Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024

Καραμανλής – Σαμαράς: Ετοιμοπόλεμοι μεν, αλλά όχι τώρα εκλογές

Η επόμενη μέρα ξεκίνησε και ο πόλεμος βρίσκεται ante portas, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι πρωταγωνιστές θέλουν ντε και καλά να γίνει τώρα. Αντίθετα, Καραμανλής και Σαμαράς πιστεύουν ότι δεν πρέπει να αρχίσει τώρα, στην πιο δύσκολη -μεταπολεμικά- στιγμή της Ευρώπης, όπου η μία μετά την άλλη οι κυβερνήσεις καταρρέουν εξαιτίας της ενεργειακής ασφυξίας και της ρωσικής παρεμβατικότητας.

Του Μιχ. Ι. Ασημάκη


Κάθαρση στην ώρα της «ζητούν» οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς αδειάζοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο θέμα των υποκλοπών


Γι’ αυτό και μόλις άναψε η φωτιά έπεσαν αμέσως όλοι πάνω να τη σβήσουν αναιρώντας δηλώσεις, προθέσεις και διαρροές. Σε ένα πράγμα συμφωνούν άπαντες, ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί η κατάσταση να αποσταθεροποιηθεί και να εκτραπεί το πολιτικό σκηνικό, ιδίως αυτές τις ημέρες της τραγικής επετείου από τα 100 χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής, που οι Τούρκοι δηλώνουν αποφασισμένοι να κυριαρχήσουν στην Ανατολική Μεσόγειο.

Χωρίς περιστροφές

Ο Καραμανλής την Τετάρτη το βράδυ, στην εκδήλωση μνήμης για τον Γιάννη Κεφαλογιάννη στο Ρέθυμνο, το είπε χωρίς περιστροφές, ότι δεν αντέχει καν σε συζήτηση να παρακολουθεί ο πρωθυπουργός τον Ανδρουλάκη. Και στην επόμενη φράση του ενεργοποίησε τον πυροκροτητή των εξελίξεων: «Παραμένει επιτακτική η ανάγκη να ξεκαθαριστεί ποιοι και με ποια δικαιολογία ζήτησαν κάτι τέτοιο και ποιοι και πώς το ενέκριναν. Η επίκληση του απορρήτου σε τέτοιες περιπτώσεις υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου». Ακούγοντας τη λέξη «κάθαρση» στο Μαξίμου ανασηκώθηκαν ταραγμένοι. Το αφήγημα της κάθαρσης ταλάνιζε επί 3,5 χρόνια την κυβέρνηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με συνέπεια την απότομη πτώση της, τον Σεπτέμβριο του 1993, και πιο παλιά στα «Ιουλιανά» του ’65 η υπόσχεση για κάθαρση, που δεν ήρθε ποτέ βέβαια, διέρρηξε το πολιτικό σύστημα ανοίγοντας τον δρόμο στη χούντα των συνταγματαρχών και στις αλλεπάλληλες εθνικές ταπεινώσεις, με αποκορύφωμα την εισβολή στην Κύπρο.

Αμφισβήτηση

Από την άλλη πλευρά, ο έτερος πρώην πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, ροκανίζοντας, διά συνεργατών του, το Μέγαρο Μαξίμου, αμφισβήτησε ευθέως τον Κυρ. Μητσοτάκη για τα όσα υποστήριξε στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο ότι «η Ρωσία επιδιώκει αστάθεια στην Ευρώπη» και πως «ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα ήθελε άλλη κυβέρνηση στην Ελλάδα», διακινώντας την εξής θέση: «Δεν υπάρχει καμία ανάμειξη του Πούτιν, ούτε στα τελευταία γεγονότα που συνταράσσουν την Ελλάδα. Για πολλά μπορούμε να κατηγορήσουμε τη Ρωσία, πάντως όχι για τις… επισυνδέσεις της ΕΥΠ με το τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη, ούτε με τον τρόπο που ήρθε αυτό στην επιφάνεια – και συντηρείται έκτοτε συνεχώς». Το γραφείο του πρωθυπουργού μέσω κύκλων τοποθετήθηκε απέναντι στα λεγόμενα Καραμανλή και παρέκαμψε τις θέσεις Σαμαρά.

Αυτοπαγίδευση

Ούτε ο ένας ούτε ο άλλος πήγαν στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή να ακούσουν τον Μητσοτάκη να μιλά για τις υποκλοπές και κατόπιν να σηκωθούν να τον χειροκροτήσουν, όπως έπραξαν οι υπόλοιποι Νεοδημοκράτες συνάδελφοί τους βουλευτές. Πιστεύουν ακράδαντα ότι κανείς εξωγενής παράγοντας δεν εξυφαίνει το οποιοδήποτε σχέδιο ανωμαλίας εις βάρος της Ελλάδας και ότι το Μαξίμου αυτοπαγιδεύεται σε θεωρίες συνωμοσίας, όταν στην Αγγλία, την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, ακόμη και στις ΗΠΑ κ.τ.λ. οι κυβερνήσεις είτε καταρρέουν είτε αναγκάζονται να διοικήσουν και να νομοθετήσουν σε συνεργασία με τα άκρα. Ενδεικτικό το μήνυμα των Σαμαρικών: «Η χώρα δεν μπορεί να πάει σε “πρόωρες” εκλογές -διπλές μάλιστα- τέτοιες ώρες, όταν στην Ευρώπη και στη Δύση γενικότερα αρχίζει να υπάρχει επικίνδυνο “κενό ηγεσίας”, με την Τουρκία δίπλα μας να απειλεί ανεξέλεγκτα τους πάντες… Η χώρα δεν μπορεί να βυθιστεί σε μακρόχρονη εσωστρέφεια σήμερα. Ούτε σε έρπουσα ακυβερνησία. Με την καμία!». Είναι προφανές ότι και οι ίδιοι φοβούνται τα χειρότερα.

Νέα ερωτήματα

Κι ενώ ο πρωθυπουργός συνέστησε σε όσους έχουν αμφιβολία για τη «νομιμότητα της επισύνδεσης» από την ΕΥΠ (σ.σ. όχι με το Predator) να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, όπου εκεί θα λάβουν υποχρεωτικώς το υλικό της δικογραφίας, δηλαδή τις εκθέσεις της υπηρεσίας και της αρμόδιας εισαγγελικής λειτουργού, κανείς δεν έχει μάθει α) ποιος έδωσε εντολή παρακολούθησης του υποψήφιου πολιτικού αρχηγού και β) με ποια αφορμή; Επ’ αυτού ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ν. Ανδρουλάκης λέει: «Η αλήθεια είναι απλή, μιλούν τα γεγονότα. Δήλωσα υποψηφιότητα στις 17 Ιουλίου. Στις αρχές Σεπτεμβρίου βγήκαν οι πρώτες δημοσκοπήσεις που έδειχναν για το πού πάει το πράγμα. Μέσα Σεπτεμβρίου αρχίζει η παρακολούθησή μου από την ΕΥΠ και μετά από πέντε μέρες μου στέλνουν το Predator. Δηλαδή δεν ήμουν επί οκτώ χρόνια εθνικός κίνδυνος και ξαφνικά γίνομαι εθνικός κίνδυνος και με το που εκλέγομαι, παύω να είμαι εθνικός κίνδυνος;».

Έτσι όπως τέθηκε το ζήτημα από τον Κ. Καραμανλή, δεν πρόκειται να διασαφηνιστεί. Αν ο διοικητής της ΕΥΠ που απευθύνεται μόνο στον πρωθυπουργό δεν τον είχε ενημερώσει για τέτοιο ζήτημα, τότε αυτομάτως καθίσταται αξιόποινη η ενέργειά του. Αν πάλι «περιήλθε σε γνώση» του κ. Μητσοτάκη «αυτή η πληροφορία», όπως επισήμως ενημέρωσε το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις, τότε έρχεται στην επιφάνεια ένα φοβερό παρασύστημα μέσα στην ΕΥΠ που ενεργεί ανεξάρτητα ή και σε βάρος του εκάστοτε επικεφαλής της υπηρεσίας.

Ξεχνούν

Εκείνο που ξεχνούν βεβαίως όλοι είναι ότι τους τελευταίους μήνες της πρωθυπουργικής θητείας του Κ. Καραμανλή αποπέμφθηκε ο Γ. Κοραντής από την ΕΥΠ επειδή διέρρευσαν συνομιλίες των απαγωγέων του εφοπλιστή Π. Παναγόπουλου, στις οποίες αναφέρονταν ονόματα υπουργών και σχέσεις μαζί τους. Παρά τις υποσχέσεις για κάθαρση, τίποτα δεν συνέβη και κανείς δεν πείστηκε ότι μπορούσε να συμβεί αφού -εκτός των άλλων- η ΝΔ του Κ. Καραμανλή υπέστη πραγματική συντριβή από το ΠΑΣΟΚ του Γ. Παπανδρέου με διαφορά άνω των 10 μονάδων και ποσοστά χαμηλότερα εκείνων του 1981. Ψιλά γράμματα…

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κατρίνης υποκλοπές: «Η κυβέρνηση επιχειρεί να συσκοτισθεί το θέμα των παρακολουθήσεων»

Μητσοτάκης για Τουρκία: Απαράδεκτο να δεχόμαστε απειλές από μια χώρα σύμμαχο του ΝΑΤΟ

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ