Ότι δε θα δεχθεί συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία δε θα καλύπτει τις ανάγκες της Μεγάλης Βρετανίας, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέιβιντ Κάμερον, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.
«Έχουμε σημαντική δουλειά να κάνουμε σήμερα και αύριο και θα είναι δύσκολο. Θα δίνω τη μάχη για τη Μεγάλη Βρετανία. Εάν μπορούμε να λάβουμε μία καλή συμφωνία, θα τη δεχθώ. Αλλά δε θα δεχθώ συμφωνία η οποία δε θα καλύπτει τις ανάγκες μας. Θεωρώ ότι είναι πιο σημαντικό να γίνει κάτι σωστά, παρά να γίνει με βιασύνη. Ωστόσο, με καλή θέληση και σκληρή δουλειά, μπορούμε να λάβουμε μια καλύτερη συμφωνία για τη Βρετανία», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κάμερον.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, εξέφρασε την άποψη ότι η συγκεκριμένη Σύνοδος είναι κομβικό σημείο για συμφωνία ή ρήξη μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών.
Από την πλευρά τους, οι άλλοι δύο ισχυροί άνδρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, εμφανίστηκαν αισιόδοξοι για την επίτευξη συμφωνίας ΕΕ – Ηνωμένου Βασιλείου.
Σημειώνεται ότι η Μεγάλη Βρετανία ζητεί ειδικές ρυθμίσεις για να περιοριστεί ο «επιδοματικός τουρισμός» πολιτών άλλων χωρών της ΕΕ στο έδαφός της, ειδικά σε ό,τι αφορά στο επίδομα ανεργίας και την ενίσχυση για τα παιδιά Ευρωπαίων μεταναστών στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα οποία ζουν στις χώρες προέλευσης των γονιών τους.
Ακόμη, επιθυμεί να δηλωθεί στις ευρωπαϊκές καταστατικές συνθήκες ότι τα μέλη της ΕΕ τα οποία δεν επιθυμούν να γίνουν μέλη της Ευρωζώνης δε θα θεωρούνται μέλη β’ κατηγορίας, ενώ θα έχουν το δικαίωμα να αρνηθούν την όλο και μεγαλύτερη ομοσπονδιοποίηση – ενοποίηση των χωρών – μελών της Ένωσης.