Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2025

Καρκίνος Δέρματος: Το check-up δεν µπορεί να περιµένει

Μετά την ανησυχητική διαπίστωση πως κατά τη διάρκεια της κορύφωσης του κύματος της πανδημίας μειώθηκαν έως και 50% οι επεμβάσεις πρωτογενούς αγγειοπλαστικής στους καρδιοπαθείς – άρα αντιστοίχως και η προσέλευση των ασθενών με έμφραγμα του μυοκαρδίου στα νοσοκομεία διεθνώς και στην Ελλάδα – νέα ευρήματα Ολλανδών ερευνητών δείχνουν ότι το ίδιο συνέβη και με τις νέες διαγνώσεις πολλών μορφών καρκίνου.

Η ανησυχητική δημοσίευση στη «Βίβλο» της Ογκολογίας, το επιστημονικό περιοδικό «The Lancet Oncology» με τα δεδομένα του Εθνικού Μητρώου Καταγραφής Νεοπλασματικών Νόσων της Ολλανδίας από τον περασμένο Φεβρουάριο μέχρι και τον περασμένο Απρίλιο δείχνει ότι το ποσοστό των νέων ογκολογικών διαγνώσεων ανά εβδομάδα κατά την περίοδο της Covid-19 -συγκρινόμενο με αυτό προ της επιδημίας- κυμαινόταν από 39% έως 75% για τους δερματολογικούς καρκίνους και από 73% έως 91% για τους υπόλοιπους καρκίνους.

Η μεγαλύτερη μείωση παρατηρήθηκε στις διαγνώσεις των δερματολογικών καρκίνων που βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος καθώς ξεκινά το καλοκαίρι και η UV ακτινοβολία είναι το ισχυρότερο καρκινογόνο για το δέρμα κι ευθύνεται για την εμφάνιση του μελανώματος-της πιο επιθετικής μορφής δερματικού καρκίνου-ενώ ακολουθούν σε μειωμένη συχνότητα διάγνωσης οι καρκίνοι του γαστρεντερικού, του πνεύμονα, του μαστού, οι ουρολογικοί και οι αιματολογικοί.

Καθώς οι επιστήμονες εικάζουν ότι τέτοιες μειώσεις στη συχνότητα εμφάνισης νέων περιστατικών ανήκουν στη σφαίρα του Μεταφυσικού, η αληθινή αιτία πίσω τους είναι η διστακτικότητα των ασθενών να απευθυνθούν στα νοσοκομεία κυρίως εξαιτίας του φόβου μην κολλήσουν κορωνοϊό.

«Η υγεία ωστόσο δεν σταματά στον κορωνοϊό. Μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων και την επιστροφή στη νέα κανονικότητα δεν αμελούμε τις προληπτικές εξετάσεις για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου», επισημαίνει ο Βαγγέλης Φιλόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας.

Ο πρόεδρος της ΕΑΕ προσθέτει ότι κατά τη διάρκεια της καραντίνας αρκετοί ασθενείς παραμέλησαν την υγεία τους, από φόβο να μετακινηθούν στα νοσοκομεία ή από την πεποίθηση πως το Σύστημα Υγείας ασχολείται κυρίως με τον κορωνοϊό. Ωστόσο, αν το φαινόμενο συνεχιστεί θα μας φέρει μπροστά σε ένα «κύμα» καθυστερημένων διαγνώσεων καρκίνου στο μέλλον, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ατομική και τη συλλογική επιβάρυνση της υγείας των Ελλήνων. «Στην Ελλάδα καταγράφονται ετησίως 70.000 νέα περιστατικά καρκίνου και εξ’ αυτών οι 60.000 ασθενείς υποβάλλονται σε θεραπείες όπως η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία που δημιουργούν ανοσοκαταστολή και τους καθιστούν πιο ευάλωτους στις λοιμώξεις άρα και στην Covid 19, οπότε επιβάλλεται να είμαστε σε επαγρύπνηση», λέει ο κ. Φιλόπουλος.

Από την άλλη, ο κορωνοϊός, λόγω της υπερφόρτωσης των συστημάτων υγείας έχει προκαλέσει την προσωρινή αναστολή της διεξαγωγής των εθνικών προγραμμάτων προ-ασυμπτωματικού ελέγχου για τα ογκολογικά νοσήματα (κι όχι μόνο), αλλά και των εκστρατειών ενημέρωσης για τις πιο διαδεδομένες μορφές καρκίνου που πραγματοποιούνται με την παροχή δωρεάν εξετάσεων.

Ενδεικτικό παράδειγμα-και πολύ επίκαιρο-αποτελεί το δερματολογικό check-up που επί σειρά ετών πραγματοποιούσε η Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρία με δωρεάν εξετάσεις σπίλων (ελιών), τις πρώτες ημέρες του Μαΐου. Η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μελανώματος» φέτος δεν πραγματοποιήθηκε λόγω της πρωτόγνωρης πανδημίας, αλλά το ζήτημα του καρκίνου του δέρματος δεν μπορεί να μπει κάτω από το χαλί, καθώς ήδη ο κόσμος -μετά την καραντίνα- ξεχύνεται στις παραλίες και αυτό το Σαββατοκύριακο αναμένεται ο πρώτος μίνι-καύσωνας του καλοκαιριού, με το θερμόμετρο να σκαρφαλώνει στους 38o C. Στην πατρίδα μας σύμφωνα με τον καθηγητή Δερματολογίας και πρόεδρο της Ελληνικής Δερματολογικής κι Αφροδισιολογικής Εταιρίας, Δημήτρη Ρηγόπουλο, καταγράφονται ετησίως 2.000 νέα περιστατικά δερματικού καρκίνου εκ των οποίων τουλάχιστον τα 200 αφορούν το μελάνωμα, την πιο επιθετική μορφή καρκίνου. Ωστόσο, αν διαγνωστεί έγκαιρα είναι 95% ιάσιμο. Τα μελανώματα κατά κανόνα εκδηλώνονται σε δερματικές ελιές (σπίλους) με την αλλαγή σχήματος, χρώματος κι ορίων, αλλά μπορεί να εμφανιστούν και σαν νέα βλάβη στο δέρμα, ενώ οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το σολάριουμ (στις καμπίνες τεχνητού μαυρίσματος) είναι εξίσου καρκινογόνο με το κάπνισμα.

To (επικίνδυνο) σολάριουμ και τα σωστά αντηλιακά

Η Ευρωπαϊκή Δερματολογική Εταιρία συστήνει την απαγόρευση του σολάριουμ για άτομα κάτω των 18 ετών, καθώς τα επαναλαμβανόμενα εγκαύματα και το τεχνητό μαύρισμα είναι πολύ πιο επικίνδυνα στην παιδική ηλικία, αυξάνοντας επί 8 φορές τον κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος την ενήλικη ζωή. Το αντηλιακό με δείκτη προστασίας SPF 30 μειώνει κατά 40% τον κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος, αλλά πρέπει να ανανεώνεται σωστά κάθε δίωρο. Σε ό,τι αφορά τις θεραπευτικές εξελίξεις για τους δερματικούς καρκίνους, ο πρόεδρος της Εταιρίας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας, Γιάννης Μπουκοβίνας επισημαίνει ότι τα νέα αντικαρκινικά «όπλα», οι ανοσοθεραπείες σαν το nivolumab, το ipilimumab και το pembrolizumab άλλαξαν το τοπίο στην αντιμετώπιση των μεταστατικών καρκίνων με το μεταστατικό μελάνωμα να ηγείται αυτού του πρωτοφανούς success story.

*Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

Live: Ο παγκόσμιος χάρτης εξάπλωσης της πανδημίας

Κορωνοϊός: Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις για τον φονικό ιό

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ