Ο καιρός σήμερα στην Αττική φαίνεται καλός. Ωστόσο από το μεσημέρι στην Κρήτη οι βροχές θα ενταθούν και από το απόγευμα θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες, με τα φαινόμενα να είναι από το βράδυ πιθανόν τοπικά έντονα. Από το απόγευμα βροχές και τοπικές καταιγίδες προβλέπονται και στις νοτιότερες περιοχές των Δωδεκανήσων.
Υποτροπή της κακοκαιρίας στην Κρήτη από το… ατμοσφαιρικό μποτιλιάρισμα στην Ευρώπη!
Ο Σάκης Αρναούτογλου μέσα από το Facebook του αναφέρει σχετικά: “Συνεχίζεται φίλες και φίλοι το “ατμοσφαιρικό μποτιλιάρισμα” ή αλλιώς το “κόλλημα” του καιρού των τελευταίων ημερών (πολύ απλά, ένα αέρινο τείχος εδώ και μέρες έχει απλωθεί στο μεγαλύτερο τμήμα της Ευρώπης εμποδίζοντας τα βαρομετρικά χαμηλά από τον Ατλαντικό να κινηθούν προς το εσωτερικό της ενώ περιφερειακά χαμηλά όπως αυτό νότια της Κρήτης παραμένουν σχεδόν στάσιμα δίνοντας και ξαναδίνοντας φαινόμενα στις ίδιες περιοχές)”.
Και προσθέτει: «Η κατάσταση αυτή φαίνεται ότι θα συνεχιστεί και τα επόμενα εικοσιτετράωρα δίνοντας εν δυνάμει “επικίνδυνα νερά” κυρίως στη Κρήτη!
Όπως τόνισα και και από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας μέσα από τα 15λεπτα δελτία καιρού της ΕΡΤ3, προσωπικά θεωρώ αναγκαία μια στοιχειώδη επαγρύπνηση και λήψη μέτρων προφύλαξης από αυτά τα επαναλαμβανόμενα αλλά και κατά διαστήματα έντονα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή της Κρήτης καθώς ήδη έχουν σημειωθεί πλημμυρικά φαινόμενα σε τοπικό επίπεδο!».
Τέλος, ο Σάκης Αρανούτογλου επισήμανε ότι θα υπάρξουν και νεότερες αναρτήσεις, προκειμένου να ενημερώνεται ο κόσμος για τις τρέχουσες πληροφορίες γύρω από τον καιρό.
Τσουχτερό κρύο στη Βόρεια Ελλάδα
Στη βόρεια Ελλάδα ο καιρός θυμίζει χειμώνα. Μάλιστα, σε πολλές περιοχές η θερμοκρασία σήμερα έπεσε κάτω από τους μηδέν βαθμούς.
Δείτε την ανάρτηση του Σάκη Αρναούτογλου:
Ατμοσφαιρική κυκλοφορία που θυμίζει τον Οκτώβρη του 1994
Στις 22 με 24 Οκτωβρίου του 1994, όπως αναφέρει ο έγκριτος μετεωρολόγος Κλέαρχος Μανουσάκης, φονικές πλημμύρες είχαν χτυπήσει την Αττική καθώς και άλλες περιοχές της χώρας μας. Και τότε όπως και τώρα ένας εκτεταμένος αντικυκλώνας κάλυπτε μεγάλο τμήμα της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης με ένα βαρομετρικό χαμηλό να μας προσεγγίζει από τα δυτικά και να κινείται στα νότια κράσπεδα αυτού του συστήματος υψηλών πιέσεων.
Τι είναι κοινό στις δύο περιπτώσεις
Και στις δύο περιπτώσεις παρατηρούμε έναν εμποδιστή στην κυκλοφορία της ατμόσφαιρας. Εμποδιστής σημαίνει ότι τα βαρομετρικά χαμηλά ή αλλιώς οι κακοκαιρίες “δυσκολεύονται” να κινηθούν και εμφανίζουν αργές μετατοπίσεις γύρω από τον εμποδιστή. Αυτό δίνει περισσότερο χρόνο αλληλεπίδρασης με την τοπογραφία της περιοχής (ξηρά – θάλασσα). Στην περίπτωσή μας όπως μπορούμε να δούμε και από τις εικόνες του μετεωρολογικού δορυφόρου (δεύτερος επισυναπτόμενος χάρτης) , συμπαγείς νεφώσεις βρίσκονται στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και στροβιλίζονται προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν τις υψηλές πιέσεις βορειότερα. Αυτό σημαίνει ότι για αρκετό χρόνο θα αλληλεπιδράσουν με τα θερμά νερά των εκεί θαλασσών (θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας κοντά στους 23 με 24 βαθμούς κελσίου) αυξάνοντας σημαντικά την αστάθεια αυτών των νεφικών μαζών.
Τι θα φέρουν τα καιρικά φαινόμενα
Από τις αμέσως επόμενες ώρες και μέχρι τα μέσα της εβδομάδας ισχυρές καταιγίδες θα επηρεάσουν την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες με έμφαση τα πιο νότια τμήματα και πιθανόν τμήματα του ανατολικού Αιγαίου. Τα φαινόμενα είναι σε θέση να δημιουργήσουν προβλήματα και γι αυτό χρειάζεται προσοχή (τρίτος επισυναπτόμενος χάρτης). Ταυτόχρονα θα ενισχυθεί η βαροβαθμίδα μέσα στο Αιγαίο με αποτέλεσμα την σημαντική ενίσχυση των βοριάδων στα 8 με 9 μποφόρ για άλλη μία φορά που ίσως φέρει προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες. Η όλη αυτή εξέλιξη θα οδηγήσει στην μεταφορά ψυχρότερων αερίων μαζών προς τη χώρα μας κι έτσι η θερμοκρασία στα ανατολικά θα πέφτει μέρα με τη μέρα θυμίζοντας περισσότερο Χειμώνα παρά Φθινόπωρο.
Χειμωνιάτικος καιρός και το υπόλοιπο Νοεμβρίου
Τα προγνωστικά στοιχεία διατηρούν την τάση για ανάπτυξη αντικυκλώνων βορειότερα και βορειοανατολικότερα της χώρας μας κι έτσι καθώς αυτοί θα συνδυάζονται με χαμηλές πιέσεις νοτιότερα θα ωθούν πολικής προέλευσης αέριες μάζες σε νοτιότερες τροχιές επηρεάζοντας και τη χώρα μας. Οι πρώτες σημαντικές χιονοπτώσεις είναι πλέον ορατές στο δεύτερο μισό του μήνα κι όχι μόνο στα ορεινά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ