Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Kάν’ το όπως η Αίγυπτος στην εξάλειψη της ηπατίτιδας C

Μπορεί να θεωρούμε τις ανατολικές χώρες λιγότερο ανεπτυγμένες από τα ευρωπαϊκά κράτη, αλλά αυτός ο κανόνας ενίοτε διαψεύδεται με ευχάριστες ειδήσεις που μας έρχονται εξ Ανατολάς!

Της ΑΛΕΞΙΑΣ ΣΒΩΛΟΥ


Βάζει στόχο μέχρι το 2030 και παίρνει τα εύσημα από τον ΠΟΥ!


Έτσι λοιπόν η Αίγυπτος μάς βάζει -και με τη σφραγίδα του ΠΟΥ- τα γυαλιά, καθώς γίνεται η πρώτη χώρα που πληροί τα κριτήρια τα οποία έθεσε ο Οργανισμός με στόχο την εξάλειψη της ηπατίτιδας C. Η Αίγυπτος έλαβε τα εύσημα από τον Οργανισμό καθώς προέβη σε όλες εκείνες τις παρεμβάσεις σε ό,τι αφορά τη δημόσια υγεία, ώστε να μειωθούν οι νέες μολύνσεις και τα ποσοστά θνητότητας από τη νόσο.

Νεότερες θεραπείες

Παγκοσμίως, 58.000.000 άνθρωποι ζουν με χρόνια ηπατίτιδα C, δηλαδή ένας πληθυσμός τόσο μεγάλος όσο της γειτονικής μας Ιταλίας! Παρότι δεν υπάρχει εμβόλιο για τον συγκεκριμένο τύπο ηπατίτιδας, οι νεότερες θεραπείες μπορούν να εκριζώσουν τον ιό HVC μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα που κυμαίνεται από 8 έως 12 εβδομάδες. Το μείζον πρόβλημα ωστόσο είναι πως παγκοσμίως τέσσερα στα πέντε άτομα που έχουν μολυνθεί με τον ιό HVC -και έχουν μάλιστα αναπτύξει χρόνια λοίμωξη- δεν γνωρίζουν καν ότι νοσούν, καθώς η ηπατίτιδα C δίνει συμπτώματα μόνο όταν πια είναι πολύ αργά, οπότε η λοίμωξη έχει προχωρήσει και έχει προκαλέσει ηπατικό καρκίνο ή κίρρωση του ήπατος.

Πώς όμως η Αίγυπτος κατάφερε να πάρει τα εύσημα από τον ΠΟΥ; Η χώρα πέτυχε να διαγνωστεί το 87% των ατόμων που ζουν με χρόνια λοίμωξη ηπατίτιδας C και επιπλέον παρείχε αποτελεσματική θεραπεία στο 93% των ασθενών, υπερβαίνοντας ακόμα και τα ορόσημα επιτυχίας που είχε θεσπίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Συγκεκριμένα, τα κριτήρια του ΠΟΥ περιελάμβαναν διάγνωση της νόσου για το 80% των ασθενών και παροχή θεραπείας στο 70% αυτών, ως ελάχιστα αποδεκτά ποσοστά.

Διεθνώς, το 80% των ατόμων που έχουν μολυνθεί με τον ιό HVC αγνοεί ότι νοσεί, συνεπώς η πραγματικότητα αποτελεί πλήρη αντιστροφή της εικόνας-προτύπου που παρουσιάζει η Αίγυπτος. Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, η Αίγυπτος έκανε αληθινό άθλο καθώς από χώρα με ιδιαίτερα υψηλό επιπολασμό της ηπατίτιδας C, γίνεται η χώρα που προηγείται στην κούρσα για την εξάλειψή της διεθνώς, μέσα σε λιγότερο από 10 χρόνια. Η Αίγυπτος με αυτόν τον τρόπο δίνει το παράδειγμα σε όλο τον κόσμο του τι μπορεί να επιτύχει κανείς έχοντας στη διάθεσή του σύγχρονα εργαλεία, αλλά και την απαραίτητη πολιτική βούληση να τα χρησιμοποιήσει, προκειμένου να σώσει ζωές. Σημειώνεται εδώ ότι η πολιτική βούληση είναι κρίσιμος παράγοντας για την επιτυχία του εγχειρήματος.

Οι αριθμοί

Πάμε όμως να δούμε το εγχείρημα σε αριθμούς: Η Αίγυπτος έπιανε επιτυχώς τη μετάβαση από χώρα με ένα από τα υψηλότερα ποσοστά επιπολασμού της ηπατίτιδας C (10%) σε χώρα πρακτικά χωρίς νέες μολύνσεις (0,38%) μέσα σε μία δεκαετία.
Η βάση τέθηκε στις αρχές του 2000, όταν η Αίγυπτος ενδυνάμωσε τα εθνικά προγράμματα πρόληψης και θεραπείας. Το 2006 η χώρα θέσπισε ένα νέο κυβερνητικό όργανο, την Εθνική επιτροπή για τον έλεγχο της ιογενούς ηπατίτιδας, προκειμένου να συντονίσει το όλο εγχείρημα. Στη συνέχεια από το 2014 και ακόμα πιο δυναμικά από το 2018 η κυβέρνηση της Αιγύπτου ξεκίνησε μια εκστρατεία για την εξάλειψη της νόσου, προσφέροντας δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις και θεραπεία για όλους! Η εκστρατεία με τίτλο «100 εκατομμύρια υγιείς ζωές» οδήγησε στη διεξαγωγή εξετάσεων σε 60 εκατομμύρια πληθυσμού και την παροχή θεραπείας σε 4,1 εκατ. ασθενείς.

Εκστρατεία

Πέραν της πολιτικής βούλησης που είναι απαραίτητη, κρίσιμος παράγοντας για την επιτυχία του εγχειρήματος ήταν η διάθεση στους ασθενείς αντι-ιικών θεραπειών που παράγονται σε εγχώριες φαρμακευτικές μονάδες, με ποσοστό αποτελεσματικότητας 99%. Όπως εξηγεί ο Dr Ahmed Al-Mandhari, τοπικός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ανατολική Μεσόγειο, μέσω της εκστρατείας και της δέσμευσής της η Αίγυπτος κατάφερε να προσφέρει δωρεάν θεραπεία στο 30% των 12 εκατ. ατόμων που ζουν με χρόνια λοίμωξη ηπατίτιδας C στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η ηπατίτιδα C είναι ένα πρόβλημα δημόσιας υγείας και μόνο ως τέτοιο μπορεί να αντιμετωπιστεί, με τη συνεργασία όλων των φορέων, κυβερνητικών, τοπικής αυτοδιοίκησης, επιστημονικών, συλλόγων ασθενών κ.ά. Η τοπική εκπρόσωπος του ΠΟΥ στην Αίγυπτο, Dr Naeema Al Gasseer, εστιάζει στην καθοριστική σημασία που έχει η ισότιμη πρόσβαση όλων των ασθενών στις διαθέσιμες θεραπείες. «Η αποφυγή των αποκλεισμών, η συμπερίληψη και η δικαιοσύνη στην πρόσβαση αποτελούν το μυστικό της επιτυχίας. Αυτό το κατόρθωμα-ορόσημο συμπίπτει με τα 75α γενέθλια του ΠΟΥ και γι’ αυτό η Αίγυπτος στέλνει το μήνυμα σε όλο τον κόσμο πως όταν έχεις όραμα για την ενδυνάμωση της Δημόσιας Υγείας, δεσμευθείς και αξιοποιήσεις στο έπακρον τα διαθέσιμα ‘‘όπλα’’, μπορείς να πετύχεις τα πάντα» καταλήγει η τοπική εκπρόσωπος του ΠΟΥ.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μελέτη συνδέει τον κορονοϊό με σπάνιο αυτοάνοσο

Dentist Pass: Παράταση στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων έως 22 Δεκεμβρίου – Όλες οι πληροφορίες

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ