Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, γεγονός που εντείνει τους φόβους για γενικευμένη σύρραξη στην περιοχή. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν «βλέπει» χτύπημα του Ιράν και της Χεζμπολάχ μέσα σε 48 ώρες. Μέσα σε κλίμα γενικευμένης ανασφάλειας, πολλαπλασιάζονται καθημερινά οι χώρες που εκδίδουν ταξιδιωτικές οδηγίες, τη δολοφονία ενός ακόμα εξέχοντος ηγέτη της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε σήμερα ο ισραηλινός στρατός.
Ο στρατός ανέφερε σε ανακοίνωσή του: «Σκοτώσαμε τον Abdel Fattah Al-Zari’i την Κυριακή», περιγράφοντάς τον ως «υπουργό Οικονομίας της Χαμάς». Ο στρατός εξήγησε ότι ο Al-Zari’i είναι “αρχηγός στο τμήμα παραγωγής της στρατιωτικής πτέρυγας του κινήματος της Χαμάς“.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγες μόνο ημέρες αφού ο επικεφαλής της πολιτικής πτέρυγας του κινήματος της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, δολοφονήθηκε στην Τεχεράνη, σε επίθεση που αποδόθηκε στο Ισραήλ, το οποίο δεν ανέλαβε την ευθύνη γι’ αυτήν.
Στο Τελ Αβίβ πάντως όλα παραμένουν σε πλήρη προετοιμασία για το ενδεχόμενο η επίθεση από το Ιράν να εκδηλωθεί άμεσα. Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε σύμφωνα με το ΝBC ότι το Ισραήλ αναμένει κύματα επιθέσεων με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη που θα διαρκέσουν αρκετές ημέρες.
«Όταν ο ανώτατος ηγέτης (του Ιράν) λέει ότι πρόκειται να εκδικηθεί, πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψη. Τώρα, δεν ξέρω τι θα κάνουν ή πότε θα το κάνουν, αλλά πρέπει να βεβαιωθούμε ότι είμαστε έτοιμοι και ότι έχουμε τις δυνατότητες στην περιοχή να είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε το Ισραήλ να αμυνθεί» σημειώνει ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι.
Την ίδια ώρα, εκτυλίσσεται ένας διπλωματικός μαραθώνιος με συνεχείς επικοινωνίες μεταξύ αξιωματούχων των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ. Εντός της ημέρας, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμένεται να συγκαλέσει την ομάδα εθνικής ασφάλειας, για να συζητήσει τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ενώ θα έχει επικοινωνία με τον βασιλιά της Ιορδανίας.
«Προετοιμαζόμαστε για κάθε πιθανότητα όπως κάναμε πριν από τις 13 Απριλίου όταν το Ιράν επιτέθηκε στο Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες και ένας συνασπισμός εταίρων και συμμάχων μας συνεργάστηκε με το Ισραήλ για να αποκρούσει αυτή την επίθεση» δήλωσε ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζόναθαν Φίνερ.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ιορδανίας και του Λίβανου ταξιδεύουν στο Ιράν σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης. Όμως, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, η Τεχεράνη τους διαμηνύει ότι θα χτυπήσει το Ισραήλ, αδιαφορώντας αν αυτό σημαίνει πόλεμο.
Ο ισραηλινός στρατός τις τελευταίες ημέρες στέλνει ενισχύσεις σε πόλεις του κεντρικού Ισραήλ που βρίσκονται δίπλα στη Δυτική Όχθη στην περιοχή Σαρόν, καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι επίκεινται επιθέσεις από εκεί, υπό την καθοδήγηση του Ιράν και της Χαμάς.
«Το κράτος του Ισραήλ βρίσκεται σε πολυμέτωπο πόλεμο ενάντια στον άξονα του κακού του Ιράν. Πλήττουμε δυνατά οποιοδήποτε από τα όπλα του, είμαστε προετοιμασμένοι για οποιοδήποτε σενάριο τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση» τόνισε ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπ. Νετανιάχου. «Αν ο εχθρός τολμήσει να μας επιτεθεί, θα πληρώσει βαρύ τίμημα» προειδοποίησε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ.
«Το Ιράν επιδιώκει να εγκαθιδρύσει σταθερότητα στην περιοχή, όμως αυτή θα έρθει μόνο με την τιμωρία του επιτιθέμενου και τη δημιουργία αποτροπής κατά του τυχοδιωκτισμού του σιωνιστικού καθεστώτος (Ισραήλ)», δήλωσε ο Νάσερ Καναανί, προσθέτοντας πως η ανάληψη δράσης εκ μέρους της Τεχεράνης είναι αναπόφευκτη. Ο Καναανί κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να πάψουν να υποστηρίζουν το Ισραήλ, λέγοντας πως η διεθνής κοινότητα απέτυχε στο καθήκον της να διαφυλάξει τη σταθερότητα στην περιοχή και θα πρέπει να υποστηρίξει την «τιμωρία του επιτιθέμενου».
Ο κορυφαίος διοικητής του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης Χοσεΐν Σαλαμί επανέλαβε σήμερα την απειλή του επίλεκτου αυτού σώματος ότι «η τιμωρία» του Ισραήλ θα έρθει «σε εύθετο χρόνο».
Η Ομάδα των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών ζήτησε σήμερα (5/8) αυτοσυγκράτηση και αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, υπογραμμίζοντας πως πρόσφατα γεγονότα «απειλούν να πυροδοτήσουν μια ευρύτερη σύγκρουση στην περιοχή».
Καθώς ο Λίβανος κινδυνεύει να μετατραπεί στην πρώτη γραμμή αν υπάρξει κλιμάκωση, στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας σχηματίζονται ατελείωτες ουρές…. Την ίδια ώρα, πολλές χώρες – η μία μετά την άλλη- εκδίδουν ταξιδιωτικές οδηγίες για το Λίβανο. Η Τουρκία καλεί τους πολίτες της να εγκαταλείψουν τη χώρα, αν δεν υπάρχει ανάγκη να παραμείνουν εκεί. Η πρεσβεία της Βρετανίας ανακοινώνει πως επαναπατρίζονται, μέχρι νεοτέρας, τα μέλη των οικογενειών του προσωπικού της στη Βηρυτό.
Όσον αφορά στους πολίτες ελληνικής καταγωγής που ζουν στο Λίβανο, υπολογίζονται περίπου στα 3.5000, ενώ άλλα περίπου 1500 είναι τα λεγόμενα εξαρτώμενα μέλη, δηλαδή πολίτες άλλης εθνικότητας που έχουνε συγγενική σχέση με τους Έλληνες. Αυτή τη στιγμή στην ελληνική πρεσβεία στο στη Βηρυτό δεν έχει γίνει κανένα αίτημα για παροχή βοήθειας ώστε να αποχωρήσει κάποιος από τη χώρα, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εξωτερικών.