Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να υπάρξουν καθυστερήσεις στη β’ αξιολόγηση με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος εκτροχιασμού του ελληνικού προγράμματος, όπως εκτιμά η Fitch.
Μετά και τις αποφάσεις του Eurogroup, η Fitch δεν μοιάζει να συμμερίζεται τις απόψεις Αθήνας και Βρυξελλών για ομολοποίηση της κατάστασης.
Ο διεθνής οίκος εκτιμά ότι η προοπτική της απομείωσης του χρέους θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντική ώθηση στις μεταρρυθμίσεις, δίνοντας κίνητρο στην κυβέρνηση να εφαρμόσει τους όρους του προγράμματος. Στον αντίποδα, αν η κυβέρνηση και ο λαός θεωρήσουν πως η πιθανότητα για σημαντική απομείωση του χρέους απομακρύνεται, προβλέπεται το αντίυετο αποτέλεσμα.
Τονίζεται επίσης ότι η εφαρμογή των προαπαιτούμενων, αν και ολοκληρώθηκε επιτυχώς, προχώρησε με αργούς ρυθμούς από την πλευρά της Αθήνας, αλλά και της δομής του νέου προγράμματος που παραμένει ασαφής.
Σημειώνεται ωστόσο ότι η απόφαση του Eurogroup για μερική εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, υποδεικνύει μια βελτίωση στις σχέσεις Αθηνών – Ευρωπαίων.
Προβλέπει δε ότι η επόμενη εκταμίευση των 1,7 δισ. ευρώ θα στηρίξει την εσωτερική κατανάλωση βοηθώντας στην πορεία για επίυευξη ανάπτυξης προς το τέλος του χρόνου.
Προβλέπει ωστόσο αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,8% το 2017, σε επίπεδα δηλαδή σημαντικά χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των δανειστών, συμπεριλαμβανομένου και του ΔΝΤ.