Σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά της η κακοκαιρία στην Κρήτη ενώ τεράστιες καταστροφές άφησε στη Χερσόνησο λόγω των πλημμυρικών φαινομένων.
Ωστόσο μέσα στα συντρίμμια υπήρξε χθες μια ακτίνα ελπίδας καθώς η Πυροσβεστική απεγκλώβισε από την περιοχή της Ανάληψης μία έγκυο που, σύμφωνα με πληροφορίες του cretalive.gr, έπρεπε να μεταφερθεί στο μαιευτήριο καθώς είχε φτάσει η ώρα του τοκετού.
Μόνο στην περιοχή του δήμου Χερσονήσου η Πυροσβεστική δέχτηκε 450 κλήσεις για βοήθεια. Οι διασώσεις από τα ορμητικά νερά έφτασαν τις 77, μεταξύ αυτών και 27 ανήλικοι.
Οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα εκδηλώθηκαν από τη νύχτα της Δευτέρας, πλήττοντας ιδιαίτερα την Ανάληψη, τη Σταλίδα, τις Γούρνες, τις Γούβες, τα Μάλια, την Επισκοπή και τον Μοχό του Δήμου Χερσονήσου. Οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, αυλές και ισόγεια οικήματα πλημμύρισαν, σπίτια ολόκληρα θάφτηκαν κάτω από τη λάσπη. Πολλά οχήματα παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά και μάλιστα στις Γούρνες ένα αυτοκίνητο με αναμμένα τα αλάρμ έφτασε έως τη θάλασσα. Ο Γαζανός ποταμός υπερχείλισε με συνέπεια τα νερά του να ενωθούν με τη θάλασσα, θέτοντας σε κίνδυνο τους κατοίκους των γύρω περιοχών. Σε ορισμένα σημεία του ΒΟΑΚ δημιουργήθηκαν καταρράκτες.
Η ορμή του νερού γκρέμισε τοίχους σπιτιών- Αρκετά αυτοκίνητα καταστράφηκαν
Τα προβλήματα από την κακοκαιρία, ωστόσο, δεν περιορίστηκαν στον Δήμο Ηρακλείου, αλλά επεκτάθηκαν και στο Ρέθυμνο. Ενδεικτικό της σφοδρότητας των φαινομένων είναι ότι τηλεοπτικό συνεργείο του Κρήτη TV αναγκάστηκε να διακόψει τη ζωντανή σύνδεση, καθώς η στάθμη του νερού ανέβαινε από λεπτό προς λεπτό επικίνδυνα. Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, ο Δήμος Μυλοποτάμου αναγκάστηκε να ανακοινώσει τη διακοπή των μαθημάτων σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, από τους βρεφονηπιακούς έως το λύκειο.
Κλειστά νηπιαγωγεία και δημοτικά
Κλειστά θα είναι σήμερα επίσης τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά στον Δήμο Χερσονήσου αλλά και πολλά που ανήκουν στον Δήμο Ρεθύμνου, «λόγω της υπερχείλισης ποταμών που καθιστούν επικίνδυνη την παραμονή των μαθητών και εκπαιδευτικών στα σχολικά κτίρια», σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση.
Εκκένωση σπιτιών στον Πλατανιά
Σοβαρό πρόβλημα αντιμετώπισε η περιοχή του Πλατανιά, όπου ο ποταμός φούσκωσε επικίνδυνα, με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθεί μερική εκκένωση των σπιτιών της περιοχής. Άλλωστε, η οδηγία που απηύθυναν οι Αρχές στους κατοίκους και των δύο νομών ήταν, αν διαπιστώσουν ότι κινδυνεύουν, «να ανέβουν στις ταράτσες των σπιτιών» ή άλλα υψηλά σημεία για να σωθούν. Αντίστοιχες ήταν οι οδηγίες που εξέδωσε και η Τροχαία και η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κρήτης, δεδομένου ότι πολλές οδικές αρτηρίες έκλεισαν: Πλημμύρισε και αποκλείστηκε η παλαιά εθνική οδός, έκλεισε τμήμα του ΒΟΑΚ στην περιοχή Σεληναρίου λόγω πτώσης βράχων και έκλεισε η δεύτερη έξοδος Χερσονήσου του ΒΟΑΚ λόγω καταστροφής του οδοστρώματος.
Αίτημα για έκτακτη χρηματοδότηση
Με επείγουσα επιστολή προς τον υπουργό Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά, η Περιφερειακή Ενωση Δήμων (ΠΕΔ) Κρήτης ζητάει την άμεση κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας των δήμων που πλήττονται από την κακοκαιρία και έχουν καταθέσει σχετικό αίτημα, καθώς και την έκτακτη χρηματοδότηση από το υπουργείο Εσωτερικών των δήμων της Κρήτης για την αντιμετώπιση των άμεσων προβλημάτων που προκαλούνται από τις θεομηνίες.
Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr τα ύψη βροχόπτωσης να φθάνουν ήδη τα 100 χιλιοστά, έχοντας δημιουργήσει προβλήματα και πλημμυρικά φαινόμενα στην Κρήτη.
Όπως τονίζεται οι βροχοπτώσεις θα συνεχιστούν με ανάλογη ένταση κατά τη διάρκεια της Τρίτης και με μειούμενη ένταση κατά τη διάρκεια της Τετάρτης, ενώ βελτίωση θα παρουσιάσει ο καιρός την Πέμπτη.