Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Καμπανάκι Σόιμπλε: Παρωχημένο το ελληνικό πρόγραμμα αν αποχωρήσει το ΔΝΤ

«Εάν η Ελλάδα δεν καταλήξει σε μια επιτυχημένη β΄ αξιολόγηση και εάν το ΔΝΤ αποφασίσει να αποχωρήσει μετά από αυτό, τότε το τρέχον πρόγραμμα θα είναι παρωχημένο».

Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Wall Street Journal».

«Αν δεν υπάρξει επιτυχημένη δεύτερη αξιολόγηση των βημάτων που πρέπει να κάνει η Ελλάδα σύμφωνα με το πρόγραμμα στήριξης και εάν το ΔΝΤ αντλήσει συμπεράσματα απ’ αυτό, τότε το τρέχον πρόγραμμα θα είναι παρωχημένο. Το πρόγραμμα συμφωνήθηκε μόνον με την προσδοκία της συμμετοχής του ΔΝΤ. Αν γίνει παρωχημένο, τότε θα έχουμε μια κατάσταση στην οποία θα πρέπει να βρούμε κάτι νέο. Δεν θα το συνιστούσα στην ελληνική κυβέρνηση. Αλλά θα ήμουν εντελώς χαλαρός. Η γερμανική Βουλή θα πρέπει πρώτα να συζητήσει και να συμφωνήσει κατά πόσον ή όχι εγκρίνει τη διαπραγμάτευση ενός νέου προγράμματος», ανέφερε αναλυτικά.

Ρέγκλινγκ: Χωρίς τη συμμετοχή του Ταμείου, θα χρειαστεί νέα έγκριση της γερμανικής Βουλής για το ελληνικό πρόγραμμα

Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg, την οποία δημοσιεύει το ΑΠΕ/ΜΠΕ, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, δήλωσε ότι αναμένει τις επόμενες ημέρες, εντός του Ιανουαρίου, να αρχίσει από τον ESM η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε ότι «θα θέλαμε τη συμμετοχή του ΔΝΤ», γιατί αυτό προβλεπόταν στη διαμόρφωση του προγράμματος, προσθέτοντας ότι «έχουμε συνεργασθεί με το ΔΝΤ κατά τη διάρκεια της κρίσης» με επιτυχία σε άλλα προγράμματα, όπως της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου.

Υπενθύμισε, επίσης, ότι το ΔΝΤ συμμετείχε στα δύο πρώτα προγράμματα της Ελλάδας, αλλά δεν έχει συμφωνήσει ακόμη για τη συμμετοχή του στο τρίτο πρόγραμμα. Ο επικεφαλής του ESM ανέφερε ότι οι Ευρωπαίοι έχουν την άποψη πως είναι καλό να υπάρχει δέσμευσή τους για μεγαλύτερη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, όταν αυτή χρειασθεί, ενώ το Ταμείο θέλει νωρίτερα της αποφάσεις. «Αυτό είναι μέρος της διαφωνίας μας, που δεν έχουμε λύσει», τόνισε.

Αναφορικά με την πορεία του προγράμματος, ο αξιωματούχος σημείωσε ότι τώρα, πράγματι, δεν υπάρχει πάλι συμφωνία σε όλα μεταξύ των θεσμών και με την ελληνική κυβέρνηση, αλλά τόνισε ότι «δεν πρέπει να αγνοούμε ότι έχουμε προχωρήσει πολύ».

Υπάρχουν, είπε, κάποια προβλήματα που δεν πρέπει να υπερτονίζονται, καθώς βρισκόμαστε στο μέσο του προγράμματος και ο ESM έχει ήδη χρηματοδοτήσει την Ελλάδα με 31 δισ. ευρώ στο πλαίσιό του.

Σκουρλέτης: Το ελληνικό πρόγραμμα μπορεί να προχωρήσει και χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ

«Το ελληνικό πρόγραμμα μπορεί να προχωρήσει και χωρίς τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτης, λέγοντας ότι είναι προτιμότερος ένας πολιτικός συνομιλητής, ακόμη και αν υπάρχουν διαφωνίες μαζί του, από έναν άκαμπτο τεχνοκράτη.

«Αρκετούς μήνες πριν, δημόσια είχα πει ότι μπορούμε και μόνοι μας, σε σχέση με τη συμμετοχή του ΔΝΤ», ανέφερε στον ραδιοσταθμό Real fm και πρόσθεσε: «Οι θέσεις που έχει υποστηρίξει το ΔΝΤ για την ανάγκη να παρθούν επιπλέον μέτρα μάς οδηγούν στην εκτίμηση ότι θα αδυνατίσει το μέτωπο των σκληρών δυνάμεων που απαιτούν νέα μέτρα εδώ και τώρα».

Ερωτηθείς εάν στο θέμα του χρέους το Ταμείο ήταν σύμμαχός της Ελλάδας, ο κ. Σκουρλέτης απάντησε: «Δεν ξέρω αν ήταν επί της ουσίας σύμμαχός μας. Διότι εάν ήταν σύμμαχός μας πραγματικά, τότε δεν θα ζητούσαν μέτρα που δυσκολεύουν την αποπληρωμή και την εξυπηρέτησή του -εννοώ τα πρωτογενή πλεονάσματα. Άρα, υπάρχει μία αντίφαση που μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δεν ξέρουμε τι πραγματικά θέλει».

«… Είναι προτιμότερο για τη χώρα μας να έχει απέναντί της έναν πολιτικό συνομιλητή, έστω και αν διαφωνεί, διότι με αυτόν γίνεται η διαπραγμάτευση, παρά έναν ψυχρό τεχνοκράτη, ο οποίος θέλει με έναν άκαμπτο τρόπο να υλοποιήσει κάποιες συνταγές, που στις περισσότερες χώρες, όπου έχουν εφαρμοστεί, δεν έχουν και θετικά αποτελέσματα», κατέληξε ο υπουργός Εσωτερικών.



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ