Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2024

“Καμπανάκι” από τη Moody’s: Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για πολιτική συμφωνία

Η διάσταση απόψεων και οι συγκρούσεις ανάμεσα στους δανειστές της Ελλάδας προκαλούν μεγάλους κινδύνους για την πορεία του ελληνικού προγράμματος διάσωσης, σύμφωνα με έκθεση της Moody’s. Σύμφωνα με τους αναλυτές του διεθνούς οίκου αξιολόγησης, η Ελλάδα θα υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί και θα πετύχει την πολιτική συμφωνία που επιδιώκει, τα χρονικά περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα.

«Η απόφαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο σημαίνει πως το Ταμείο δεν μπορεί να παράσχει οικονομικούς πόρους στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος εξωτερικής στήριξης της Ελλάδας», σημειώνεται στην έκθεση της Moody’s και προστίθεται: «το αδιέξοδο μεταξύ του ΔΝΤ και των κρατών-μελών της Ευρωζώνης που είναι βασικοί πιστωτές της Ελλάδας, είναι πιστωτικά αρνητικό για το κράτος, καθώς αυξάνει την πιθανότητα ενός ή περισσοτέρων δυσμενών αποτελεσμάτων».

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση της Moody’s, αυτό το αδιέξοδο στο «στρατόπεδο» των δανειστών είναι που προκαλεί τα περισσότερα ρίσκα για τη χώρα μας. «Πρώτον, ασκεί πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε περισσότερα μέτρα από αυτά που είχε αρχικώς προβλέψει για να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος του ESM. Τα μέτρα που μένουν ακόμα να εφαρμοστούν περιλαμβάνουν τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, τη μείωση του αφορολόγητου ορίου και το πλαίσιο εκκαθάρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων», υπογραμμίζεται και προστίθεται:

«ένας ακόμη κίνδυνος είναι το σύντομο χρονικό διάστημα εντός του οποίου πρέπει να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, πράγμα που αυξάνει τον κίνδυνο κήρυξης χρεοστασίου στις επερχόμενες λήξεις ομολόγων». Οι αναλυτές του οίκου δεν αναμένουν χρεοκοπία, καθώς κάτι τέτοιο κρίνουν πως δεν θα είναι προς το συμφέρον των Ευρωπαίων δανειστών.

Πιθανότερο σενάριο για τη Moody’s είναι η επίτευξη πολιτικού συμβιβασμού, ο οποίος δώσει στους Ευρωπαίους τη δυνατότητα να παράσχουν χρηματοδότηση-γέφυρα στην Ελληνική κυβέρνηση, όπως συνέβη το 2015. Παρόλα αυτά, οι αναλυτές του οίκου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας πως τα χρονικά περιθώρια για την επίτευξη αυτού του πολιτικού συμβιβασμού στενεύουν επικίνδυνα.

Πηγή: enikonomia.gr



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ