Αποζημίωση 100.000 ευρώ καλείται να καταβάλει ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος στην εταιρία IJ PARTNERS και τον πρόεδρο και εκπρόσωπό της, Θεόδωρο Μαργέλλο, με απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου που έκρινε αναληθείς τις καταγγελίες του πολιτικού σχετικά με «κερδοσκοπικές διαδικασίες» το 2009 από την αγοραπωλησία ασφαλίστρων πιστωτικού κινδύνου (CDS) επί ελληνικών ομολόγων, με εμπλοκή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου αλλά και του αδελφού του τότε πρωθυπουργού, Αντρίκου Παπανδρέου.
Με την απόφασή του (αριθμός 2284/2014) το δικαστήριο επιδικάζει στην ενάγουσα εταιρία το ποσό των 100.000 ευρώ για ηθική βλάβη που δέχεται ότι υπέστη από τις δημόσιες καταγγελίες του κ. Καμμένου περί επένδυσης που έκανε στη χρεοκοπία της Ελλάδας μέσω αγοράς και πώλησης ασφαλίστρων πιστωτικού κινδύνου.
Το Πολυμελές Πρωτοδικείο διατάζει επίσης την επιβολή προστίμου 500 ευρώ κάθε φορά που ο εναγόμενος πολιτικός επαναλαμβάνει τους ισχυρισμούς που κρίνονται «ψευδείς και συκοφαντικοί» τού επιδικάζει τα δικαστικά έξοδα ύψους 12.500 ευρώ, πλην όμως δεν κάνει δεκτό το αίτημα της εταιρίας να είναι άμεσα εκτελεστή η απόφασή του.
Αφορμή για την προσφυγή της IJ Partenrs, με έδρα την Ελβετία, αποτέλεσαν οι καταγγελίες Καμμένου, ο οποίος υποστήριζε ότι η εταιρία είχε «εσωτερική πληροφόρηση» για την υπαγωγή της Ελλάδας σε μηχανισμό οικονομικής στήριξης και «πόνταρε στη χρεοκοπία της χώρας». Ο εναγόμενος είχε ισχυριστεί πως η εταιρία αγόρασε ασφάλιστρα πιστωτικού κινδύνου (CDS) με βάση αναφοράς τα ελληνικά ομόλογα τα οποία πούλησε στο τέλος του 2009, στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Κατά την κρίση του δικαστηρίου, όλοι οι ισχυρισμοί Καμμένου είναι ψευδείς και συκοφαντικοί, ενώ αποδίδει στον καταγγέλλοντα πολιτικό δόλο: «Προς αποκατάσταση δε της ηθικής βλάβης που η ενάγουσα υπέστη, το δικαστήριο, ενόψει της εντάσεως της προσβολής και της ευρύτατης διάδοσης των συκοφαντικών ισχυρισμών που αποδείχτηκαν ψευδείς, του βαθμού υπαιτιότητας και της εντάσεως του δόλου του εναγομένου, που μιλούσε για στοιχεία που αποδείκνυαν τη επίδικη συναλλαγή σε CDS, τα οποία ήταν ανύπαρκτα και ουδέποτε προσκομίστηκαν, τις κατ΄επανάληψη δηλώσεις των επίδικων συκοφαντικών ισχυρισμών και μάλιστα παρά τη διάψευσή τους από την ενάγουσα, της κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης των διαδίκων, οι οποίοι αμφότεροι είναι οικονομικά εύρωστοι, κρίνει ότι πρέπει να επιδικαστεί στην ενάγουσα το πόσο των 100.000 ευρώ».
Στην πολυσέλιδη απόφασή του, το δικαστήριο, που επικαλείται τόσο επίσημες διαψεύσεις της ενάγουσας εταιρίας όσο και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, τονίζει ότι ο κ. Καμμένος δεν ανταποκρίθηκε στο βάρος των αποδείξεων όσων ισχυρίστηκε: «Δεν προσκόμισε ουδεμία συναλλαγή της ενάγουσας σε CDS επί ελληνικών ομολόγων και ουδένα κωδικό αυτής στον διεθνή οργανισμό ISDA, κάτι που αποδεικνύει το ψευδές των καταγγελιών».
Σημειώνεται ότι για την ίδια υπόθεση έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη και ο Αντρίκος Παπανδρέου κατά του κ. Καμμένου και έχει εκδοθεί απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου που δικαίωσε τον ενάγοντα ως προς το σκέλος της εξύβρισης που είχε υποστεί από τον πολιτικό.