Το μεγαλύτερο συνδικάτο της Γερμανίας Verdi δηλώνει την αλληλεγγύη του ενώ ο ειδικός Βόλφγκανγκ Στορτς χαρακτηρίζει το κλείσιμο παράλογο αλλά και ευκαιρία.
«Kalispera sas» έτσι ξεκίνησε πριν από δυο ημέρες το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ARTE αναφερόμενο στο κλείσιμο της ΕΡΤ. Και δεν ήταν μόνο η αρχή, ολόκληρο το δελτίο ήταν μεταγλωττισμένο στα ελληνικά. Το ARTE, η γαλλογερμανική τηλεοπτική κοινοπραξία, τη συμφωνία της οποίας υπέγραψαν ο Φρανσουά Μιτεράν και ο Χέλμουτ Κολ στις 2 Οκτωβρίου 1990, μια ημέρα πριν από την έναρξη της υλοποίησης της συνθήκης για τη γερμανική ενοποίηση, μίλησε ελληνικά. Μίλησε ελληνικά έχοντας μείνει άφωνο από την ξαφνική απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει την ΕΡΤ.
Οι παροικούντες στην Ιερουσαλήμ και όχι μόνο, γνωρίζουν τα κακώς κείμενα του δημόσιου ελληνικού καναλιού. Συχνά η ΕΡΤ έγινε καταφύγιο κομματικών ρουσφετιών, διορισμένων διοικητικών υπαλλήλων χωρίς τα απαιτούμενα προσόντα και αλόγιστης σπατάλης σε παλαιότερες εποχές. Έδωσε όμως στέγη και σε ανθρώπους ικανούς, εργατικούς ενώ παρήγαγε κάποιες από τις καλύτερες εκπομπές της ελληνικής τηλεόρασης.
Σήμερα πάντως σε επίπεδο συμβολισμού η απόφαση σόκαρε και αυτός ήταν και ο λόγος που το ARTE αναγκάστηκε να μιλήσει ελληνικά, η βελγική δημόσια τηλεόραση να χρησιμοποιήσει και να εμφανιστεί για κάποιο διάστημα με το λογότυπο της ΕΡΤ και η Libération με μαύρο πρωτοσέλιδο.
«Το Verdi καταδικάζει το κλείσιμο της ΕΡΤ» σύμφωνα με τον Κρίστιαν Χόπε, εκπρόσωπο του συνδικάτου στην DW «Το Verdi καταδικάζει το κλείσιμο της ΕΡΤ» σύμφωνα με τον Κρίστιαν Χόπε, εκπρόσωπο του συνδικάτου στην DW
Και στη Γερμανία πάντως το ενδιαφέρον είναι μεγάλο αν και η προσέγγιση λιγότερο συναισθηματική. Το μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας Verdi εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εκφράζει την αλληλεγγύη του. Ο Κρίστιαν Χόπε, εκπρόσωπος του συνδικάτου στην Deutsche Welle δήλωσε σχετικά:
«Το Verdi καταδικάζει το κλείσιμο της ΕΡΤ ειδικά σε μια χώρα σαν την Ελλάδα που βρίσκεται σε μια δύσκολη εποχή. Το κλείσιμο ενός ανεξάρτητου σταθμού αποτελεί ένα μεγάλο πλήγμα. Η ενημέρωση της κοινής γνώμης, η κριτική πληροφόρηση για θέματα πολιτικής και οικονομίας δεν είναι πλέον εγγυημένα. Ο αντιπρόεδρος του Verdi το χαρακτήρισε ως μια αντιδημοκρατική κίνηση, η οποία δεν συνάδει με τις ευρωπαϊκές αξίες».
Την άποψη αυτή συμμερίζεται και ο Βόλφγκανγκ Στορτς, πρώην αρχισυντάκτης της εφημερίδας Frankfurter Rundschau, ο οποίος διδάσκει ΜΜΕ και Πολιτική στο Πανεπιστήμιο του Κάσελ.
«Το πρώτο που σκέφθηκα είναι ότι είναι απίστευτο. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι μια κυβέρνηση θα προχωρούσε σε μια τέτοια παρέμβαση. Το δεύτερο είναι ότι όταν μια κοινωνία, ένα έθνος βρίσκεται σε μια τέτοια κρίση, και κάτι τέτοιο μπορούμε να το πούμε για την ελληνική κοινωνία, χρειάζεται μίντια τα οποία να ενημερώνουν αξιόπιστα, να προσανατολίζουν και να σχολιάζουν τις αποφάσεις της κυβέρνησης και τα πεπραγμένα των επιχειρήσεων».
Η κρίση ως ευκαιρία
Ο Βόλφγκανγκ Στορτς θεωρεί πάντως την κρίση αυτή της ΕΡΤ και ως μια ευκαιρία να αποκτήσει έναν πραγματικά δημόσιο χαρακτήρα μακριά από κομματικές εξαρτήσεις όπως συμβαίνει στη Γερμανία. Όσον αφορά το επιχείρημα ότι το κλείσιμο της ΕΡΤ έγινε ώστε να εξυγιανθεί η επιχείρηση, απαντά:
«Δεν με πείθει αυτό το επιχείρημα. Δεν με πείθει ότι χρειαζόταν έναν τόσο ακραίο βήμα. Θα μπορούσε να υπάρξει ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Αν υπήρχε σπατάλη λόγω υπεράριθμων υπαλλήλων θα μπορούσε να υπάρξει ένα σχέδιο ώστε να αποχωρήσουν ορισμένοι μέσα στους επόμενους έξι μήνες ή έναν χρόνο. Αλλά να πάρεις ένα τέτοιο μέτρο και να φιμώσεις έτσι ένα μέσο, το θεωρώ μεγάλο ατόπημα».
Ο κ. Στορτς επισημαίνει επίσης πως το κόστος λειτουργίας των γερμανικών δημόσιων ΜΜΕ είναι πολύ υψηλότερο από ό,τι στην Ελλάδα. Η εισφορά του κάθε πολίτη στη Γερμανία είναι 109 ευρώ το χρόνο ενώ στην Ελλάδα το κόστος είναι πολύ μικρότερο. Ο γερμανός ειδικός θεωρεί τόσο παράλογη την κίνηση αυτή που δεν νομίζει πως θα αποτελέσει πρότυπο για άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου που βρίσκονται σε κρίση. Όσο για το Verdi, έχει ήδη στείλει στέλεχος του στην Αθήνα ώστε να δει από κοντά την κατάσταση.
πηγή: Deutsche Welle