«Επικίνδυνα για την υγεία fake news» χαρακτηρίζουν οι επιστήμονες ελληνικής πνευμονολογικής εταιρείας τις γαλλικές έρευνες που είδαν πριν από λίγο καιρό το φως της δημοσιότητας σύμφωνα με το οποίο η νικοτίνη μπορεί να έχει προστατευτική δράση στην λοίμωξη με το νέο κορωνοϊό.
Ρεπορτάζ:Αλεξία Σβώλου
Όπως εξηγεί η επίκουρη καθηγήτρια πνευμονολογίας Παρασκευή Κατσαούνου «το κάπνισμα ως αυτόνομος παράγοντας κινδύνου αυξάνει κατά 79% το κίνδυνο θανάτου από την λοίμωξη με το νέο κορωνοϊό στο νοσοκομείο, ενώ η βασική ασθένεια που σχετίζεται με τον με το κάπνισμα η ΧΑΠ (χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια) αυξάνει κατά 196% τον κίνδυνο θανάτου στους νοσηλευόμενους ασθενείς».
Επίσης τα άτομα με στεφανιαία νόσο που θα προσβληθούν από την Covid 19 έχουν 170% αυξημένο κίνδυνο θανάτου, τα άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια που θα προσβληθούν από τον κορονοϊό 148% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου και τα άτομα με καρδιακή αρρυθμία που θα προσβληθούν με τον κορωνοϊό 95% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου.
Το κάπνισμα σκοτώνει 8 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως, ενώ το παθητικό κάπνισμα σκοτώνει 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως, κυρίως παιδιά.
Στην Ελλάδα μάλιστα 15.000 θάνατοι ετησίως οφείλονται στο κάπνισμα και σε νόσους σχετιζόμενες με το τσιγάρο. Όπως εξηγεί η πνευμονολόγος και διευθύντρια ΕΣΥ του νοσοκομείου ΠΑΓΝΗ Ιωάννα Μητρούσκα, «το κάπνισμα είναι το μοναδικό προϊόν το οποίο 416 χρόνια μετά την πρώτη προειδοποίηση το 1604 από άγγλο βασιλιά ότι είναι «αμαρτία», πωλείται νόμιμα διεθνώς και σκοτώνει το 50% από τους χρήστες του.»
Σε ό,τι αφορά την σημερινή συγκυρία, όπου υπάρχει αυτή η πρωτόγνωρη πανδημία η οποία σκοτώνει πρωτίστως καπνιστές και ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα που σχετίζονται με το τσιγάρο, είναι γνωστό ότι οι καπνιστές έχουν στα κύτταρα των πνευμόνων τους περισσότερους υποδοχής ACE 2 δηλαδή περισσότερες πόρτες για να μπει ο κορωνοϊός και να προσβάλλει τους πνεύμονές τους.
Από τη μεριά της η ομότιμη καθηγήτρια πνευμονολογίας Παρασκευή Αργυροπούλου, αντιπρύτανης του ΑΠΘ, τονίζει ότι το μήνυμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη φετινή χρονιά είναι η κατάργηση των μύθων που σχετίζονται με το κάπνισμα γιατί οι μύθοι αυτοί ωθούν νέους ανθρώπους να είναι το «φυτώριο» των επόμενων καπνιστών και να συντηρείται έτσι η διάδοση του καπνίσματος.
Η θέση της ελληνικής πνευμονολογικής εταιρείας και της ευρωπαϊκής πνευμονολογικής εταιρείας είναι πως η καπνοβιομηχανία δημιουργεί σύγχυση παρουσιάζοντας προϊόντα τα οποία χαρακτηρίζει λιγότερο βλαβερά για να μπορεί να αντικαταστήσει τα 8 εκατομμύρια καπνιστές που ετησίως. Πεθαίνουν και να εξακολουθεί να έχει πελάτες. Όπως τονίζει ξεκάθαρα η κυρία Ιωάννα Μητρουσκα «τα νέα προϊόντα καπνού δεν αποτελούν μέθοδο διακοπής καπνίσματος αντιθέτως συντηρούν την εξάρτηση.»
Μετά το τέλος της συνέντευξης τύπου της ελληνικής πνευμονολογικής εταιρείας στις ερωτήσεις που υπέβαλαν οι δημοσιογράφοι οι γιατροί της ελληνικής πνευμονολογικής εταιρείας έκαναν ειδική μνεία στις δύο ερωτήσεις της δημοσιογράφου υγείας του ereportaz Αλεξίας Σβώλου.
Έτσι απαντώντας στην πρώτη ερώτηση αν είναι τώρα μία ευκαιρία να δημιουργηθεί ένα σποτ για τους εφήβους αποτρεπτικό για το κάπνισμα καθώς στην εποχή του κορωνοϊού έχουμε δει εξαιρετικά σποτ να παίζονται στην τηλεόραση, η επίκουρη καθηγήτρια πνευμονολογίας Βίκυ Κατσαούνου απάντησε ότι«είναι μία εξαιρετική ιδέα και ότι ετοιμάζεται ένα τέτοιο σποτ οποίο θα πρέπει να παίζετε και σε prime time ζώνες όχι στις δύο τα χαράματα.
Στην άλλη ερώτηση αν ενόψει του δεύτερου κύματος της πανδημίας το φθινόπωρο η ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία συζητά την διεύρυνση των ευπαθών ομάδων για εμβολιασμό κατά του πνευμονιόκοκκου και κατά της γρίπης, η κ. Κατσαούνου είπε πως «σαν γιατροί συνιστούν όντως σε κάθε πολίτη να εμβολιαστεί για τον πνευμονιόκοκκο και για την γρίπη φυσικά, ενώ η διεύρυνση των ομάδων και η αποζημίωση για το εμβόλιο από τον ΕΟΠΠΥ είναι κάτι που περνάει και από το υπουργείο Οικονομικών, αλλά κάθε άνθρωπος που πρέπει να προστατευτεί μπορεί να κάνει τα εμβόλια αυτά για να είναι όσο το δυνατόν πιο θωρακισμένος την εποχή της πανδημίας.»
Live: Ο παγκόσμιος χάρτης εξάπλωσης της πανδημίας
Κορωνοϊός: Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις για τον φονικό ιό