Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Και τώρα οι αμυντικές συμφωνίες 

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΠΕΡΙΒΟΛΑΡΗΣ 

Τα πράγματα εξελίχθηκαν όπως ακριβώς η «ΜΠΑΜ» είχε γράψει και στο υπουργείο Εξωτερικών είχαν προβλέψει. Πριν από ένα μήνα είχαμε δημοσιεύσει: «Επιπλέον η κυβέρνηση θα βρίσκεται σε συναγερμό σε σχέση με το Κυπριακό. Στο υπουργείο Εξωτερικών εκτιμούν ότι για να ισορροπήσει ο Ταγίπ Ερντογάν στο εσωτερικό της Τουρκίας σε σχέση με αυτά που έχει πει και σε σχέση με τους ‘‘σκληρούς’’ συνεταίρους του, αφού θα ελαττώσει την πίεση στην Ελλάδα, θα την αυξήσει στην Κύπρο. Εκεί θα υπάρξουν προκλήσεις, εκεί θα υπάρξει ένταση». 

Τι έκανε λοιπόν, ο Ερντογάν; Πήγε στα Κατεχόμενα και μαζί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ ανακοίνωσαν ότι στην Αμμόχωστο θα εφαρμοστεί η άρση του στρατιωτικού καθεστώτος ενός τμήματος της πόλης, οδηγώντας σε άνοιγμα της περιοχής σε ποσοστό 3,5%. Παράλληλα με την τροποποίηση του καθεστώτος αυτού του τμήματος της πόλης, ανοίγει ο δρόμος για την ενεργή εμπλοκή της «Επιτροπής Ακίνητης Περιουσίας», δηλαδή, όλες οι ελληνοκυπριακές περιουσίες να περάσουν σε Τουρκοκύπριους ή και σε Τούρκους εποίκους. Επιπλέον ο Τούρκος πρόεδρος, στην ομιλία του, κινήθηκε σε εμπρηστικούς τόνους μιλώντας για «εχθρούς των Τουρκοκυπρίων», στους οποίους συμπεριέλαβε και τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Επιπλέον αναφερόμενος σε Ευρωπαίους και Αμερικανούς τόνισε: «Όλοι αυτοί θα μιλήσουν σήμερα για την Κύπρο. Θα τους ακούσουμε», είπε, «αλλά δεν μας νοιάζει τι θα πουν. Εμείς δεν θα πάρουμε τις συμβουλές τους… Θα κάνουμε αυτό που πρέπει. Η πολιτική των Ευρωπαίων και των Αμερικανών στηρίζονται πάνω στο ψέμα» και βεβαίως ανέπτυξε τη θεωρία του για τη δημιουργία δύο κρατών στην Κύπρο. 

Γιατί, λοιπόν, τα έκανε όλα αυτά; Αφού απέτυχε να δείξει ότι έχει την επικυριαρχία στο Αιγαίο, ο Ερντογάν προσπάθησε να δημιουργήσει νέα δεδομένα στην Κύπρο για κατανάλωση εντός Τουρκίας, όπου και εκεί τα πράγματα δεν είναι καλά για τον ίδιο. 

Αμυντικές συμφωνίες 

Το θέμα, όμως, είναι τι θα κάνει η ελληνική πλευρά; Στόχος είναι να κλείσει τις αμυντικές συμφωνίες, συμφωνίες που θα βασίζονται κυρίως σε διπλωματικά δεδομένα και όχι σε τεχνικά. Τι εννοούμε; Όπως φάνηκε και στην αμυντική, ιδιαιτέρως πετυχημένη, έκθεση Defea την προηγούμενη εβδομάδα, σε ό,τι αφορά τις φρεγάτες, οι ευρωπαϊκές πλατφόρμες είναι καλύτερες από την αμερικανική. Όμως, οι Ευρωπαίοι δείχνουν αμφισημία σε ό,τι αφορά τη στάση τους απέναντι στην Ελλάδα και την Τουρκία. Στα λόγια αναφέρονται υπέρ της Ελλάδας, αλλά στην πράξη πηγαίνουν με την Τουρκία όσοι έχουν συμφέροντα εκεί και συνεργάζονται με τον Ερντογάν. 

Αντίθετα η διοίκηση Μπάιτεν είναι ξεκάθαρη. Επιθυμεί την αλλαγή ηγεσίας στην Τουρκία για να απαλλαγεί από τον Ερντογάν. Και γι’ αυτό η Ελλάδα θέλει να εκμεταλλευτεί αυτή την ευκαιρία και να κλείσει την καλύτερη δυνατή αμυντική, στρατιωτική συμφωνία με τους Αμερικανούς, η οποία θα περιλαμβάνει όχι μόνο τα πολεμικά πλοία, αλλά και την ανάπτυξη των F-35 στη χώρα μας. Η απόκτηση αυτών των αεροσκαφών θα αλλάξει το στρατιωτικό ισοζύγιο στην περιοχή, το οποίο έγειρε δραματικά υπέρ της Τουρκίας στη δεκαετή οικονομική κρίση 2010-2020. Η Ελλάδα και τη δεκαετία του 1970 με τις πολιτικές Αβέρωφ στις αμυντικές δαπάνες και με τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ Παπανδρέου – Σημίτη τη δεκαετία του 1980 και του 2000 διατηρούσε υπέρ της το στρατιωτικό ισοζύγιο. Τα F-35 είναι ένα επιθετικό όπλο και η προοπτική απόκτησής του από την Ελλάδα προκαλεί τεράστια αναστάτωση στην τουρκική στρατιωτική διοίκηση. Συνεπώς, ο στόχος της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι να κλειστούν αυτές οι συμφωνίες τώρα, πριν υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία. Δηλαδή, πριν από μία ενδεχόμενη ήττα του Ερντογάν και πτώση του από την εξουσία ή μία αλλαγής πλεύση του (π.χ. να κάνει πίσω στους S400 ρωσικούς πυραύλους) και φτάσει σε μία συμφωνία με τους Αμερικανούς. 

Το μήνυμα Μητσοτάκη 

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν άφησε αναπάντητες τις προκλήσεις Ερντογάν. Στο μήνυμά του την ημέρα της θλιβερής μνήμης της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο ανέφερε: «Σχεδόν πέντε δεκαετίες μετά την τουρκική εισβολή και 17 χρόνια μετά την ένταξη της Δημοκρατίας της Κύπρου στην οικογένεια της ΕΕ, η παράνομη κατοχή περισσότερου του ενός τρίτου της χώρας συνεχίζεται. Στο πέρασμα των χρόνων, μέχρι και σήμερα, Κύπρος και Ελλάδα παραμένουν από κοινού προσηλωμένες στην ακλόνητη δέσμευσή τους για την επίλυση του Κυπριακού, σύμφωνα με το συμφωνημένο και δεσμευτικό για όλους πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για μία λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, που θα είναι αμοιβαία αποδεκτή. Μια λύση που θα εγγυάται πολιτική ισότητα και θα σέβεται την ενιαία κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Δημοκρατίας της Κύπρου. Με αυτόν τον τρόπο προσέγγιζαν πάντα η Κύπρος και η Ελλάδα καθεμία και όλες τις πρωτοβουλίες που ανέλαβαν τα Ηνωμένα Έθνη, περιλαμβανομένων και των πρόσφατων προσπαθειών, που έλαβαν χώρα τον περασμένο Απρίλιο, του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να αναθερμανθεί η διαδικασία της διαπραγμάτευσης. Δυστυχώς, κάτι τέτοιο δεν ισχύει για την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή πλευρά. Οι απόπειρές τους να νομιμοποιήσουν τα παράνομα πεπραγμένα τους, προτείνοντας “εναλλακτικές” ιδέες δεν θα παραπλανήσουν ούτε θα αποπροσανατολίσουν οποιονδήποτε».

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ