Καμία αναφορά στην Ελλάδα ή το ζήτημα του χρέους δεν έγινε στις κοινές δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, και της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, από το Βερολίνο.
Οι δύο ηγέτες, υπό τη σκιά και της εκλογής Τραμπ, έστειλαν μήνυμα κατά του λαϊκισμού, επισημαίνοντας ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να βρουν νέους τρόπους για να έλθουν σε επαφή με τους πολίτες που είναι φοβισμένοι ή απογοητευμένοι από τις συνέπειες τις παγκοσμιοποίησης και την ταχύτατη τεχνολογική-οικονομική αλλαγή που τη συνοδεύει.
«Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε σε ωμούς εθνικισμούς», τόνισε ο κ. Ομπάμα, δηλώνοντας ωστόσο αισιόδοξος ότι «η πρόοδος θα συνεχιστεί» αφού παρέλθει η «φάση των αναταράξεων».
Ο ίδιος εναπόθεσε μεγάλο μέρος της ελπίδας του στους νέους, που μπορούν α χειριστούν καλύτερα τις αλλαγές και τις προκλήσεις που φέρνει η αλλαγή.
Από την πλευρά της η κ. Μέρκελ επεσήμανε πως ο κόσμος μπορεί μεν να «πλάσει» την παγκοσμιοποίηση και να ελέγξει τις συνέπειές της, αλλά δεν μπορεί να επιστρέψει στην προηγούμενη εποχή, ενώ συμπλήρωσε ότι και στην Ευρώπη υπάρχουν λαϊκιστές πολιτικοί αλλά και ψηφοφόροι που επιζητούν «απλοϊκές» λύσεις.
Οι δύο ηγέτες στάθηκαν και στην ανάγκη της συνεργασίας, με τη Γερμανίδα καγκελάριο να αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η Γερμανία, παρά την οικονομική δύναμή της, «δεν μπορεί να σταθεί μονάχη» στον σημερινό κόσμο. «Οι συμμαχίες είναι μέρος της μοίρας μας και του μέλλοντός μας ως έθνος», είπε, ουσιαστικά απαντώντας στις παλαιότερες δηλώσεις Τραμπ περί συρρίκνωσης του αμερικανικού ρόλου στο NATO.
Μηνύματα για Ρωσία & συριακό
Σε άλλο τους «μήνυμα» προς τον Τραμπ, ο οποίος έχει εκδηλώσει τις προθέσεις του για βελτίωση των σχέσεων των ΗΠΑ με τη Ρωσία, Ομπάμα και Μέρκελ ξεκαθάρισαν ότι η πολιτική της Δύσης απέναντι στη Μόσχα βασίζεται σε κοινές αρχές.
Μάλιστα, ο κ. Ομπάμα σχολίασε ότι δεν θα ήθελε μία στροφή στο μοντέλο των βολικών λύσεων, όπου οι ΗΠΑ θα είναι διατεθειμένες να αμελήσουν ή να αγνοήσουν τα γεγονότα στη Συρία και την Ουκρανία, προκειμένου να έλθουν σε μία συνεννόηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
«Οι κύριες αρχές που διέπουν την πολιτική μας είναι ο σεβασμός στην εδαφική ακεραιότητα και την πολιτική κυριαρχία των χωρών», προσέθεσε από την πλευρά της η κ. Μέρκελ, σε μία ξεκάθαρη αναφορά στην Ουκρανία και την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014. Στο πλαίσιο αυτό, αμφότεροι καταφέρθηκαν κατά του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, ο οποίος πριν λίγες ημέρες χαρακτήρισε τον Ντόναλντ Τραμπ πιθανό «φυσικό σύμμαχο».
«Χρειάζεται συναίνεση του λαού για μια συμφωνία στο Συριακό, δεν μπορεί να υπάρξει συναίνεση αν τους σκοτώνεις», είπε ο κ. Ομπάμα, με την κ. Μέρκελ να συμπληρώνει ότι οι περισσότεροι Σύροι πρόσφυγες που έχουν φτάσει στη Γερμανία δεν προσπαθούσαν να ξεφύγουν από το Ισλαμικό Κράτος, αλλά από το καθεστώς ‘Άσαντ.
Ομπάμα για Τραμπ: Θα δει γρήγορα ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίζει τις ευθύνες επιπόλαια
«Συγκρατημένα αισιόδοξος» δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα ερωτηθείς ευθέως για την θητεία Τραμπ, σημειώνοντας ότι «τα καθήκοντα αυτά απαιτούν σοβαρότητα, και αν δεν είσαι σοβαρός, τότε πιθανότητα δεν θα βρίσκεσαι εκεί για πολύ». «Πιστεύω ότι θα δει σχετικά γρήγορα ότι τις απαιτήσεις και τις ευθύνες των ΗΠΑ δεν μπορείς να τις αντιμετωπίζεις επιπόλαια», πρόσθεσε, ενώ συμπλήρωσε πως θα εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση.
Η κ. Μέρκελ από την πλευρά της στάθηκε στις κοινές αξίες της Γερμανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Πλατφόρμα μας είναι «η δημοκρατία, η ελευθερία, ο σεβασμός για τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ειρηνική παγκόσμια τάξη», τόνισε η κ. Μέρκελ.
Στο επίκεντρο της συνέντευξης Τύπου βρέθηκε και η συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, με δεδομένο ότι ο κ. Τραμπ έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι μία φάρσα.
Ο κ. Ομπάμα υπογράμμισε ότι «και τα δύο έθνη μας με υπερηφάνεια συμμετείχαν στη συμφωνία του Παρισιού, την οποία ο κόσμος θα πρέπει να εφαρμόσει γρήγορα», ενώ η καγκελάριος στάθηκε στη σημασία της συμφωνίας, προσθέτοντας αιχμηρά ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει αλλαγή ρητορικής στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Ομπάμα για Μέρκελ: Δεν θα μπορούσα να ζητήσω πιο σταθερή και αξιόπιστη εταίρο
«Δεν θα μπορούσα να ζητήσω πιο σταθερή και αξιόπιστη εταίρο. Σε ευχαριστώ για τη φιλία σου, την ηγεσία σου και τη δέσμευση για τη συμμαχία μας», σημείωσε ο κ. Ομπάμα, προσθέτοντας με νόημα ότι εάν η κ. Μέρκελ αποφασίσει να θέσει υποψηφιότητα για νέα θητεία για την καγκελαρία και ο ίδιος ήταν Γερμανός «κατά πάσα πιθανότητα» θα την ψήφιζε.
Η ίδια απέφυγε εκ νέου να επιβεβαιώσει εάν θα είναι πάλι υποψήφια το ερχόμενο φθινόπωρο, λέγοντας λιτά ότι θα μιλήσει την κατάλληλη στιγμή.
Παράλληλα, ο κ. Ομπάμα, αναφερόμενος στην 25η επέτειο για την επανένωση της Γερμανίας, έκανε λόγο για δέσμευση των ΗΠΑ στη Δημοκρατία, την αξιοπρέπεια όλων των ανθρώπων, χαρακτηρίζοντας ως «ακρογωνιαίο λίθο» τη συμμαχία των ΗΠΑ με τους Ευρωπαίους στο ΝΑΤΟ.
«Αν θες ένα μοντέλο για το τι είναι δυνατόν, δες το Βερολίνο, δες τη Γερμάνια, την Άνγκελα Μέρκελ και την προσωπική της ιστορία… Ενδεικτική για το τι έκαναν οι Γερμανοί και πρέπει να είναι περήφανοι γι’ αυτό» παρατήρησε.
Ο ίδιος, τόνισε ότι «οι ΗΠΑ έχουν βασικό ενδιαφέρον για τη σταθερότητα της Ευρώπης, σημειώνοντας ότι «Με την καγκελάριο συζητήσαμε την ανάγκη ανταγωνιστικότητας ΕΕ και ΗΠΑ, την ανάγκη ανάπτυξης και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου. Είναι σημαντικό οι διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν και τα κανάλια επικοινωνίας να παραμείνουν ανοιχτά».
Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε ένα «διαφανές πλαίσιο» και τις ομαλότερες δυνατές διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την Ένωση. Η ΕΕ, προειδοποίησε, παραμένει μια από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες επιτυχίες, που δεν πρέπει να θεωρούνται δεδομένες, πρέπει να καλλιεργούνται και να ενισχύονται.
«Η διχασμένη Ευρώπη του περασμένου αιώνα μάς θυμίζει την ανάγκη να συνεργαστούμε για τη διασφάλιση ευημερίας και ασφάλειας στην Ευρώπη και παγκοσμίως» υπογράμμισε.