Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Καμία ανησυχία για τον ιό Έμπολα στην Ελλάδα

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τη Γενική Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Χριστίνα Παπανικολάου, τη Πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ, Τζένη Κρεμαστινού, το διευθυντή του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόδωρο Παπαδημητρίου, τον Αναπληρωτή Καθηγητή Παθολογίας Λοιμώξεων στην Ιατρική Σχολή Αθήνας και επιστημονικό συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ, Σωτήρη Τσιόδρα καθώς και τη Γενική Διευθύντρια Δημόσιας Υγείας και Ποιότητας Ζωής στο Υπουργείο Υγείας, Αθηνά Κύρλεση, επισημαίνονται τα εξής:

1) Σχετικά με τα δημοσιεύματα που ανέφεραν σε (δύο) 2 κρούσματα του ιού Έμπολα διευκρινίζεται ότι πρόκειται, πολύ απλά, για δύο εμπύρετα περιστατικά, όπως λέγεται στην ιατρική γλώσσα, τα οποία αποδείχθηκαν μέσω των εργαστηριακών εξετάσεων ότι είναι από ελονοσία.
2) Όλα τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα, είτε αφορούν μέτρα προφύλαξης στις πύλες εισόδου της χώρας, είτε αφορούν λεπτομερή σχεδιασμό για τον πιθανό, για την ενδεχόμενη διαχείριση ενός ύποπτου περιστατικού, όλα αυτά τα μέτρα βρίσκονται σε απόλυτη συμφωνία με τις σημερινές εξαγγελίας και ανακοινώσεις του Παγκόσιμου Οργανισμού Υγείας.

3) Σύμφωνα με τον Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, « ο Ebola είναι ένας επικίνδυνος, θανατηφόρος σε πολύ υψηλό ποσοστό ιός.» “Δεν πρέπει, όμως, αυτό να μας πανικοβάλει, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η πιθανότητα επιδημίας στην χώρα μας είναι μικρή, είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τέτοια περιστατικά και έχουμε ετοιμότητα και για εργαστηριακή διερεύνηση και για αντιμετώπιση στις πύλες εισόδου της χώρας.”

4) Η κ. Τζ. Κρεμαστινού ανέφερε ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ από πολύ νωρίς, από τον Απρίλιο, έχει βγάλει τις πρώτες οδηγίες για τον ιό Ebola οι οποίες ανανεώνονται συνέχεια, έχουν σταλεί οδηγίες και στα νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας.
Επεσήμανε ταυτόχρονα την οδηγία η οποία έχει βγει ώστε να μην γίνονται άσκοπα ταξίδια προς τις χώρες αυτές παρά μόνο όταν υπάρχει πολύ μεγάλη ανάγκη.

“Η οδηγία αυτή βγήκε από το Υπουργείο Υγείας πριν από 2-3 μέρες και βέβαια έχουμε επίσης έρθει σε επαφή με ανθρωπιστικές οργανώσεις, με τις ιεραποστολές, με τις πρεσβείες μας στις χώρες αυτές και έχουμε ετοιμάσει μία σειρά οδηγιών που αφορούν σχεδόν όλες τις περιπτώσεις στις οποίες κάποιος θα μπορούσε να εκτεθεί ή να επανέλθει από τις χώρες αυτές στην Ελλάδα.

Αυτό που θα ήθελα να τονίσω είναι ότι, νομίζω η Ελλάδα είναι προετοιμασμένη για οτιδήποτε μπορεί να συμβεί στις περιπτώσεις αυτές και για την αντιμετώπιση της μεταφοράς αλλά και για τη θεραπεία, τη συμπτωματική θεραπεία σε νοσοκομεία τα οποία ήδη έχουν υποδειχθεί και για το Υπουργείο Υγείας.

Και επίσης και η εργαστηριακή διάγνωση του ιού είναι και αυτή προκαθορισμένη το πού θα πάει το δείγμα και πώς θα γίνουν οι εξετάσεις.”

Τέλος , η κ. Αθηνά Κύρλεση Γενική Διευθύντρια Δημόσιας Υγείας στο Υπουργείο υγείας τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι υπηρεσίες του Υπουργείου είναι σε απόλυτη συνεργασία και άριστη συνεργασία με όλους του εμπλεκόμενους φορείς.

Attachment-1
*Από αριστερά προς δεξιά: ο διευθυντής του ΚΕΕΛΠΝΟ Θόδωρος Παπαδημητρίου , ο Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων στην Ιατρική Σχολή Αθήνας και επιστημονικό συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ, Σωτήρης Τσιόδρας η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Χριστίνα Παπανικολάου, η Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Τζένη Κρεμαστινού, και η Γενική Διευθύντρια Δημόσιας Υγείας και Ποιότητας Ζωής στο Υπουργείο Υγείας, Αθηνά Κύρλεση.*

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ