Συγκεκριμένα η σύμβαση μεταξύ άλλων αναφέρει :
«…να συμμορφώνομαι προς τις οδηγίες και εντολές των προϊσταμένων μου, να περιφρουρώ και να προάγω με κάθε τρόπο τα συμφέροντα της ΓΑΛΑΞΙΑΣ Α.Ε..»
Το κείμενο προβάλλει σαν αφορμή την προστασία της εταιρείας από διαρροή «εταιρικών μυστικών». Καταλαβαίνουν όλοι όμως πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια τέτοια δήλωση «εμπιστευτικότητας».
Από το κείμενο γίνεται ξεκάθαρο ότι τα σούπερ μάρκετ ΔΗΜΗΤΡΑ δεν αποτελούν ένα χώρο εργασίας όπου υπάρχει διάλογος και δικαιώματα για τους εργαζόμενους, όπως για παράδειγμα το δικαίωμα να πούνε την γνώμη τους ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα βγει η δουλειά. Αλλά οφείλουν να δέχονται τυφλά εντολές ανωτέρων και να προωθούν τα συμφέροντα της εταιρείας με κάθε τρόπο – πράγμα που μπορεί να σημαίνει οτιδήποτε και που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την εργοδοσία για να χτυπήσει συνδικαλιστές βάσης ή εργαζόμενους που θέλουν να μιλήσουν ή να καταγγείλουν σκάνδαλα, παρανομίες ή κατάργηση δικαιωμάτων.
Τα ΔΗΜΗΤΡΑ MARKET αποτελούν τον μεγαλύτερο εργοδότη στο νησί με πάνω από 300 άτομα ανθρώπινο δυναμικό, 20 καταστήματα και ετήσιο τζίρο 40 εκατομμυρίων €. Στα σχεδόν 40 χρόνια λειτουργίας τους έχουν καταφέρει να καλύπτουν όλη την Κέρκυρα.
Πριν από 5 χρόνια οι διαπραγματεύσεις για εξαγορά τους από την αλυσίδα σούπερ μάρκετ ΜΑΣΟΥΤΗΣ δεν προχώρησαν σε συμφωνία, είναι όμως κάτι το οποίο θα επανέλθει στον προσκήνιο το προσεχές διάστημα σύμφωνα με δηλώσεις υψηλόβαθμων στελεχών της ΜΑΣΟΥΤΗΣ. Έχουμε δηλαδή μια εταιρεία κερδοφόρα που αναπτύσσεται συνεχώς και δέχεται προτάσεις εξαγοράς από μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου των σούπερ μάρκετ.
Σύμφωνα με τον Κερκυραϊκό Σύνδεσμο Ιδιωτικών Υπαλλήλων έχουν γίνει εκατοντάδες καταγγελίες εργαζομένων της συγκεκριμένης αλυσίδας σούπερ μάρκετ για τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν. Για τις απλήρωτες υπερωρίες, για τις εκδικητικές απολύσεις, για τις παραβιάσεις του ωραρίου λειτουργίας, για τις δυσμενείς μεταθέσεις σε απομακρυσμένα καταστήματα όσων διαμαρτύρονται και για τα ελλιπή μέτρα υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων.
Εντατικοποίηση και εργατικά ατυχήματα
Τον περασμένο Αύγουστο 35χρονος εργαζόμενος στο κατάστημα της Αχαράβης έχασε τον ένα του μάτι όταν κατά την διάρκεια εργασιών χτυπήθηκε από γάντζο που χρησιμοποιείται για κρέμασμα κρεάτων και στη συνέχεια νοσηλεύτηκε για αρκετές μέρες στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας.
Όπως έχουν καταγγείλει συνάδελφοι του άτυχου εργαζόμενου η εντατικοποίηση της εργασίας τους προκειμένου να εξασφαλιστούν μεγαλύτερα κέρδη για τον μεγαλοεπιχειρηματία και να επικρατήσει στον ανταγωνισμό του με τα υπόλοιπα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα αποτελούν, επί της ουσίας, προαναγγελθέντα εγκλήματα εις βάρος των εργαζομένων.
Το ίδιο διάστημα με το εργατικό ατύχημα η διοίκηση προχώρησε σε απόλυση χωρίς προειδοποίηση, εργαζόμενου με 30 χρόνια προϋπηρεσία στην εταιρεία ο οποίος κατά γενική ομολογία ήταν απόλυτα συνεπής στην εργασία του. Ο λόγος της απόλυσης οφείλεται στην προσπάθεια της εταιρείας να ξεφορτωθεί «υψηλά» αμειβόμενους υπαλλήλους – αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι στις νέες προσλήψεις που προχωρά προσφέρει ως μισθό 480 €.
Και δυνατότητα να ζητήσει η εταιρεία αποζημίωση!
Υπογράφοντας συμβάσεις όπως αυτή των καταστημάτων ΔΗΜΗΤΡΑ, οι εργοδότες αποκομίζουν, εκτός από την τρομοκρατία και την υποταγή των εργαζομένων, το πλεονέκτημα να έχουν την δυνατότητα «να χρησιμοποιήσουν κάθε νόμιμο μέσο και να ζητήσουν… ως και εύλογη αποζημίωση». Οι εργαζόμενοι καλούνται λοιπόν να υπογράψουν ότι η εταιρεία έχει τη δυνατότητα να τους ζητήσει αποζημίωση αν θεωρήσει ότι έχει υποστεί βλάβη.
Μπορεί τα συνδικάτα να απαξιώνονται συνεχώς και να απομαζικοποιούνται, παραδείγματα όμως όπως των σούπερ μάρκετ ΔΗΜΗΤΡΑ δείχνουν πως μπορούν να εξελιχθούν τα πράγματα σε περίπτωση απουσίας σωματείων από τους χώρους εργασίας.