Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Και η Washington Post κατά Ερντογάν: “Ευκαιρία στις εκλογές να αποτινάξουν την τυραννία του”

Οι εκλογές στην Τουρκία στις 14 Μαΐου αποτελούν μία ευκαιρία ώστε οι πολίτες να αποτινάξουν τον ζυγό της ολοένα και περισσότερο μονομερούς διακυβέρνησής του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αυτό αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της Washington Post, σημειώνοντας πως υπάρχει έντονη ανησυχία τόσο σε πολίτες της Τουρκίας όσο και σε Ουάσιγκτον και Ευρώπη να μετατραπεί ο αυταρχισμός σε δικτατορία, αν στις εκλογές προκύψει επανεκλογή του Ερντογάν.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως ο Ερντογάν έχει διαμορφώσει έναν ρόλο για τον εαυτό του ως ένα είδος μεσάζοντα μεταξύ του ΝΑΤΟ, με το οποίο δεσμεύεται με συνθήκη, και του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, με τον οποίο διατηρεί δεσμούς που έχουν υπονομεύσει τη δυτική συμμαχία. Το διπλό παιχνίδι της πολιτικής του, που παίζει τη μία πλευρά εναντίον της άλλης, επιδιώκοντας να αναβαθμίσει το κύρος του ως γεωπολιτικού παράγοντα, είναι κάτι περισσότερο από σκανδαλοθηρία.

Το δημοσίευμα συμπληρώνει πως κατά τη διακυβέρνησή του έχει φυλακίσει πολιτικούς αντιπάλους, δημοσιογράφους και άλλους που του άσκησαν κριτική και έχει περιορίσει τον χώρο για την άνθηση της κάποτε ζωντανής κοινωνίας των πολιτών της Τουρκίας.

Τα τουρκικά δικαστήρια έχουν μετατραπεί σε όργανα για την τιμωρία του που εκείνος επιθυμεί να επιβάλλεται. Πρόκειται για κατασκευασμένες ποινικές κατηγορίες, οι οποίες χρησιμοποιούνται συστηματικά για να φιμώσουν την όποια διαφωνία. Συνεπώς, πολλοί Τούρκοι φοβούνται να πουν τη γνώμη τους δημοσίως, ενώ το έγκλημα της διάδοσης «παραπλανητικών πληροφοριών», με ασαφή ορισμό, κατοχυρώθηκε πρόσφατα στον νόμο ως ένα νέο εργαλείο της αυξανόμενης τυραννίας του Ερντογάν.

Τα θεσμικά όργανα έχουν υποκύψει στον εκφοβισμό του. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, η οποία μείωσε τα επιτόκια κατ’ εντολή του, τροφοδοτώντας τον πληθωρισμό που ξεπέρασε το 85% πέρσι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που πιθανόν υποτιμούν το πραγματικό ποσοστό.

Από την άλλη πλευρά, ο αντίπαλος του Ερντογάν, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, είναι ένας χαμηλών τόνων πρώην δημόσιος υπάλληλος που εκπροσωπεί έναν εξακομματικό συνασπισμό ο οποίος έχει συσπειρωθεί με την ελπίδα να φέρει την ανατροπή.

Την ίδια ώρα, πολλοί Τούρκοι υποστηρίζουν τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου χάρη στις προεκλογικές του δηλώσεις, να αποκαταστήσει την ανεκτικότητα, τον πλουραλισμό, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την οικονομική λογική που τόσο πολύ έχει διακυβευθεί από τον Ερντογανισμό.

Το δημοσίευμα καταλήγει πως «Εάν δεν επικρατήσει ο Ερντογάν στις εκλογές της 14ης Μαΐου ή σε πιθανό δεύτερο γύρο δύο εβδομάδες αργότερα, εκφράζονται ανησυχίες ότι ο ίδιος και οι οπαδοί του θα αμφισβητήσουν το αποτέλεσμα. Σε μια χώρα όπου η δημοκρατία είχε σχετικά σταθερό πάτημα, οι ανησυχίες αυτές καταδεικνύουν πόσο βαθιά ο Τούρκος τύραννος έχει ανατρέψει τους κανόνες, και τους κινδύνους που εγκυμονεί η επέκταση της αυταρχικής του διακυβέρνησης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Economist: Ο Ερντογάν «Πρέπει να χάσει τις εκλογές και να φύγει»

Ερντογάν για Economist: Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει να καθοδηγείται η πολιτική της από εξώφυλλα περιοδικών

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ