Τα πέντε λεπτά δημοσιότητας που ζήτησε ο Αλέξανδρος Διακόπουλος του στέρησαν τη θέση του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού.
ΠΟΛΙΤΙΚΉ και γαλόνια πολλές φορές έχει δείξει η Ιστορία ότι δεν μπορούν να συνδυαστούν με τουλάχιστον ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Οι στρατιωτικοί, καλώς ή κακώς, έχουν μάθει να μιλούν «τσεκουράτα», ενώ οι πολιτικοί αξιοποιούν στο έπακρο την πλούσια ελληνική γλώσσα προκειμένου να πουν αυτό που θέλουν χωρίς να εκτεθούν.
Τα πέντε λεπτά δημοσιότητας που πήρε ο Αλέξανδρος Διακόπουλος στο Open του στέρησαν ίσως τη μετέπειτα πολιτική του σταδιοδρομία, καθώς μέχρι πρότινος ο Aντιναύαρχος ε.α. κατείχε τη θέση του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού, που σημαίνει ότι μέσα από μια ικανοποιητική τηλεοπτική σταδιοδρομία θα μπορούσε να εκλεγεί και βουλευτής.
Ωστόσο για τον κ. Διακόπουλο αυτό πλέον είναι δύσκολο, καθώς μίλησε για πράγματα και καταστάσεις που ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού δεν ομιλεί. Σε άλλα κράτη, μάλιστα, οι αντίστοιχοι σύμ ουλοι είναι… μουγγοί.
Οι δικαιολογίες
Βέβαια, μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε ο αντιναύαρχος ε.α. προσπάθησε να «μπαλώσει» την κατάσταση, αλλά αυτό ήταν αδύνατον. Τα είχε πει τόσο συγκεκριμένα και ξεκάθαρα, που δεν μπορούσε τίποτε από όλα αυτά να θεωρηθεί παρερμηνεία.
Συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε ότι το «Ορουτς Ρέις» «έχει κάνει έρευνες για να μην κοροϊδευόμαστε. Τις πρώτες μέρες δεν είχε κάνει καθόλου έρευνες, ούτε είχε απλώσει καλώδια ούτε ακούγαμε – γιατί με τα υδροφωνικά ακούμε αν κάνει έρευνες ή όχι. Όταν εμείς “σηκώσαμε” το θέμα και είπαμε ότι δεν κάνει έρευνες, άπλωσε καλώδια, επέστρεψε, έκανε κάποιες έρευνες. Κάποια στιγμή “σηκώθηκε” λίγο ο καιρός και σταμάτησε τις έρευνες».
Ο κ. Διακόπουλος είχε, επίσης, πει ότι «δεν υπάρχει ολίγον έγκυος. Εφόσον έχει μπει και έχει κάνει έρευνα έστω και μισής ώρας, έχει κάνει την έμπρακτη αμφισβήτηση».
Στη συνέχεια εξέδωσε διευκρινιστική δήλωση, στην οποία επεσήμαινε, μεταξύ άλλων, ότι η αναφορά του «αφορούσε “προσπάθεια” ερευνών, σύμφωνα και με τους τουρκικούς ισχυρισμούς, όχι όμως, “πραγματοποίηση”, με προφανή στόχο την επίδειξη σημαίας στην περιοχή της παράνομης τουρκικής NAVTEX. Διευκρίνισα επίσης πως επιχείρησε να διεξαγάγει έρευνες και διέκοψε, εφόσον εξαρχής ο πραγματικός στόχος της Τουρκίας δεν ήταν η πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών. Η Ελλάδα έχει τη στρατηγική και διπλωματική πρωτοβουλία και διαμορφώνει τις εξελίξεις με τις κινήσεις της».
Για την επακούμβηση των φρεγατών «Λήμνος» και «Κεμάλ Ρέις», στην ίδια συνέντευξη ο κ. Διακόπουλος είχε πει: «Εμείς κινούμαστε πάντα με προσοχή και πάντα σύμφωνα με τον κανονισμό αποφυγής σύγκρουσης στη θάλασσα. Οι Τούρκοι αποδείχθηκαν ότι δεν ήταν και σε αυτό πολύ ικανοί … το “Λήμνος” πήρε εντολή να αλλάξει θέση. Το τουρκικό το παρεξήγησε και πήγε μπροστά με άγαρμπο τρόπο να του κόψει τον δρόμο. Του κόπηκε η λαμαρίνα του πλοίου του τουρκικού, αλλά όχι ο δρόμος του “Λήμνος”».
Η δικαίωση
Για την ιστορία πρέπει να σημειωθεί ότι μετά την παραίτηση που υπέβαλε στον πρωθυπουργό ήρθε η δικαίωση για τον κ. Διακόπουλο, αφού αποδείχθηκε ότι σχεδόν όλα όσα δήλωσε ήταν αλήθεια.
Ωστόσο, επίσης αλήθεια είναι ότι δεν έπρεπε να δηλώσει τίποτε από τη στιγμή που στο Λιβυκό Πέλαγος οι δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού και της Αεροπορίας δίνουν έναν αθόρυβο πόλεμο απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.
Σε ό,τι αφορά τώρα το μέλλον του αντιναυάρχου ε.α., το σίγουρο είναι ότι για κάποιο μεγάλο διάστημα θα χαρεί τη σύνταξή του. Άλλωστε μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι λίγο δύσκολο για τον πρωθυπουργό να τον αξιοποιήσει σε κάποια άλλη θέση, και μάλιστα σύντομα.
Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί