Πόσο λεπτή είναι η γραμμή που διαχωρίζει τον καλλιτέχνη από τον άνθρωπο; Είναι διακριτή; Εφόσον, βέβαια, δεχθούμε ότι υπάρχει τέτοια διαχωριστική γραμμή. Στην περίπτωση του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, όλος ο πλανήτης υποκλίθηκε στο ποδοσφαιρικό μεγαλείο του και έσβησε όλα όσα έπραξε εκτός γηπέδων. Αλλά αυτό συνέβη μετά την είδηση ότι ο «θεός της μπάλας»… έφυγε από τη ζωή.
Toυ ΣΤΑΥΡΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Ο Notis φρόντισε πάντα να κλέβει την παράσταση. Άλλοτε µε τα τραγούδια του, ενίοτε µε το ντύσιµό και την εµφάνιση του, πολλές φορές και µε τις δηλώσεις του!
Άρα, το ερώτημα παραμένει αναπάντητο για τους εν ζωή καλλιτέχνες. Όπως ο Νότης Σφακιανάκης, για παράδειγμα, που μέσα από ένα τυχαίο (;) έλεγχο για τα μέτρα κατά του κορωνοϊού, βρέθηκε ξαφνικά στο επίκεντρο της επικαιρότητας. Έγινε για 48 ώρες ο απόλυτος πρωταγωνιστής. Όχι, βέβαια, για κάποιο καινούργιο τραγούδι του, μα για το νέο ατόπημά του. Είτε αποδειχθεί στο δικαστήριο ότι υπήρχε κοκαΐνη στο αυτοκίνητό του, είτε όχι, η ουσία δεν αλλάζει!
Ο δημοφιλής ως καλλιτέχνης, αλλά απαξιωμένος από την πλειοψηφία του κόσμου, για την ανθρώπινη πλευρά του, τράβηξε πάνω του τα φώτα για τους λάθος λόγους. Λες και βάλθηκε να επιβεβαιώσει τη λαϊκή σοφία που αποτυπώνεται είτε στη συμβουλή «μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μη λες», είτε καταγράφεται στη διαπίστωση «καλύτερα να μασάς, παρά να μιλάς». Για τον Σφακιανάκη, ωστόσο, θα κάναμε όλοι μας την εξαίρεση: καλύτερα να τραγουδάει, παρά να μιλάει. ∆ιότι, κακά τα ψέματα, οι περισσότεροι έχουμε βάλει μέσο για να κλείσουμε τραπέζι στα μαγαζιά που εμφανιζόταν στα χρόνια της νυχτερινής παντοκρατορίας του!
«Ας μιλήσουν τα τραγούδια», λεγόταν ο δίσκος που κυκλοφόρησε 1η Νοεμβρίου 2002 και έγινε πλατινένιος. «Να βρούμε τη δύναμη να πάρουμε τα πράγματα επάνω μας και να τα παραδώσουμε στους επόμενους καλύτερα απ’ ότι οι προηγούμενες γενιές σε εμάς», ανέφερε στο εισαγωγικό σημείωμά του. Έκτοτε, όμως, ο Νότης… ξέφυγε!
Από τότε που μπήκε στην καθημερινότητά μας, το παλικάρι από την Κρήτη φρόντισε να κλέβει την παράσταση. Άλλοτε με τα τραγούδια του. Ενίοτε με το ντύσιμό και την εμφάνιση του. Πολλές φορές και με τις δηλώσεις του. ∆ιότι ο λόγος του έμοιαζε, αλλά κυρίως ήταν, ακραίος. Πότε δήλωνε «αναρχικός», όπως έκανε το 1993 ως καλεσμένος του Νίκου Μαστοράκη και πότε υποστήριζε δημόσια τη μοναρχία, όπως είπε το 1999 «Ενώπιος ενωπίω» με τον Νίκο Χατζηνικολάου, και ακόμα χειρότερα, τη Χούντα των Συνταγματαρχών και τη Χρυσή Αυγή. Η Νανά Παλαιτσάκη έμεινε άφωνη το 1996 όταν τον άκουσε να της εξυμνεί τον Γιώργο Παπαδόπουλο και τους υπόλοιπους που έβαλαν τη χώρα στον «γύψο». Αντίθετα, ο μακαρίτης Θέμος Αναστασιάδης αντιμετώπισε με χιούμορ το 2013 την αποκάλυψη του Νότη ότι ψήφισε Χρυσή Αυγή και την επιχειρηματολογία του. «ΟΛΑ Μπάχαλο», λεγόταν η εκπομπή του και αυτό ακριβώς έκανε ο δημοφιλής τραγουδιστής .
Το τρομερό της υπόθεσης ήταν ότι ό Σφακιανάκης δικαιώθηκε σε κάποια πράγματα. Έστω και αν τα είπε, μέσα στον παραληρηματικό λόγο του, τα ομοφοβικά σχόλιά του και τις ακροδεξιές κορώνες του. Για παράδειγμα, στις 10 Μαρτίου του 2016 είχε πει στην Κύπρο ότι έρχονται μετανάστες και πρόσφυγες με 50ευρα στην τσέπη. Αργότερα, πολλοί υιοθέτησαν την επιχειρηματολογία του. Το ίδιο που είχε συμβεί κι έπειτα από μία επίσκεψή του στο Μιλάνο. Τότε είπε στον Νάσο Αθανασίου ότι «εγώ έχω την ικανότητα να βλέπω αυτό που θα συμβεί μετά από 20 χρόνια: θα υπάρχει ένα υβρίδιο, ένα συνονθύλευμα αρσενικοθήλυκο, ένας άνθρωπος ουδέτερος, ούτε γυναίκα, ούτε άνδρας…». Νότης
Η… προαναγγελία
Ο Νότης γεννήθηκε στις 2 Νοεμβρίου του 1959 στο Ηράκλειο. Ο χωρισμός του πατέρα του, Κωνσταντίνου και της μητέρας του, Μαίρης, τον οδήγησε στην Κω, όπου έμεναν ο παππούς του και η γιαγιά του. Εκεί μεγάλωσε, με εξαίρεση κάποια διαλλείματα με ταξίδια στη Γερμανία, όπου είχε εγκατασταθεί η μητέρα του έπειτα από τον δεύτερο γάμο της. Από μικρός είχε έφεση στη μουσική. Αρχικά εμφανίστηκε ως ροκάς με μία μπάντα. Αλλά έμελε να βρει τον δρόμο του μέσω Θεσσαλονίκης, στο πλευρό της Ελένης ∆ήμου. Η απογείωση της καριέρας του συνέπεσε ουσιαστικά με την εμφάνιση του απόλυτου έρωτα στη ζωή του, στο πρόσωπο της Κίλι, της Αγγλίδας συζύγου του, που τη γνώρισε το 1984 στην Κω, ενώ δούλευε ως dj. Κι από ‘κει και πέρα, έγινε ο Notis, η καριέρα του απογειώθηκε, ενώ την ευτυχία του ζευγαριού ολοκλήρωσαν τα δίδυμα, ο Απόλλων και η Αφροδίτη! Ονόματα που παρέπεμπαν στους 12 Θεούς του Ολύμπου και ίσως να προϊδέαζαν για όσα θα ακολουθούσαν. Νότης
Ελληνολάτρης
Ο Σφακιανάκης δήλωνε ελληνολάτρης από την αρχή της καριέρας του. Άλλο, όμως, αυτό και εντελώς διαφορετική η υποστήριξη των χουντικών και των απογόνων τους. Μέχρι και με στρατιωτικό παντελόνι εμφανίστηκε στην πίστα για να απαντήσει εμμέσως πλην σαφώς στη ∆έσποινα Βανδή, η οποία το 2013 αποχώρησε από το καλλιτεχνικό σχήμα που είχαν δημιουργήσει εξαιτίας των πολιτικών πεποιθήσεων που εξέφραζε ο Νότης. «… Αυτή την στιγμή αισθάνομαι ότι τα πράγματα που μας χωρίζουν είναι περισσότερα από αυτά που μας ενώνουν. Αποχωρώ με λύπη. Και κάτι τελευταίο… Εμένα οι γονείς μου ήταν μετανάστες… Αυτό», είχε γράψει η ∆έσποινα. Νότης
Σχόλια
Η ιστορία με τη Βανδή ήταν μία από τις παρανυχίδες, διότι ο Σφακιανάκης είχε κάνει υποτιμητικά σχόλια και για άλλους συναδέλφους του. Στο στόχαστρό του είχαν μπει ο Αντώνης Ρέμος, αλλά και ο Παντελής Παντελίδης. «Ο Ρέμος δεν είναι μεγάλο όνομα. Είναι μικρό… ∆ισύλλαβο… Αντωνάκη, ασχολήσου με τα δικά σου. Ο καθένας στα κυβικά του. Μικροί, μεγάλοι στο ίδιο καφενείο, μπερδευόμαστε…», είχε πει για τον Ρέμο. Νότης
Ακόμα χειρότερο σχόλιο είχε κάνει για τον Παντελίδη. «Πριν από κάποιους μήνες έχω πάει στο σκάφος του Γιώργου Πολίτη, είχε ανοιχτό το ραδιόφωνο και άκουσα εμένα σε ένα τραγούδι άγνωστο, δεν το ήξερα το τραγούδι, αλλά άκουγα εμένα. ∆εν ήμουν εγώ…Ήταν θλιβερό!», είχε πει ο Νότης, ο οποίος συμπεριφερόταν λες και δεν έβλεπε τους άλλους τραγουδιστές. Όταν έφυγε από τη ζωή ο Παντελής, πάντως, έκανε μία προσπάθεια να εκφράσει τη μεταμέλειά του. «Έφυγε και οι δρόμοι μας θα συναντηθούν εκεί ψηλά. Κρίμα πραγματικά. Παντελή μου, να είσαι καλά εκεί επάνω…», είχε δηλώσει. Αλλά δεν έπεισε και πολλούς ότι μετάνιωσε. Ίσως επειδή εμείς οι υπόλοιποι αισθανόμαστε πιο «γήινοι» από εκείνον που είχε πει στον Θέμο ότι είμαστε… εξωγήινοι! Νότης
Από τον Στράτο έως το… κότερο
Η σύλληψη του Νότη Σφακιανάκη και οι κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν, σε πολλούς ξύπνησαν μνήμες από ανάλογα περιστατικά καλλιτεχνών, κυρίως τραγουδιστών που ξαφνικά έγιναν πρωτοσέλιδα για λόγους άσχετους με τη δουλειά τους. Και δεν μιλάμε για… δευτεροκλασάτους, αλλά για πρώτα ονόματα! Οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν παραδεχθεί τη χρήση ναρκωτικών. Είναι μία σημαντική διαφορά σε σύγκριση με την υπόθεση του Νότη. Άλλοι, πάλι, κράτησαν την ίδια στάση με τον Σφακιανάκη, λέγοντας ότι δεν είχαν σχέση με τα ναρκωτικά.
Μου την έστησαν…
Από τους πρώτους καλλιτέχνες που έγιναν πρωτοσέλιδα λόγω ναρκωτικών ήταν ο Στράτος Διονυσίου. Το 1973 συνελήφθη επειδή βρέθηκαν το αυτοκίνητό του ένα όπλο, αφορολόγητα τσιγάρα και μικροποσότητα χασίς. Ο Σερραίος τραγουδιστής ισχυρίστηκε ότι του την «έστησαν ανταγωνιστές του» και ανέφερε συγκεκριμένο όνομα επιχειρηματία, με τον οποίο είχε διαφορές. Προφυλακίστηκε, όμως, και αργότερα, έπειτα από δύο χρόνια, καταδικάστηκε σε τριετή φυλάκιση. Εκείνη την περίοδο του συμπαραστάθηκε ιδιαίτερα ο Τόλης Βοσκόπουλος.
Στη φυλακή και ο Μπάρκουλης
«Της γυναίκας η ψυχή είναι μία άβυσσος», τραγούδησε ο Στράτος Διονυσίου. Κάτι που βίωσε στο πετσί του ο Ανδρέας Μπάρκουλης. Ο ζεν πρεμιέ του θεάτρου συνελήφθη την ίδια χρονιά με τον Στράτο. Το όνομά του είχε δώσει στις αρχές μία πρώην ιερόδουλος, η Ελένη Καραγιαννίδου-Ντρέβις. Του βρήκαν πάνω του δύο τσιγαριλίκια και ένα κομμάτι χασίς στο καμαρίνι του. Αργότερα, η πέτρα του σκανδάλου κατέθεσε ότι έβαλε τα ναρκωτικά εν αγνοία του ηθοποιού, αλλά ο δημοφιλής πρωταγωνιστής δεν τη γλίτωσε! Αντίθετα, προφυλακίστηκε στην Αίγινα, αλλά όταν πλήρωσε την εγγύηση, έφυγε για το εξωτερικό. Έχει, πάντως, γράψει στην αυτοβιογραφία του ότι «ο καθρέπτης μου πότε-πότε συνομιλούσε με το χάος… Το αλκοόλ και τα ναρκωτικά με συντηρούσαν στην άγνοια…».
Η νύχτα μυρίζει… γιασεμί
Στα μέσα της δεκαετίας των 80’ς, ο Θέμης Αδαμαντίδης έκανε αισθητή την παρουσία του στο ελληνικό τραγούδι. Κάποιοι έσπευδαν ήδη να τον συγκρίνουν με όλους τους μεγάλους του πενταγράμμου για το εύρος της φωνής του. Ξαφνικά, η κοινή γνώμη έμαθε ότι σε έναν τυχαίο έλεγχο, στο Φάληρο, οι αστυνομικοί βρήκαν ποσότητα χασίς στο αυτοκίνητο του καλλιτέχνη. «Εγώ τότε δεν κάπνιζα ούτε τσιγάρο», έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ο Αδαμαντίδης για εκείνη την υπόθεση που εξακολουθεί να τον συνοδεύει ως ουρά του.
Εγώ, ο… Γιώργος
Το 2001 ήταν η σειρά του Γιώργου Μαζωνάκη να συλληφθεί με έναν 25χρονο ποδοσφαιριστή. Ο δημοφιλής τραγουδιστής είχε πάνω του ένα… lexotanil και ένα γραμμάριο κάνναβης. Αργότερα, «Δεν απαρνήθηκα από το παρελθόν μου ούτε το sex, ούτε τα drugs, ούτε το rock n’ roll», έχει δηλώσει ο «Μαζώ», ο οποίος βρέθηκε άλλη μια φορά κατηγορούμενος. Τότε, μάλιστα, τις ίδιες κατηγορίες είχε αντιμετωπίσει και ο Δημήτρης Κόκοτας. Αθωώθηκαν, όμως, πανηγυρικά από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.
Η μαύρη χρονιά
Η τηλεοπτική σεζόν 2007 – 2008 ήταν μία μαύρη χρονιά για τους καλλιτέχνες. Τότε συνελήφθησαν ο Ματθαίος Γιαννούλης, ο μακαρίτης Νίκος Σεργιανόπουλος και ο παρουσιαστής Ερρίκος Πετιλόν. Ο πρώτος με ποσότητα χασίς, ο ηθοποιός με κοκαΐνη (λίγους μήνες πριν δολοφονηθεί), ενώ ο Πετιλόν με ηρωίνη και κοκαΐνη.
«Ήταν μια πολύ δύσκολη περίοδος για μένα. Σημασία έχει ότι αθωώθηκα. Κάποια στιγμή θα μιλήσω», είχε δηλώσει ο Ματθαίος Γιαννούλης προσθέτοντας: «Πέρασα τεράστιες δόξες μέσα στη νύχτα. Κι αυτό θα δοκιμάσεις και ποτά θα πιεις. Τότε το έβλεπα λογικό. Από κάποιο σημείο και μετά είδα ότι ήταν εντελώς παράλογο. Είναι κάτι που μπορεί να σε τελειώσει». Ο Ερρίκος Πετιλόν, είχε πει στον νεαρό, τότε, Πέτρο Κουσουλό ότι είχε «καθαρίσει» από τα ναρκωτικά και απλά βρέθηκε στην Ομόνοια για… να δει κάποιους φίλους. Η αλήθεια, βέβαια, ήταν διαφορετική όπως αποκάλυψε και ο εκδότης της «ΜΠΑΜ στο Ρεπορταζ». Την ίδια χρονιά είχε συλληφθεί και η Άξια Ανδρεαδάκη. Γνωστο μοντέλο. Είχαν βρει στο αυτοκίνητό της 25 γραμμάρια κοκαΐνης και όπιο. Την υπεράσπισή της είχε αναλάβει ο Αλέξης Κούγιας.
Με άλλον… αέρα
Κατηγορούμενη για συμμετοχή σε υπόθεση ναρκωτικών ήταν και η Δήμητρα Ματσούκα. Η γνωστή ηθοποιός είχε εμπλακεί στην ιστορία με το εστιατόριο Li Li Shu στο Κολωνάκι. Κατά την απολογία της ομολόγησε ότι έκανε περιστασιακή χρήση κοκαΐνης και απέφυγε οποιαδήποτε άλλη εμπλοκή.
Εμείς λείπαμε απ’ το κότερο
Το 2000 κατηγορήθηκε για εμπλοκή με ναρκωτικά και ο Στέφανος Κορκολής. Αθωώθηκε, όμως, και έτσι η υπόθεσή ξεχάστηκε γρήγορα. Όπως και το περίφημο κότερο του γνωστού ψυχίατρου από τη Γλυφάδα, του Πέτρου Λυμπέρη, τον οποία θυμηθήκαμε πρόσφατα από τα κρούσματα στην «Κασταλία», την κλινική στα Νότια Προάστια. Εμείς δεν είχαμε μπλουζάκι «ήμουν κι εγώ στο κότερο». Το είχαν φορέσει, όμως, ο Λάκης Λαζόπουλος, ο Ηλίας Ψινάκης, ο Σάκης Ρουβάς. Ο Λυμπέρης είχε κατηγορηθεί για τα ναρκωτικά. Δήλωσε χρήστης και «καθάρισε».
Αν αφήσαμε κάποιες από τις δεκάδες γνωστές υποθέσεις «εκτός», προφανώς και δεν έγινε ηθελημένα. Καταπιαστήκαμε με τα πιο ηχηρά ονόματα.
Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί