Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Καταναλωτικά tips για τις Πασχαλινές αγορές

Για να γίνουν οι Πασχαλινές αγορές πιο οικονομικές αλλά και πιο ποιοτικές, η Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής εξέδωσε ανακοίνωση και επισημαίνει τα παρακάτω:

– Προγραμματίζουμε όσο το δυνατόν καλύτερα τις αγορές μας. Δεν βιαζόμαστε, αλλά και δεν τις αφήνουμε για τελευταία στιγμή.

– Κάνουμε έρευνα αγοράς, συγκρίνουμε τιμές και ποιότητα.

– Αγοράζουμε από επίσημα σημεία πώλησης -καταστήματα- και όχι από πλανόδιους πωλητές.

-Ζητάμε πάντα αποδείξεις και φυλάσσουμε αυτές, διότι αν αντιμετωπίσουμε κάποιο πρόβλημα μόνο με την απόδειξη θα μπορέσουμε να βρούμε το δίκιο μας, αλλά και έτσι επιβραβεύουμε τους σωστούς επιχειρηματίες.

Αγορά Πασχαλινών λαμπάδων

Αποφεύγουμε την αγορά λαμπάδων με περιττά στολίδια, λαμπάδες που έχουν ενσωματωμένες κούκλες ή διάφορα παιχνίδια, που προκαλούν και περνούν στα παιδιά το μήνυμα του ατομισμού, της επίδειξης, της υπερκατανάλωσης. Ας μην γινόμαστε θύματα της εκάστοτε διαφήμισης. Αγορά παιδικών παιχνιδιών

Δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή όταν αγοράζουμε παιδικά παιχνίδια. Πρώτον, για να διασφαλίζουμε ότι αυτά είναι ασφαλή, και, δεύτερον, για να είναι κατά το δυνατόν οικονομικότερες οι αγορές μας.

Για την ασφάλεια των παιχνιδιών:

– Όλα τα παιχνίδια πρέπει να φέρουν το σήμα (CE), που σημαίνει ότι στην κατασκευή τους έχουν τηρηθεί οι απαραίτητοι όροι και προϋποθέσεις για την ασφαλή χρήση τους.

– Αποφεύγουμε παιχνίδια που έχουν αιχμηρά σημεία, μακριά κορδόνια, ελατήρια που εκτοξεύονται, μικρά κομμάτια που εύκολα μπορούν να αποσπασθούν, γιατί υπάρχει κίνδυνος κατάποσης και μπορεί να είναι εύφλεκτα.

-Ελέγχουμε την αντιστοιχία του παιχνιδιού με την ηλικία, ιδιαίτερα αν προορίζεται για παιδί κάτω των 3 ετών.

-Τα πάνινα και χνουδωτά παιχνίδια δεν πρέπει να αφήνουν χνούδι, που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για τα βρέφη.

– Πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στα παιχνίδια που λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα. Επίσης, πρέπει να γνωρίζουμε τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά και να είμαστε σίγουροι ότι η χρήση που γίνεται από τα παιδιά είναι η σωστή.

– Λαμβάνουμε υπ ‘όψιν μας ότι αυτές τις μέρες πωλούνται πολλά παιχνίδια από πλανόδιους. Πολλά από αυτά είναι αμφιβόλου ποιότητος -είναι και αυτός ένας λόγος που είναι φθηνότερα.

– Διαβάζουμε προσεκτικά τις προειδοποιήσεις και τις οδηγίες για την προφύλαξη κατά τη χρήση του παιχνιδιού, που πρέπει να υπάρχουν στην συσκευασία και να είναι γραμμένες στην ελληνική γλώσσα.

Για να μην κάνουμε περιττά έξοδα, αλλά και για να αποτελέσουν, τόσο η διαδικασία αγοράς τους όσο και τα ίδια τα παιχνίδια, παράγοντες ευχαρίστησης αλλά και διαπαιδαγώγησης των παιδιών:

– Πριν ξεκινήσουμε για τις αγορές μας, ας σκεφθούμε τις πραγματικές ανάγκες των παιδιών. Ας μη μας καθορίσουν οι διαφημίσεις για το τι παιχνίδι θα αγοράσουμε.

– Να συζητάμε με τα παιδιά μας για το τι παιχνίδι θα αγοράσουμε και γιατί δεν τους αγοράζουμε όλα όσα βλέπουν στην τηλεόραση και στις βιτρίνες ή όλα όσα έχουν οι φίλοι τους.

– Καλό είναι να αποτρέπουμε τα παιδιά να βλέπουν διαφημίσεις, γιατί δεν έχουν το απαραίτητο κριτήριο, εύκολα επηρεάζονται και έχουν παράλογες απαιτήσεις.

– Ας προτιμήσουμε παιχνίδια απλά, αισθητικά ωραία, από φυσικά υλικά, που να έχουν πολλαπλές χρήσεις.

– Τέλος, ας θυμόμαστε να παίζουμε με τα παιδιά, ακόμα και με τα πιο απλά πράγματα, όσο και αν είναι οι υποχρεώσεις μας αυξημένες. Στα παιδιά δεν λείπουν τα παιχνίδια, αλλά η παρέα των γονιών τους και φυσικά και των άλλων παιδιών.

Για περισσότερες πληροφορίες ή καταγγελίες οι καταναλωτές πρέπει να απευθύνονται στο 210 – 330 4444, καθώς και στη Γραμμή Καταναλωτή της γενικής γραμματείας Καταναλωτή στο 1520.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ