτρικής ενέργειας με το πλαίσιο του μηχανισμού ΝΟΜΕ, την ενδυνάμωση της οικονομικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και την πώληση τουλάχιστον του 20% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή.
Συνοπτικά:
Το πρόγραμμα των συναντήσεων της Παρασκευής με τους επικεφαλής των κλιμακίων, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, έχει ως εξής:
- 10:00- 11:30 Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών & Περιουσίας (υπερταμείο) – Ευκλείδης Τσακαλώτος
- 11:30- 12:00 Ληξιπρόθεσμα – Ευκλείδης Τσακαλώτος
- 12:00- 13:00 Εκπαίδευση – υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης
- 16:00- 17:00 Διαφθορά – υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος
- 17:00- 18:00 Ενέργεια – υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης