Μετά την κακοκαιρία – εξπρές, που «σάρωσε» τη χώρα, έρχεται διπλό κύμα ψύχους από την Ουκρανία με χιόνια, παγετό και «βουτιά» της θερμοκρασίας.
Σύμφωνα με τις προγνώσεις των μετεωρολόγων, το πρώτο κύμα αναμένεται την Τρίτη (9/1) και την Τετάρτη (10/1), με πτώση θερμοκρασίας 6-8 βαθμούς και θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο.
Το δεύτερο κύμα θα κάνει την εμφάνισή του την Παρασκευή (12/1) και το Σάββατο (13/1) και αναμένεται να είναι πιο ισχυρό, με παγετό και χιόνια ακόμα και στην Αττική.
Όπως αναφέρει ο Γιώργος Τσατραφύλλιας σε ανάρτησή του:
«Δύο κύματα ψύχους από την Ουκρανία θα μας επηρεάσουν τη νέα εβδομάδα.
Πρώτο κύμα: Τρίτη 9/1-Τετάρτη 10/1
– Πτώση θερμοκρασίας 6-8 βαθμούς
– Θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο (πάνω από 9 μποφόρ)
– Καταιγίδες στις περιοχές που βρέχονται από το Αιγαίο
– Ισχυρός παγετός στη βόρεια Ελλάδα
– Χιονοπτώσεις μέχρι τα 600 μέτρα από την Άμφισσα και βορειότερα.
Δεύτερο κύμα: Παρασκευή 12/1 -Σάββατο 13/1 (πιο ισχυρό)
– Πτώση θερμοκρασίας άλλους 2-3 βαθμούς σε σχέση με την Τετάρτη
– Θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο (πάνω από 9 μποφόρ)
– Ισχυρός παγετός στη βόρεια Ελλάδα
– Χιονοπτώσεις από το βόλο και νοτιότερα μέχρι 300 μέτρα. (Θα επηρεαστούν τα βουνά της Αττικής και φαίνεται με τα τελευταία στοιχεία και τα βόρεια προάστια).
Ενδεικτικά μέγιστες θερμοκρασίες Τετάρτη: Αθήνα 9, Θεσσαλονίκη 7
Ενδεικτικά μέγιστες θερμοκρασίες Σάββατο: Αθήνα 7, Θεσσαλονίκη 5
Υ.Γ: Το παραπάνω άρθρο θα επικαιροποιείται κάθε μέρα».
Με τη σειρά του, ο μετεωρολόγος Παναγιώτης Γιαννόπουλος αναφέρει ότι από την Τρίτη το απόγευμα οι βοριάδες επιστρέφουν μετά από ημέρες στο Αιγαίο, ενώ η θερμοκρασία θα υποχωρήσει και άλλο. Το βράδυ θα σημειωθούν τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά της Εύβοιας, στο Πήλιο, πολύ πιθανόν ακόμα και στην Πάρνηθα. Το κρύο θα είναι τσουχτερό και την Τετάρτη και μάλιστα θα παραμείνει ως την Κυριακή.
Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης προχωρά σε μία πιο μακροχρόνια πρόγνωση, επισημαίνοντας ότι από τα μέσα Ιανουαρίου έρχεται σημαντική πτώση της θερμοκρασίας με ισχυρούς βοριάδες και χιονοπτώσεις, όχι μόνο σε ορεινούς όγκους αλλά και σε χαμηλότερα υψόμετρα.
«Προετοιμαζόμαστε για κάποια έντονα χειμωνιάτικα διαστήματα που έρχονται και στη χώρα μας που ίσως αφήσουν στο πέρασμά τους προβλήματα ιδιαίτερα σε περιοχές που δεν είμαστε και τόσο συνηθισμένοι τόσο στο έντονο κρύο όσο και στον λευκό επισκέπτη!», προειδοποιεί ο μετεωρολόγος και επισημαίνει πως καλό είναι να εξοπλιστούν οι οδηγοί με αντιολισθητικές αλυσίδες.
Αναλυτικά η πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη για όλο τον Ιανουάριο:
4 – 10 Ιανουαρίου
Σε αυτό το χρονικό διάστημα φαίνεται να μονοπωλεί το ενδιαφέρον η κακοκαιρία που αναμένουμε από του Αγίου Ιωάννη και στη συνέχεια και η οποία θα αποτελέσει την έναρξη διαδοχικών ατμοσφαιρικών διεργασιών γενικότερα στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία της Γηραιάς Ηπείρου.
Όπως διακρίνουμε και στον παραπάνω χάρτη, βαρομετρικό χαμηλό από την περιοχή της Ιταλίας αναμένεται να κινηθεί ανατολικά βορειοανατολικά επηρεάζοντας και τη χώρα μας. Η όλη αυτή εξέλιξη θα προκαλέσει έναν φθινοπωρινό καιρό που σημαίνει ότι δεν αναμένουμε κάποιο έντονο κρύο αν και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση για να έρθει πιο κοντά στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα. Βροχές θα συναντήσουμε σε αρκετές περιοχές της χώρας μας με τον καιρό του νοτιά να κυριαρχεί και τα όποια χιόνια να αφορούν τα ψηλά βουνά.
11 – 15 Ιανουαρίου
Σε αυτό το χρονικό διάστημα πολική αέρια μάζα από τη βόρεια βορειοανατολική Ευρώπη αναμένεται να κινηθεί νοτιότερα φτάνοντας μέχρι και τα κεντρικά τμήματα της Ευρώπης όπου καθώς θα αλληλεπιδράσει με τα νερά της κεντρικής Μεσογείου αλλά και της Αδριατικής, θα σχηματίσει και πάλι βαρομετρικά χαμηλά προς την περιοχή της Ιταλίας.
Έτσι ο καιρός στη χώρα μας θα πρέπει να επιμείνει σε φθινοπωρινό μοτίβο με το νοτιά να κυριαρχεί δίνοντας πρόσκαιρα τη σκυτάλη στον βοριά με την ανατολικότερη μετατόπιση των συστημάτων αυτών κακοκαιρίας, βροχές σε αρκετές περιοχές και χιόνια στα βουνά κυρίως της κεντρικής και βόρεια χώρας.
16 – 23 Ιανουαρίου
Στο παραπάνω χρονικό διάστημα είναι αρκετά πιθανό η χώρα μας να μπει σε ένα έντονα χειμωνιάτικο καιρικό μοτίβο με τα χιόνια να μην αφορούν μόνο τα βουνά μας αλλά και περιοχές με αρκετά χαμηλό υψόμετρο.
Η όλη αυτή εξέλιξη οφείλεται στην επέκταση των υψηλών πιέσεων προς την κεντρική Ευρώπη που σε συνδυασμό με τα βαρομετρικά χαμηλά προς την ανατολική λεκάνη της Μεσογείου θα ωθήσουν τις πολικές αέριες μάζες νοτιότερα. Πιθανόν δύο ισχυρά ψυχρά κύματα να απασχολήσουν τη χώρα μας. Αυτή θα είναι και η χρονική περίοδος όπου πιθανόν ο Γενάρης, μας δείξει τα «δόντια» του.
24 – 31 Ιανουαρίου
Σε αυτό το χρονικό διάστημα φαίνεται να οδηγούμαστε σε μια ομαλοποίηση της όλης καιρικής κατάστασης μετά και τα ψυχρά κύματα που θα έχουν προηγηθεί που σημαίνει ότι η ζωνική κυκλοφορία φαίνεται να κυριαρχεί, χαρίζοντάς μας ήπιες γενικά καιρικές συνθήκες (κάτι σαν αλκυονίδες) και με τον υδράργυρο να τραβά την ανηφόρα.
Κλείνοντας να αναφέρουμε για άλλη μια φορά ότι η παραπάνω ανάλυση αποτελεί μια προσέγγιση και μόνο για το πώς αναμένεται να κινηθεί καιρικά ο μήνας που μόλις ξεκίνησε και δεν αποτελεί επιχειρησιακή πρόγνωση.