Σε Καταγγελία εις βάρος του περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη προχώρησε ο επικεφαλής της παράταξης Αττική Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Γιάννης Σγουρός σύμφωνα με την οποία οι προσφορές για διαγωνισμό της Περιφέρειας Αττικής για την αντιπυρική προστασία του φετινού καλοκαιριού θα ανοίξουν στις 20 Ιουλίου!
Όπως γράφει «ο διαγωνισμός της Περιφέρειας Αττικής με αντικείμενο τη “Μίσθωση μηχανημάτων έργου και οχημάτων για την πρόληψη και αντιμετώπιση κινδύνων αντιπυρικής περιόδου 2023 και 2024 στα διοικητικά όρια της Περιφέρειας Αττικής” δημοπρατήθηκε στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου, μόλις στις 15/7/23 και το άνοιγμα των προσφορών θα γίνει στις 20/7, χωρίς να μπορεί κανείς εκ των προτέρων με ασφάλεια να προβλέψει πότε και εάν θα υπογραφεί σύμβαση (αφού μπορεί να γίνουν προδικαστικές και δικαστικές προσφυγές κλπ)».
Συμπληρώνει ότι «η Περιφέρεια Αττικής γνωρίζοντας όσα έχει περάσει η πολύπαθη Αττική τα τελευταία χρόνια όφειλε να έχει μεριμνήσει να ξεκινήσει τον διαγωνισμό πολύ νωρίτερα, ώστε να υπάρχει ανάδοχος πριν την 1/5/2023 οπότε ξεκινά η αντιπυρική περίοδος που ολοκληρώνεται στις 31/10 κάθε έτους».
Για του λόγου το αληθές ο κ. Σγουρός ανέβασε μία εικόνα που δείχνει τον διαγωνισμό συμπληρώνοντας πως «από την εκδήλωση της πυρκαγιάς μέχρι τα μεσάνυχτα δεν είχε οργανωθεί η τροφοδοσία των ανθρώπων της πρώτης γραμμής με τα στοιχειώδη».
Μέχρι σήμερα ο Γιώργος Πατούλης δεν έχει κάνει δήλωση σχετικά με την πορεία των πυρκαγιών στην Αττική, ενώ το τελευταίο δελτίο Τύπου της Περιφέρειας αφορά μόνο τον Δήμο Σαρωνικού.
Ακόμη ο κ. Σγουρός καταγγέλλει ότι «διατάχθηκε η εκκένωση οικισμών με χιλιάδες κατοίκους και επισκέπτες χωρίς να έχει υπάρξει η στοιχειώδης οργάνωση και προετοιμασία με αποτέλεσμα να προκληθεί μποτιλιάρισμα και ουρές χιλιομέτρων και οι πολίτες, ανάμεσά τους και ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, να υποστούν απίστευτη ταλαιπωρία».
Θέτει και ερωτήματα «έχει άραγε προσπαθήσει η Πολιτεία να φτιάξει τους δασικούς δρόμους, τις αντιπυρικές ζώνες, να βάλει υδατοδεξαμενές, συστήματα πυρανίχνευσης, να προβλέψει έκτακτες περιπολίες, να καθαρίσει τα οικόπεδα από τη ξερή φυτική ύλη, να υπογειοποιήσει καλώδια της ΔΕΗ; Αν είχαν γίνει όλα αυτά και πάλι είχαμε καταστροφικές πυρκαγιές, τότε ναι, θα λέγαμε ότι πρόκειται για “φυσική καταστροφή” και για επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Τώρα όμως, που δεν έχουν γίνει όλα αυτά τα προαπαιτούμενα, δεν μπορούμε να επικαλούμαστε διαρκώς την κλιματική κρίση – που είναι ασφαλώς ένα υπαρκτό φαινόμενο – σαν άλλοθι».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συνεχίζεται η μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς στη Ρόδο
Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου