Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

«Κάντε συγκυβέρνηση οι δυο σας»

Στις… μυλόπετρες προσπαθούν ξανά να συνθλίψουν το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βλέποντας στις τελευταίες δημοσκοπήσεις ότι δεν υπάρχουν τα «κουκιά» για αυτοδύναμη κυβέρνηση, όχι στις πρώτες εκλογές με απλή αναλογική, αλλά στις δεύτερες, για πρώτη φορά έκανε άνοιγμα, προφανώς προς το ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη, αν και δεν είπε ονόματα και διευθύνσεις, μιλώντας στο forum του «Οικονομικού Ταχυδρόμου».

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν ξανά να «προσεγγίσουν» το ΠΑΣΟΚ, αλλά ο Νίκος Ανδρουλάκης ετοιμάζει δυναμική απάντηση! − Το Κίνημα την προηγούμενη φορά που μπήκε σε κυβέρνηση συνεργασίας έπεσε στο 4%, οπότε τέτοιου είδους λάθη δεν επαναλαμβάνονται…

Μία ημέρα νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας, που διαβάζοντας και αυτός τις δημοσκοπήσεις αισιοδοξεί ότι θα έχει πιθανότητες να γίνει πράξη η πρότασή του για την προοδευτική διακυβέρνηση, που φυσικά θέλει ως εταίρο το ΠΑΣΟΚ, είχε δηλώσει ότι πρέπει να υπάρχει κοινό πρόγραμμα προφανώς Σύριζα- ΠΑΣΟΚ. Όμως, ο Νίκος Ανδρουλάκης ετοιμάζει δυναμική απάντηση.

Εκλογές το 2023

Ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι οι εκλογές δεν πρόκειται να γίνουν φέτος αλλά το 2023. Γιατί το είπε αυτό. Γιατί οι συνθήκες για εκλογές στο 2022 με την ακρίβεια στα ύψη είναι κακές και ελπίζει ότι αυτό μπορεί να αλλάξει το 2023. Παράλληλα, έκλεισε και την πόρτα στο σενάριο αλλαγής εκλογικού νόμου. Όταν ρωτήθηκε σχετικά είπε: «Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Είμαι ένας υπεύθυνος, θεσμικός πολιτικός, ο οποίος έχει μάθει να πορεύεται με κανόνες. Αλλάξαμε τον εκλογικό νόμο. Γιατί τον αλλάξαμε; Διότι πιστεύουμε ακράδαντα ότι η απλή αναλογική οδηγεί σε ακυβερνησία και εκτιμώ ότι αυτό θα αποδειχθεί μέσα από την κάλπη της απλής αναλογικής. Είναι πάρα πολύ δύσκολες οι βιώσιμες συμμαχίες σε αυτό το σχήμα.

Έχουμε λοιπόν εκλογικό νόμο με ενισχυμένη αναλογική, με μπόνους για το πρώτο κόμμα, με ξεκάθαρο πήχη αυτοδυναμίας. Άρα, ξέρουμε ποιος είναι ο στόχος τον οποίο θέλουμε να διεκδικήσουμε. Και αυτόν τον στόχο, εφόσον δεν μπορέσει να σχηματιστεί κυβέρνηση μετά την κάλπη της απλής αναλογικής, θα διεκδικήσουμε. Μακάρι να μην έπρεπε να περάσουμε αυτή την περιπέτεια. Και σίγουρα αυτό δημιουργεί μια μικρή αστάθεια, 2-2,5 μηνών, τόσο θα χρειαστεί η όλη διαδικασία. Αλλά για αυτό δεν είμαστε υπεύθυνοι εμείς. Είναι υπεύθυνη η προηγούμενη κυβέρνηση η οποία άλλαξε τον εκλογικό νόμο».

Στο ερώτημα για την αυτοδυναμία ο πρωθυπουργός απάντησε: «Στόχος είναι η σταθερότητα, όχι επί τούτω η αυτοδυναμία. Στόχος είναι η δυνατότητα να παίρνουμε αποφάσεις γρήγορα και να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά κρίσεις, διότι οι κρίσεις, δυστυχώς, φοβάμαι ότι θα είναι μια πραγματικότητα που θα είναι μαζί μας. Και σίγουρα το ελληνικό πολιτικό σύστημα, όχι με δική μας υπαιτιότητα, είναι και αυτό προϊόν μιας μεγάλης, μιας έντονης πόλωσης και διχαστικών γραμμών που έχουν τραβηχτεί -κατά την άποψή μου- με ένα λόγο ο οποίος είναι εξαιρετικά τοξικός από την αξιωματική αντιπολίτευση από την εποχή που ήταν ήδη στην κυβέρνηση ή την εποχή που διεκδικούσε να έρθει να κυβερνήσει τον τόπο, την εποχή του 2013, 2014, 2015. Από εκεί και πέρα, ο λαός θα μας υποδείξει τελικά εάν η χώρα θα κυβερνηθεί από ένα κόμμα ή από περισσότερα κόμματα από ένα. Το βέβαιο είναι ότι η χώρα θα κυβερνηθεί με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο. Αλλά αυτή δεν είναι δική μας απόφαση. Εμείς, όταν θα ολοκληρωθεί η τετραετία, θα προβάλουμε στον ελληνικό λαό το έργο μας. Θα είναι ένα έργο το οποίο θα αξιολογηθεί και μέσα στις συγκυρίες, τις πρωτοφανείς, που περάσαμε. Δεν νομίζω ότι υπήρξε κυβέρνηση από τη Μεταπολίτευση και μετά που να διαχειρίστηκε περισσότερες κρίσεις. Από τον Έβρο, μέχρι την πανδημία, μέχρι την κρίση με την Τουρκία και τώρα έναν πόλεμο με πρωτοφανείς οικονομικές συνέπειες. Ταυτόχρονα, όμως, θα κριθούμε και για το έργο μας, διότι -όπως σας είπα- η Ελλάδα αλλάζει. Και ο στόχος η Ελλάδα να γίνει μία χώρα πραγματικά σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, παραμένει στόχος τον οποίον πιστεύω πολύ βαθιά μέσα μου. Και είναι ένας στόχος που από την πρώτη στιγμή είχα πει ότι δεν ολοκληρώνεται σε μία τετραετία».

Προοδευτικό πρόγραμμα

Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε το θέμα πάνω στη βάση δημιουργίας προοδευτικού προγράμματος: «Εμείς δεν έχουμε αυτή την κουλτούρα. Εμείς λέμε ότι όπως άλλες χώρες ευρωπαϊκές που είναι και πιο ισχυρές από την Ελλάδα σε οικονομική δύναμη, μπορούν οι πολιτικές δυνάμεις και διαμορφώνουν ένα πλαίσιο συνεργασίας πάνω σε μια προγραμματική βάση.

Δεν μιλάω εγώ ότι αυτό μπορεί να γίνει γεφυρώνοντας χαοτικές διαφορές, όπως αυτές που υπάρχουν σήμερα ανάμεσα στη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη και στον ΣΥΡΙΖΑ. Λέω όμως ότι οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου στη βάση ενός προγράμματος που μπορεί να είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού, μπορεί να είναι η ενίσχυση, η άρση της αισχροκέρδειας στην ενέργεια, το πλαφόν στις τιμές, η ενίσχυση των χαμηλών εισοδημάτων, η ενίσχυση των μικρών και μεσαίων επιχειρηματιών, η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης με έναν τρόπο που θα δημιουργήσει οφέλη για την κοινωνική πλειοψηφία. Ένα τέτοιο μίνιμουμ πρόγραμμα μπορεί να αποτελέσει ένα πεδίο συνεννόησης, πιστεύω εγώ, των δυνάμεων που δεν ομνύουν στον νεοφιλελευθερισμό και στην απρόσκοπτη λειτουργία των αγορών, χωρίς καμία ρύθμιση. Εγώ το πιστεύω αυτό, από εκεί και πέρα ο ελληνικός λαός θα κρίνει».

«Συγκυβερνήστε»

Ποια θα είναι η δυναμική απάντηση του Νίκου Ανδρουλάκη; Να συγκυβερνήσουν μόνοι τους η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ την προηγούμενη φορά που μπήκε σε κυβέρνηση συνεργασίας από το 40% έπεσε στο 4% και ο ΣΥΡΙΖΑ από το 3% ανέβηκε στο 35%. Συνεπώς δεν πρόκειται να γίνει ξανά το ίδιο λάθος

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βουλή: Άρση ασυλίας του Πολάκη εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας

Ηλιόπουλος: Ο κ. Μητσοτάκης παίζει κρυφτό με την αισχροκέρδεια

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ