Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2025

Και πίνω µπίρες, πίνω µπίρες, αλλά… µπόµπες!

Κι ενώ στις αίθουσες των θερινών κινηματογράφων οι θεατές γελούν και προβληματίζονται με τη γλυκόπικρη δραματική κομεντί με τίτλο «Άσπρο πάτο» (Drunk, Another round), με τον γνωστό ∆ανό ηθοποιό Thomas Bo Larsen, που κέρδισε το Όσκαρ της καλύτερης ξένης (δανέζικης) ταινίας, η πανελλαδική επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Καθαρά ποτά», που εντόπισε μέσα σε 48 ώρες 54 τόνους νοθευμένου και λαθραίου αλκοόλ, επέφερε ένα σημαντικό πλήγμα στα κυκλώματα νοθείας και παράνομης διακίνησης αλκοολούχων ποτών.

Tης ΑΛΕΞΙΑΣ ΣΒΩΛΟΥ

Μετά τα σκληρά πλέον νοθεύονται στο βαρέλι και τα ελαφρά ποτά, με τον κίνδυνο σε bars και clubs να παραμονεύει!

Η επιχείρηση «Καθαρά ποτά» έφερε παράλληλα στο φως τη νέα τάση αυτών των κυκλωμάτων, η οποία αφορά τη νοθεία ακόμα και φθηνών ποτών σαν τη βαρελίσια μπίρα. Οι τελωνειακοί ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής ∆ημοσίων Εσόδων (ΑΑ∆Ε) κατάφεραν να εξαρθρώσουν και να δεσμεύσουν το λαθραίο αλκοόλ που θα έφτανε σε bars και clubs της επικράτειας, με αποδέκτες νέους, αυξάνοντας τους κινδύνους που παραμονεύουν στη νυχτερινή διασκέδαση, σε αυτό το δεύτερο COVID καλοκαίρι με το 4ο κύμα της πανδημίας να απειλεί να μας… καταπιεί!

Μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις για τα δεκάδες έως και εκατοντάδες (!) κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν μετά από μια νύχτα ξέφρενου γλεντιού σε παραλιακά πάρτι γνωστών κέντρων διασκέδασης σε όλο το παραλιακό μέτωπο της Αθηναϊκής Ριβιέρας, τα νοθευμένα ποτά αποτελούν έναν ακόμα κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, μετά τη λοίμωξη του κορωνοϊού, ενώ, επειδή διακινούνται λαθραία -ακόμα και μη νοθευμένα να είναι -προκαλούν σημαντική απώλεια εσόδων στα δημόσια ταμεία.

Μέχρι τύφλωση

Όποιος έχει δει στο σινεμά το σίκουελ των ταινιών «Hangover» γνωρίζει τις επιπτώσεις της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ ή της ανάμειξης διαφορετικών ειδών ποτών ή της κατανάλωσης νοθευμένου αλκοόλ που φέρνει και τα χειρότερα συμπτώματα. Τα ποτά «μπόμπες», όπως και τα χύμα αποστάγματα, μπορεί να προκαλέσουν από ναυτία και δυνατό πονοκέφαλο, τύπου hangover, έως τύφλωση ή ακόμα και θάνατο, ανάλογα με τα χημικά που χρησιμοποιήθηκαν στην παρασκευή τους. Όπως εξηγεί η χημικός δρ Αργυρώ Λαγούδη, τα νόμιμα ποτά παράγονται από αιθανόλη (ή αιθυλική αλκοόλη), η οποία είναι ασφαλής όταν καταναλώνεται με μέτρο.

Στο σημείο αυτό να τονίσουμε ότι η θεωρία του Νορβηγού ψυχιάτρου Finn Skårderud ότι οι άνθρωποι γεννιούνται με επίπεδο αλκοόλ στο αίμα τους μικρότερο κατά 0,05% από το αναγκαίο και συνεπώς το να πίνουμε εκείνη την ποσότητα που χρειαζόμαστε για την αποκατάσταση και τη διατήρηση αυτού του επιπέδου, σαν μια καθημερινή βιολογική ανάγκη, δεν είναι αποδεκτό από την επιστημονική κοινότητα. Στην αμφιλεγόμενη αυτή θεωρία παρεμπιπτόντως στηρίζεται το σενάριο της οσκαρικής ταινίας «Άσπρο πάτο», με πρωταγωνιστές τέσσερις μεσήλικες ∆ανούς που αποφασίζουν να τη θέσουν σε εφαρμογή.

Τα καθαρά ποτά δεν ενέχουν κίνδυνο για την υγεία αν διατηρήσουμε ένα μέτρο μέχρι δύο την ημέρα (για μικροκαμωμένες γυναίκες το όριο είναι μικρότερο), αρκεί να θυμόμαστε ότι το αλκοόλ είναι πηγή θερμίδων. Σε αντίθεση με τα καθαρά ποτά, ωστόσο, οι «μπόμπες» όπως και οι αυτοσχέδιες παραγωγές ποτών σε υπόγεια, αποθήκες και πιλοτές (αυτοσχέδια αποστακτήρια για φθηνά αποστάγματα) μπορεί να περιέχουν φθηνές αλκοόλες, όπως είναι η μεθανόλη (ξυλόπνευμα) και η ισοπροπανόλη, που κανονικά χρησιμοποιούνται σε καύσιμα και αντιψυκτικά υγρά! Στη χειρότερη περίπτωση, τα νοθευμένα ποτά μπορούν να παραχθούν από φθηνά χημικά τα οποία κανονικά χρησιμοποιούνται στα καθαριστικά υγρά, σε αφαιρετικά βερνικιών για τα νύχια (ασετόν) και σε υγρά καθαρισμού για παρμπρίζ αυτοκινήτων. Το μεγάλο πρόβλημα με τα υποκατάστατα της αιθανόλης είναι ότι αρχικά ασκούν παρόμοια δράση στον καταναλωτή, όπως για παράδειγμα ευφορία ή ζαλάδα, με αποτέλεσμα να μην χτυπά «καμπανάκι» κινδύνου στον πότη. Ωστόσο παρά τη φαινομενική έλλειψη συναγερμού οι συνέπειες είναι εξαιρετικά επικίνδυνες.

Όπως εξηγεί ο παθολόγος Αναστάσιος Σπαντιδέας, η κατανάλωση νοθευμένου αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει ναυτία, εμετό, πόνο στην κοιλιά, υπνηλία και ίλιγγο, ενώ αν τα ποτά περιέχουν μεθανόλη, μπορεί να επιφέρουν σοβαρότατες επιπλοκές από διαταραχές στην όραση, όπως θαμπάδα, αλλαγές στην αντίληψη των χρωμάτων, προσωρινή ή μόνιμη τύφλωση, έως σοβαρές βλάβες στα νεύρα, στον εγκέφαλο, στα νεφρά (νεφρική ανεπάρκεια), στο ήπαρ (κίρρωση) και προβλήματα στην καρδιά και στο κυκλοφορικό σύστημα.

Tips για πότες

Οι κλασικές συμβουλές για περιστασιακούς και συστηματικούς πότες είναι να πίνουμε εκεί που ξέρουμε το μαγαζί, να προτιμούμε σφραγισμένα ποτά (τώρα που και η βαρελίσια μπίρα βρέθηκε στο «μάτι του κυκλώνα»), να αραιώνουμε το ποτό με νερό (αλλά ειδικά στα νησιά με πρόβλημα υδροδότησης προσοχή στα παγάκια!) και να μην τσιμπολογάμε μεγάλες ποσότητες αλμυρών και καυτερών ξηρών καρπών, τσιπς κι άλλα σνακ που εντείνουν τη δίψα, γιατί έτσι ξεκινάμε με ένα ποτό και καταλήγουμε με… πέντε.

Το αλκοόλ, νοθευμένο και μη, στην κατάχρηση κάνει κοιλιακό λίπος, αυτό που ειδικά στους άνδρες αυξάνει κατακόρυφα τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Συνεπώς πίνουμε με φίλους και πίνουμε με ρέγουλα, για να μη μας πιει το ποτό…

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ