Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Καμιά ελπίδα για συμφωνία – Τεχνητά εμπόδια και παιχνίδια των «Θεσμών»

Μπροστά σε μια κυριολεκτικά δραματική κατάσταση βρίσκεται πλέον η κυβέρνηση αναγνωρίζοντας και επίσημα  πως οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις για εύρεση χρυσών τομών και επίτευξης του λεγόμενου «έντιμου συμβιβασμού» με τους εταίρους, αποτελούσαν τελικά φρούδες ελπίδες.

Μάλιστα, με non paper, το Μαξίμου και εν μέσω των κρίσιμων επαφών Δραγασάκη, Τσακαλώτου και Βαρουφάκη με Ντράγκι και Σαπέν σε Φρανκφούρτη και Βρυξέλλες, επιρρίπτει ξεκάθαρα την ευθύνη για το αδιέξοδο στις «στρατηγικές διαφωνίες μεταξύ ΔΝΤ και Κομισιόν».

Ειδικότερα, οι αντιθέσεις ΔΝΤ και Κομισιόν ,η αδυναμία συνεννόησης και οι διαφορετικές «κόκκινες γραμμές» τους προκαλούν εμπόδια τέτοιας σημασίας που καθιστούν ανέφικτο έναν «έντιμο συμβιβασμό».

Kυβερνητικό στέλεχος στο ereportaz

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί από μεριάς δανειστών, είναι ο λέξη που χρησιμοποίησε ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος και μέλος της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας στο ereportaz για τους «συνομιλητές», χαρακτηρίζοντάς τους ως «διαπραγματευτές-killers» ενώ, για την οργανωμένη επίθεση που δείχνει να δέχεται ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών από κύκλους του εξωτερικού, δεν δίστασε να εκμυστηρευθεί πως ο πόλεμος μπορεί να φαίνεται πως έρχεται «από έξω» ωστόσο εκπορεύεται μέσα από την Κουμουνδούρου και από «άτομα» τα οποία δείχνουν εξαιρετικά «φιλόδοξα»… 

Αυτά συμβαίνουν μάλιστα τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση έχει παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο πλάνο με υποχωρήσεις, καταρρίπτοντας το βασικό επιχείρημα των θεσμών περί έλλειψης ολοκληρωμένων προτάσεων.

«Οι σοβαρές διαφωνίες και αντιθέσεις μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ, δημιουργούν εμπόδια στις διαπραγματεύσεις και υψηλούς κινδύνους» τονίζεται στο σημείωμα του Μαξίμου, που εξηγεί:

«Ενώ μέχρι πρότινος το βασικό επιχείρημα των θεσμών ήταν ότι η ελληνική πλευρά δεν κατέθετε ολοκληρωμένες προτάσεις τώρα, πλέον, είναι φανερό ότι και προτάσεις έχουν κατατεθεί και ουσιαστικές υποχωρήσεις έχουν γίνει στην κατεύθυνση ενός “έντιμου συμβιβασμού”».
Η διαφορές ΔΝΤ και Κομισιόν εντοπίζονται στα εξής:

Το ΔΝΤ θέτει τις κόκκινες γραμμές του στις μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα στο συνταξιοδοτικό και στα εργασιακά, ενώ έχει χαλαρές γραμμές στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος. Στο πίσω μέρος της σκέψης του ΔΝΤ βρίσκεται η διαγραφή του χρέους ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο.

Από την άλλη η Κομισιόν έχει κόκκινες γραμμές στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος και συνεπακόλουθα στην μη διαγραφή του χρέους και χαλαρές γραμμές στις σκληρές μεταρρυθμίσεις όπως αυτές του συνταξιοδοτικού και των εργασιακών.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς κύκλους, είναι το σύνολο των θεσμών να έχει κόκκινες γραμμές παντού: Συνταξιοδοτικά, εργασιακά [ΔΝΤ] και πρωτογενές πλεόνασμα [Κομισιόν].

«Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός. Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στους Θεσμούς και στην αδυναμία συνεννόησης μεταξύ τους» λένε με έμφαση συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος συνομίλησε νωρίτερα με την Καγκελάριο Μέρκελ.

Τι πρόκειται όμως να συμβεί; 

Η ελληνική κυβέρνηση έχοντας επίγνωση της κατάστασης πήρε την πρωτοβουλία:

– Να μη φέρει στην Βουλή το πολυνομοσχέδιο πριν υπάρξει προοπτική συμφωνίας.
– Να βάλει στο τραπέζι της συζήτησης την επόμενη μέρα, δηλαδή το σχέδιο εξόδου στις αγορές και χρηματοδότησης της ανάπτυξης στην μετά τον Ιούνιο εποχή.



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ